Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для модуля 2 по НЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
297.47 Кб
Скачать

3. Стабілізація фінансової політики – запорука економічного зростання.

В умовах, переходу до соціальної ринкової економіки різко зростає значення фінансів і кредиту. Фінансова стабілізація – це такі економічні відносини які відображають процес органічної, чіткої і узгодженої взаємодії оперативних, тактичних та стратегічних внутрішніх механізмів фінансової стійкості. Ефективність соціально-економічних перетворень у перехідний період можна оцінювати за результатами виконання двох найважливіших планів - державного бюджету і кредитного траншу Національного банку України. Від стану, їх виконання значно залежить успіх переходу до ринку і розвиток економіки. При тому, формуванні і становленні фінансової політики в Україні можна виділити три етапи:

1) 24 серпня 1991 року - 16 листопада 1992 року тобто від проголошення політичної незалежності і до здобуття незалежності української економіки від російського рубля.

2) листопад 1992 року по вересень 1993 року Фактично це період пошуків державою “власного обличчя” у фінансовій політиці.

3) триває з жовтня 1993 року – по даний час. Це етап реальних років у фінансовій політиці, які характеризуються певними позитивними зрушеннями у фінансово-грошовій сфері, погашенням гіперінфляції, його можна трактувати як переддень економічних реформ в Україні, фактично відправною точкою даного періоду можна вважати грошову реформу 1996 року.

Сьогодні фінансово-економічна ситуація в Україні є складною; суперечливою і неоднозначною. Об'єктивно самим процесом розвитку ситуації в центр економічної політики нині поставлено питання про перехід до економічного зростання. Останнє можливе за наявності грошової, фінансової і виробничої стабілізації. Фінансова криза в Україні (неплатежі, спад виробництва, інфляція, девальвація гривні) є головним дестабілізаційним фактором економічного життя. Наповнення дохідної частини бюджету за рахунок повного збору податків, а також зовнішніх запозичень, зменшення державних витрат - це важливий, проте не основний шлях виходу із кризової ситуації. Тому в рамках поглиблення ринкової трансформації треба спрямувати ринкові механізми та інститути до відновлення і розвитку національного виробництва на сучасній техніко-технологічній і організаційній основі, проведення радикальних структурних перетворень у галузевій і територіальній структурі господарства.

Це дасть змогу суттєво збільшити доходи як національних виробників, так і населення, що стане основою для вирішення фінансових проблем в Україні. Крім того, стабілізувати фінансову політику і вплинути на економічне зростання національної економіки можливо лише реалізувавши дані заходи у визначеній послідовності:

  • досягти перелому в розвитку інвестиційного процесу, забезпечити прискорений розвиток пріоритетних галузей та виробництв.

  • активізувати роботу з подолання кризи неплатежів, у тім числі за рахунок використання вексельного обігу, використовувати в повному обсязі Закон про банкрутство, звести до мінімуму бартерні операції;

  • створити сприятливі умови для залучення в національну економіку іноземного капіталу, віддаючи перевагу прямим закордонним інвестиціям;

  • вести активну і цілеспрямовану діяльність щодо повернення в Україну грошових засобів, вивезених за межі держави, скорочення тіньового, сектора економіки, повернення закордонних кредитів, одержаних підприємствами під гарантії уряду;

  • сприяти підвищенню кредитної спроможності комерційних банків зниженню рівня відсоткової ставки та збільшенню частки довготермінових кредитів.

Грошова стабілізація в нашій країні досягнута, проте без фінансової стабілізації вона є штучною, а фінансова без стабілізації виробництва - нестійкою. Україна стоїть перед потребою доповнити грошову стабілізацію фінансовою, а фінансову - стабілізацією виробництва. Звідси випливає, що фінанси і підприємництво є головними ланками у ланцюгу економічних реформ. Здорові фінанси - це здорове виробництво. Зростання виробництва було і є основою фінансово-економічної стабілізації і процвітання.

Таким чином, запорукою успішного здійснення стратегії і тактики економічного зростання є фінансова підтримка в розмірах, які б забезпечили реструктуризацію продуктивних сил, стабільну віддачу праці і капіталу. При цьому джерелами економічного зростання на сучасному етапі розвитку української економіки можуть бути зростання капіталовіддачі, інтенсифікація виробництва, активізація імпорту та оптимізація експорту.