Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укрмова.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
382.98 Кб
Скачать

12. Особливості вживання іменникових форм у ділових паперах

Слід пам'ятати, що ОДС (офіційно-діловий стиль) вимагає:

1. Уникати вживання іменників із розмовного сти­лю. 2. Написання іменників на означення статусу, професії, поса­ди, звання (у більшості випадків) у чоловічому роді.Жіночий рід мають слова: авторка, аспірантка, вихованка, дипломантка,друкарка, по­коївка, праля тощо. 3. Збірні іменники, що позначають: а) сукупність однакових або подібних понять, істот, тва­рин, предметів наприклад: студенти, а не студентство б) сукупні поняття професійної діяльності, назви осіб за фахом і місцем роботи, проживання та національною приналежністю треба передавати за допомогою додат­кових слів, що пояснюють узагальнення, наприклад працівники пошти, а не поштарі. 4. Уживати форму Кл. відмінка тільки у звертанні до осіб, називаючи: статус, посаду, звання, професію родича, ім'я, ім'я по батькові, прізвище. 5. Уникати двозначності та багатозначності іменників без додаткового пояснення. 6. Указуючи час за роком, узгоджувати іменник із числів­ником, 7. Надавати перевагу слід не дієссловам, а віддієслівним імен­никам, які забезпечують однозначність і водночас узагальненість змісту, наприклад: не допомогати, а надавати допомогу. 8. Іменник (додаток) після дієслів повідомляти, сповіщати требо ставити в 3. відмінку, а не в Д.: 9. Уживання низки дієслів пов'язано з іменником, який повинен стояти в P., а не в 3. чи Д. відмінку. Та це правило не варто застосовувати до іменників II відміни чоловічого роду однини, які мають закінчення -у, -ю, оскільки воно (закінчення) збігається з Д. відмінком. Але якщо буде зв'язок присудка, висловленого заперечним дієсловом, й додатка — іменника (предмета чи об'єкта), об'єкт ставиться переважно в Р. Відмінку.

В офі­ційних документах не узгоджуються з пояснюваною родовою назвою у формі непрямого відмінка прикладки, що означають назви: міст, станцій, сіл, озер, бухт, гір, рік ,острові, пустель, вулканів, республік, країн, назви планет, комет, ас­тероїдів. Не узгоджується також перша частина складних географіч­них назв при творенні прикметникових форм. Це стосується складних назв, у яких а) друга частина є прикметником: б) друга частина є числівником в) друга частина є іменником

г) перша і друга частини є іменниками. Не узгоджується друга частина складних географічних назв при творенні прикметникових форм. Це стосується складних назв, у яких обидві частини є іменниками, а друга вказує на місце роз­ташування населеного пункту: Не узгоджуються назви вулиць, якщо вони мають форму чоловічого роду або являють собою складну назву

1№13. Прикметник та займенник у ділових паперах

Особливості використання прикметників:

1. Не використовуються у документах присвійні прикметники, вони замінюються іменниками: директорів підпис - підпис директора. Якщо потрібне точне означення, іменник-прізвище (посада, звання) ставлять у родовому відмінку: Петренкові пропозиції - пропозиції Петренка В.П.

2. Слід уникати вживання прикметників, що походять від географічних назв: криворізькі жителі - жителі м. Кривий Ріг. Але усталеними є вживання подібних прикметників, що означають географічні назви, що походять: 1) від топонімів та інших географічних назв: Запорізька область; 2) від імен, прізвищ чи псевдонімів: Баренцове море.

3. Прикметники узгоджуються з іменниками на означення певних професій, посад та звань жінок лише у чоловічому роді: старша лаборантка - старший лаборант.

5. Усі прикметники (у ролі означень), що вживаються у сполученні з числівниками два, три, чотири, стоять у називному та знахідному відмінках множини і мають переважно закінчення і, а не - их: два нестандартні вироби, чотири великі контейнери.

