Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

2.4 Розробка тексту прошивки для мікро контролерів в базовий та пристрій та в об’єкти спостереження.

Тексти програм прошивок мікроконтролерів брелку та базової станції на писані за допомогою пакета прикладних програм фірми „Microchip” MPLab IDE. Інтерфейс програми представлено на рис.4.4.

Рис.4.4. Інтерфейс програми MPLAB IDE

Тексти програм для прошивок мікроконтролера брелока та базової станції подані в додатках 1-5.

2.3. Програмний oпис роботи пристрою

2.3.1 Базовий пристрій

Алгоритм роботи базового пристою представлено в ДОДАТКУ 1.

Блок 1: Підготовка до виконання операції

система GPS потребує до 90 секунд, щоб підключитися до більшості супутників для визначення місця розташування базового пристрою.

Блок 2: Перевірка готовності передачі на дитячий пристрій

PIC16F877 з'ясовує, чи натиснута кнопка “тривоги” на базовому пристрої і запам'ятовує стан сигналу “тривоги”. PIC16F877 надсилає запит системі GPS для визначення місця розташування базового пристрою. Довгота і широта, які визначені за допомогою системи GPS, зберігаються. Тоді PIC16F877 оновлює на LCD напрямок базового пристрою на дитячі пристрої.

Базовий пристрій призначений, щоб передавати змінений напрямок кожному LCD на дитячому пристрої кожні 20 мілісекунд. Однак кожні 10 секунд відстань від базового пристрою до дитячого пристрою змінюється, протягом цього маневру напрямок кожного дитячого пристрою не змінюється, поки базовий пристрій не закінчить зміну на LCD даних з новою відстанню. Ця операція займає менше секунди, тому у цей час напрямок не змінюється.

Блок 3: Передача інформації на дитячі пристрої і одержання відповіді від них.

- Довгота і широта, отримані від базової системи і стан тривоги передаються на Дитячий локатор, за допомогою прийомопередавача, що використовує широкосмуговий сигнал.

- Після передачі інформації базовий пристрій включається в режим, у якому очікує зворотного одержання даних відстані і напрямку від дитячого пристрою

Блок 3 може повторяться до 4 разів, у залежності від кількості існуючих дитячих пристроїв.

Блок 4: Перевірка і збереження інформації, отриманої від дитячого пристрою.

Іноді дитячий пристрій може не відповісти. Це або означає, що з дитячим пристроєм проблема, але більш ймовірна причина в тім, що дитячий пристрій поза 700-метровим діапазоном дії базового пристрою. Якщо це стається, то базовий пристрій припустить, що дитячий пристрій - поза зоною дії.

Якщо дитячий пристрій відсилає зворотній сигнал базовому пристроєві то проводять такі перевірки:

- Перевіряється на стан тривоги дитячого пристрою;

- Перевіряється відстань між дитячим пристроєм і базовим пристроєм .

Блок 5: Оновлення даних на LCD і стану “тривоги”.

Тривога на базовому пристрої включається, якщо будь-який дитячий пристрій знаходиться поза зоною дії, або була натиснута кнопка тривоги на дитячому пристрої.

2.3.2 Сигналізуючий пристрій

Алгоритм роботи дитячого пристою представлено в ДОДАТКУ 2.

Блок 1: Очікування GPS і базової інформації

PIC16F877 чекає 90 секунд для GPS підключення до супутників і визначення довготи і координат широти відомого пристрою.

Мікроконтролер знаходиться в режимі очікування сигналу, поки не прийме інформацію від базового пристрою. Якщо дитячий пристрій не отримає за певний проміжок часу відповіді, це означає що базовий пристрій, не посилалає сигналу.

Блок 2: Обробка і збереження інформації, отриманої від базового пристрою.

Передача від базового пристрою до дитячого пристрою містить у собі інформацію про позадіапазонний стан дитячого пристрою і сигнальну інформацію базового пристрою. Відповідно до передачі, отриманої дитячим пристроєм включатися відповідний світлодіод і сигнал тривоги.

Блок 3: Прийом та передача довготи та широти

Місце розташування базового пристрою і місце розташування дитячого пристрою відомі, відстань і напрямок від базового пристрою до дитячого пристрою розраховані, і готові для передачі назад на базовий пристрій.

Блок 4: Визначення напрямку та відстані на БП

Відстань і напрямок від базовий пристрій визначені , вони передаються назад на базовий пристрій.