Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

1.1.3 Супутник глонасс

Супутник ГЛОНАСС конструктивно складається з циліндричного гермоконтейнера з приладовим блоком, рами антенно-фідерних пристроїв, приладів системи орієнтації, панелей сонячних батарей із приводами, блоку рухової установки і жалюзі системи терморегулювання з приводами. На супутнику також встановлені оптичні кутові відбивачі, призначені для калібрування радіосигналів вимірювальної системи за допомогою вимірів дальності до супутника в оптичному діапазоні, а також для уточнення геодинамічних параметрів моделі руху супутника. Конструктивно кутові відбивачі формуються у вигляді блоку, що постійно відслідковує напрямок на центр Землі.

До складу бортової апаратури входять:

  • навігаційний комплекс;

  • комплекс керування; система орієнтації і стабілізації;

  • система корекції; система терморегулювання;

  • система електропостачання. [1]

Навігаційний комплекс забезпечує функціонування супутника як елемента системи ГЛОНАСС.

До складу навігаційного комплексу входять:

  • синхронізатор;

  • формувач навігаційних радіосигналів;

  • бортовий комп'ютер;

  • приймач навігаційної інформації і передавач навігаційних радіосигналів.

Синхронізатор забезпечує видачу високостабільних синхрочастот на бортову апаратуру, формування, збереження, корекцію і видачу бортової шкали часу.

Формувач навігаційних радіосигналів забезпечує формування псевдовипадкових фазоманіпуляційних навігаційних радіосигналів, що містять далекомірний код і навігаційне повідомлення.

Комплекс керування забезпечує керування системами супутника і контролює правильність їхнього функціонування. До складу комплексу входять: командно-вимірювальна система, блок керування бортовою апаратурою і система телеметричного контролю.

Командно-вимірювальна система забезпечує вимір дальності в запитальному режимі, контроль бортової шкали часу, керування системою по разових командах і тимчасових програмах, запис навігаційної інформації в бортовий навігаційний комплекс і передачу телеметрії.

Блок керування забезпечує розподіл живлення на системи і прилади супутника, логічну обробку, розмноження і посилення разових команд.

Система орієнтації і стабілізації забезпечує заспокоєння супутника після відділення від ракети-носія, початкову орієнтацію сонячних батарей на Сонце і повздовжньої осі супутника на Землю, потім орієнтацію повздовжньої осі супутника на центр Землі і націлювання сонячних батарей на Сонце, а також стабілізацію супутника в процесі корекції орбіти. У системі використовуються прилад на основі інфрачервоної побудови місцевої вертикалі (для орієнтації на центр Землі) і прилад для орієнтації на Сонце. Погрішність орієнтації на центр Землі не гірше 3град., а відхилення нормалі до поверхні сонячної батареї від напрямку на Сонце - не більш 5град. Як виконавчий орган при здійсненні заспокоєння і стабілізації супутника під час видачі імпульсу корекції використовується рухова установка. [4]

Режим заспокоєння, у результаті якого відбувається гасіння кутових швидкостей, включається в зоні радіовидимості.

У режимі початкової орієнтації на Сонці здійснюється розворот супутника щодо подовжньої осі за допомогою керуючих двигунів-маховиків до появи Сонця в полі зору приладу орієнтації на Сонце, що встановлена на панелі сонячних батарей.

Режим орієнтації на Землю починається з положення орієнтації на Сонце шляхом розвороту супутника за допомогою двигунів-маховиків уздовж осі, орієнтованої на Сонце, до появи Землі в полі зору приладу орієнтації на центр Землі. У штатному режимі забезпечується орієнтація осі супутника разом з антенами на центр Землі за допомогою керуючих двигунів-маховиків по сигналах із приладів орієнтації на центр Землі, орієнтація сонячних батарей на Сонце шляхом розвороту супутника разом сонячними батареями за допомогою керуючого двигуна-маховика по одному каналі і розворотів панелей батарей щодо корпуса супутника за допомогою приводу обертання сонячних батарей по іншому каналі по сигналах приладів орієнтації на Сонце.

У режимі орієнтації перед проведенням корекції і стабілізації супутника під час видачі імпульсу корекції відстеження орієнтації на Сонці не виробляється.

Система корекції забезпечує приведення супутника в задане положення в площині орбіти і його утримання в даних межах по аргументі широти. Система включає рухову установку і блок керування. Рухова установка складається з 24 двигунів орієнтації з тягою 10 г і двох двигунів корекції з тягою 500 г. Система терморегулювання забезпечує необхідний тепловий режим супутника. Регулювання тепла, що відводиться з гермоконтейнера, здійснюють жалюзі, що відкривають або закривають радіаційну поверхню в залежності від температури газу. Відвід тепла від приладів здійснюється циркулюючим газом за допомогою вентилятора. Система електропостачання включає сонячні батареї, акумуляторні батареї, блок автоматики і стабілізації напруги. При проходженні супутником тіньових ділянок Землі і Місяця живлення бортових систем здійснюється за рахунок акумуляторних батарей. Їхня розрядна ємність складає 70 ампер-годин. Для забезпечення надійності на супутнику встановлюються по два або по три комплекти основних бортових систем. [3]

Таким чином, на супутник ГЛОНАСС покладене виконання наступних функцій:

  • випромінювання високостабільних радіонавігаційних сигналів;

  • прийом, збереження і передача цифрової навігаційної інформації;

  • формування, оцифровка і передача сигналів точного часу;

  • ретрансляція або випромінювання сигналів для проведення траекторних вимірів для контролю орбіти і визначення виправлень до бортової шкали часу;

  • прийом і обробка разових команд;

  • прийом, запам'ятовування і виконання тимчасових програм керування режимами функціонування супутника на орбіті;

  • формування телеметричної інформації про стан бортової апаратури і передача її для обробки й аналізу наземному комплексові керування;

  • прийом і виконання кодів/команд корекції і фазування бортової шкали часу;

  • формування і передача "ознаки несправності" при виході важливих контрольованих параметрів за межі норми.

  • керування супутниками ГЛОНАСС здійснюється в автоматизованому режимі. [1]

1.2 NAVSTAR (Navigation Satellite Timing and Ranging)

Система Глобального Позиціонування GPS (Global Positioning System) є супутниковою і працює під керуванням Міністерства Оборони США, також відома у військових під кодовою назвою NAVSTAR (Navigation Satellite Timing and Ranging). Система є глобальною, всепогодньою і забезпечує можливість одержання точних координат і на протязі 24 години на добу.[3]