Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

Розділ 5: охорона праці

Охорона праці представляє собою систему законодавчих актів, соціально–економічних, організаційних, технічних, гігієнічних та лікувально–профілактичних заходів, які забезпечують безпеку, збереження здоров’я та працездатність людини в процесі праці [7].

Забезпечення здорових та безпечних умов праці покладається на адміністрацію підприємства, установ і організацій. Адміністрація зобов’язана впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які попереджають виробничий травматизм і забезпечувати санітарно–гігієнічні умови, які попереджають появу професійних захворювань робітників та службовців на основі єдиних загальних правил по охороні праці.

Основами законодавства по працю на адміністрацію покладають проведення інструктажу працівників та службовців по техніці безпеки, виробничій санітарії, протипожежній охороні та іншим правилам охорони праці а також постійний контроль за дотриманням працівниками всіх вимог інструкцій по охороні праці

5.1 Охорона праці при пайці деталей та вузлів.

Пайка це з’єднання деталей при допомозі припою. Найчастіше використовують олов’яно-свинцеві (ПОС-18, ПОС-30, ПОС-40, ПОС-61 та ПОСК-50, що містить 32% свинцю) припої. Процес пайки супроводжується забрудненням виробничого середовища, робочих поверхонь, одягу та шкіри рук працюючих свинцем, який являється досить токсичною речовиною. Робоче місце пайки обладнують витяжною вентиляцією, що забезпечує концентрацію свинцю в робочій зоні не більшу за гранично допустиму – 0,01мг/м. Для запобігання опіків та заляпування рук чи одягу робітників припоєм, припаюванні повинні використовуватись спеціальні салфетки для видалення зайвого припою з жала паяльника, а також пінцет.

5.2 Охорона праці при роботі з шкідливими речовинами

При травлені та поліровці металів застосовують різні шкідливі хімікати– азотна, фтористоводнева, соляна, сірчана, фосфатна кислоти та інші речовини. Працюючи з отруйними речовинами повинні обов’язково дотримуватись особистою гігієни і користуватися захисними гумовими рукавицями, спецодяг, а в необхідних випадках ( при розливі, зважуванні та інше) засобами індивідуального захисту (протигазом, респіратором та окулярами). З метою попередження отруєнь всі види робіт з розчинниками повинні проводитись у вентиляційних шафах або інших укриттях типу шафи з ефективною місцевою витяжною вентиляцією. Наявність шкідливих речовин у повітрі повинна постійно контролюватись і не перевищувати гранично допустимі концентрації (ГДК).

5.3 Охорона праці при користуванні електроприладами

Степінь небезпеки враження електричними струмом в основному залежить від частоти, напруги та величини сили струму, що проходить через людину. Найнебезпечнішим для людини є струм промислової частоти 50Гц силою струму більше 0,1А. Напруга в електричних ланцюгах 40В та більше вважаються небезпечними для життя. Необхідно дотримуватись таких правил техніки безпеки: не можна доторкатись до електричних проводів. Контактних затискачів; необхідно слідкувати, щоб на обслуговуваному обладнанні було надійне заземлення і не було відкритих ділянок під напругою; не залишати без нагляду працююче обладнання, при необхідності відлучитись обов’язково відключають обладнання від мережі; при наявності враження електричним струмом здійснити першу медичну допомогу потерпілому, повідомити про те, що сталось в медпункт та керівнику робіт.