6. Узгоджуючи прикметникові закінчення з іменниками, слід звертати увагу на позначення невизначеної кількості однорідних предметів, що існують у певній сукупності: пошкоджені приладдя - пошкоджене приладдя, технічні знаряддя - технічне знаряддя.

Особливості використання займенників:

1. Займенник я вживається тільки в особових паперах і в деяких видах документів (автобіографії, дорученні, розписці, пояснювальній записці). У розпорядчих документах займенник я обминається. Ці документи розпочинаються дієсловами у першій особі однини (Пропоную...).

2. Займенники третьої особи (він, вона воно, вони) в орудному відмінку мають «н» і вживаються без прийменника: задоволений ними.

3. Після прийменників, що вимагають давального відмінка (завдяки, всупереч, наперекір, назустріч, вслід, на противагу), займенники вживаються без «н»: завдяки їм.

4. Слід уникати двозначності, що може виникнути при співвіднесеності займенників він, вона, вони з будь-яким із слів: Економіст Іваненко В.П. внесла пропозицію. Головуючий з нею не погодився - Головуючий відхилив пропозицію Іваненко В.П.

5. Займенник Ви вживається в усному й писемному мовленні для підкреслення поваги, пошани, ввічливості. У документах пишеться з великої літери.

6. Для показу суворого об'єктивного викладу, категоричної вимоги, займенник Вам опускається: Просимо Вас негайно оплатити рахунок - Просимо негайно оплатити рахунок.

7. Дійова особа в реченні, виражена особовим займенником, повинна стояти у називному відмінку, а не в орудному: нами запропоновано - ми запропонували.

8. Присвійні займенники в родовому і давальному відмінках мають форми: мого, твого, свого, моєму, твоєму, своєму.

9. Для уникнення зайвого паралелізму, у діловому мовленні вживається присвійний займенник їхній, а не їх (від - вони): реалізовано їх продукцію -реалізовано їхню продукцію.

10. Не слід зловживати займенником свій, бо він, як правило, дублює вже наявне в тексті слово: Він своїми руками відремонтував свою машину - Він власноруч відремонтував особисту машину.

11. У давальному і місцевому відмінках однини слід використовувати нормативні форми займенників: казна-який звіт - невідомо який звіт, котрогось із присутніх - декого з присутніх.

12. На означення особи перевага надається вживанню займенника який (-а, -і), а на означення предметів, дій, явищ - що: інженера-конструктора, який проживає..., контракт, що був підписаний...

13. Двозначність виникає, якщо вказівний займенник це відноситься до двох явищ: Директор звільнив Бойка з обійманої посади і призначив на його місце Остапенка. Це (?) рішення не схвалюють у колективі.

14. Особливості вживання дієслівних форм у ділових паперах

1. Треба використовувати тільки книжні дієслова та їхні форми: активізувати, дезінформувати, деномінувати, домінувати, дрейфуючи, регламентувати тощо.

Розмовний варіант Нормативний варіант

верховодити головувати, керувати, управляти, очолювати 

2. Уникати умовного способу:

Розмовний варіант Нормативний варіант

підприємства змогли б підприємства виконають ( можуть

виконати замовлення, якби... виконати) замовлення, якщо...

3. Форми дієслів наказового способу слід уживати, враховуючи конкретну ситуацію, умови спілкування та норми мовленнєвого етикету.

 4. У документах поширеною є форма дієслів 3-ї особи однини:

 Розмовний варіант Нормативний варіант

виклика викликає

5. Надається перевага активним конструкціям над пасивними або ж використовується безособова конструкція з дієслівними формами на -но, -то:

Розмовний варіант Нормативний варіант

інспектори, які призначаються комісією... інспектори, яких призначає комісія...

(інспекторів призначено комісією) 

6. Не вживаються розмовні форми і дієслівні форми теперішнього часу:

 Розмовний варіант Нормативний варіант

робе робить