Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansove_pravo_vidpovidi_chastina.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

90.Правові засади регулювання грошового обігу в Україні. Грошова система та її структура.

Грошовий обіг – це рух грошової маси у готівковій і безготівковій формах. Стаття 99 Конституції України визначила грошову одиницю як гривню, а ЗУ «Про Національний банк України» зазначив, що гривня складається зі 100 копійок.

Фінансово-правові норми, які вміщені у ст. 33 і ст. 40 ЗУ «Про Національний банк України» та визначають емісійне право НБУ, можна об’єднати в чотири групи:

1) такі, які регулюють організацію грошової системи (виготовлення та зберігання банкнот і монет; створення резервних фондів банкнот і монет; встановлення номіналів, систем захисту, платіжних ознак та дизайну грошових знаків; встановлення порядку заміни пошкоджених банкнот і монет);

2) організацію обігу готівки (встановлення правил випуску в обіг, зберігання, переведення, вилучення й інкасації готівки);

3) визначення порядку касових операцій для банків, інших фінансових установ, підприємств й організацій. Порядок касових операцій, встановлених Національним банком України, поширюється на всіх юридичних осіб;

4) визначення порядку безготівкових розрахунків. Національний банк України встановлює правила, форми та стандарти розрахунків банків й інших юридичних і фізичних осіб в економічному обігу України із застосуванням паперових й електронних грошей.

Цими нормами розкриваються повноваження НБУ як єдиного органу держави, якому надане право емісії національної валюти.

Загальні засади регулювання грошового обігу в Україні регулюються Конституцією України, законами України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про зв'язок», «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні», іншими актами законодавства України та нормативно-правовими актами НБУ, а також Уніфікованими правилами та звичаями для документарних акредитивів Міжнародної торгової палати, Уніфікованими правилами з інкасо Міжнародної торгової палати, Уніфікованими правилами по договірних гарантіях Міжнародної торгової палати й іншими міжнародно-правовими актами.

Грошова система – це форма організації обігу грошей у даній країні, що склалася історично та закріплена законом. Грошова система складається з кількох елементів.

Основним елементом грошової системи є грошова одиниця. В Україні після проведеної у вересні 1996 року грошової реформи єдиним законним засобом платежу, що застосовується без обмежень, є гривня. Гривня має десяткову систему поділу, як і більшість інших грошових одиниць світу: 1 гривня = 100 копійок.

Наступним елементом грошової системи є види грошових державних знаків.

Видами державних грошових знаків є:

- монети (грошові знаки, виготовлені з металу встановлених законом ваги і форми, що використовуються як засіб грошового обігу та платежу

- банкноти (від англ. bank-note – банківський білет) – банківські білети, кредитні знаки грошей, безтермінові грошові зобов'язання емісійного банку, виготовлені з паперу або пластика, зазвичай прямокутної форми.

Також передбачені казначейські білети, але фактично їх немає.

Ще одним елементом грошової системи є валютний курс – вираз цінності національної валюти через валюти інших держав. Існує плаваючий валютний курс, фіксований валютний курс і валютний коридор.

Плаваючий валютний курс – різновид валютного курсу, що вільно змінюється та зумовлює використання механізму валютного регулювання.

Фіксований валютний курс – офіційно встановлене співвідношення між національними валютами, засноване на визначеннях в законодавчому порядку валютних паритетах. Він допускає закріплення змісту національних грошових одиниць безпосередньо в золоті або доларах США при строгому обмеженні коливань ринкових курсів валют у межах одного відсотка.

Валютний коридор – межі коливання валютного курсу, що встановлюються як спосіб його державного регулювання і підтримуються центральним банком через закупівлю та продаж валюти.

Також елементами грошової системи є порядок готівкової й безготівкової емісії та обігу грошових знаків та правила вивозу й ввезення національної валюти та організації міжнародних розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]