Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansove_pravo_vidpovidi_chastina.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

87.Правове регулювання відносин при відкритті рахунків у банківських установах.

Відносини при відкритті рахунків у банківських установах регулюються передусім Законом України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні».

Платіжною системою, відповідно до закону, є платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу коштів. Проведення переказу коштів є обов'язковою функцією, що має виконувати платіжна система.

Існує внутрішньодержавна та міжнародна платіжні системи.

Внутрішньодержавна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація є резидентом та яка здійснює свою діяльність і забезпечує проведення переказу коштів виключно в межах України.

Міжнародна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує проведення переказу коштів у межах цієї платіжної системи, у тому числі з однієї країни в іншу

Банки мають право відкривати рахунки резидентам України (юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, фізичним особам), нерезидентам України (юридичним особам-інвесторам, представництвам юридичних осіб в Україні та фізичним особам).

Банки мають право відкривати своїм клієнтам вкладні (депозитні), поточні та кореспондентські рахунки.

Вкладний (депозитний) рахунок – рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів, що передаються клієнтом банку в управління на встановлений строк та під визначений процент (дохід) відповідно до умов договору.

Поточний рахунок – рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання коштів і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Бюджетні поточні рахунки відкриваються підприємствам та їх відокремленим підрозділам у разі, якщо їм виділяються кошти з за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового використання.

Кореспондентський рахунок – рахунок, що відкривається одним банком іншому банку для здійснення міжбанківських переказів.

Національний банк України встановив порядок відкриття рахунків та перелік документів, які подаються для цього в банк:

а) заяву встановленого зразка, підписану керівником та головним бухгалтером (якщо є така посада в організації);

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади або іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію, засвідчену нотаріально;

г) нотаріальну копію належним чином зареєстрованого статуту;

д) картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до установчих документів заявника надане право першого та другого підпису грошових документів;

е) копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік, засвідчену податковим органом або нотаріально;

є) довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду;

ж) копію довідки про внесення підприємства в Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України.

з) документ, що підтверджує реєстрацію підприємства в якості платника соціальних страхових платежів.

Фізичні особи для відкриття поточного рахунка подають у банк такі документи:

а) заяву про відкриття рахунка, підписану підприємцем;

б) документ, що посвідчує особу;

в) договір на відкриття та обслуговування рахунка між установою банку та громадянином;

г) нотаріально засвідчену картку із зразком підпису;

д) копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера платника податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]