Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansove_pravo_vidpovidi_chastina.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

15.Система державних органів, що здійснюють фінансову діяльність України. Розподіл повноважень між представницькими та виконавчими органами.

У фінансовій діяльності беруть участь усі державні органи законодавчої та виконавчої влади.

До повноважень Верховної Ради України відповідно до статті 85 Конституції України належить затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України, прийняття рішення щодо звіту про його виконання; затвердження рішень про надання Україною позик і економічної допомоги іноземним державам та міжнародним організаціям, а також про одержання Україною від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Державним бюджетом України, здійснення контролю за їх використанням.

Великими повноваженнями у галузі керівництва фінансовою діяльністю в державі наділений Кабінет Міністрів України. Конституція України у статті 116 відносить до повноважень Кабінету Міністрів у галузі керівництва фінансовою діяльністю таке: забезпечення проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики; розробку проекту закону про Державний бюджет України; забезпечення виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України; подання Верховній Раді України звіту про його виконання.

Організація оперативного управління фінансами здійснюється через спеціалізовані державні органи виконавчої влади, насамперед через її фінансовий апарат.

В управлінні фінансами беруть участь Верховна Рада і Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування.

Органи виконавчої влади в Україні залежно від міри їх участі у фінансовій діяльності можна поділити на дві групи:

1) органи виконавчої влади, що здійснюють керівництво фінансами у зв'язку з виконанням своїх основних функцій та завдань (це насамперед усі міністерства, крім Міністерства фінансів).

2) органи виконавчої влади, для яких сама фінансова діяльність є основною. Ці органи створені спеціально для здійснення управління фінансами та кредитом і складають в сукупності систему фінансово-кредитних органів.

3) Міністерство фінансів України, яке є центральним спеціалізованим органом державної виконавчої влади по управлінню фінансами.

Головними завданнями Міністерства фінансів України в галузі управління фінансами держави є: вироблення основних напрямків державної фінансової політики; складання та забезпечення виконання Державного бюджету України; концентрація фінансових ресурсів на пріоритетних напрямках розвитку економіки; фінансове забезпечення державних гарантій з питань соціального захисту населення; створення державних фінансових резервів та ряд інших.

Отже, органи, що здійснюють фінансову діяльність, можна поділити на 2 категорії:

1) органи загальної компетенції, що здійснюють фінансову діяльність разом із іншими напрямками (ВРУ, Президент України, КМУ, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування);

2) органи спеціальної компетенції, основна функція яких пов’язана з фінансовою діяльністю (Рахункова палата, Мінфін, Казначейська служба, НБУ, Державна податкова служба, Пенсійний фонд, Державна контрольно-ревізійна служба).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]