Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укрмова.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
382.98 Кб
Скачать

4. Лексикографія як наука. Типи словників. Словники у професійному мовленні

Термін лексикографія (від гр. lexikon - словник, grapho - пишу) називає:

  1. розділ мовознавства, що визначає теоретичні принципи укладання словників, вивчає типи словників;

  2. процес збирання слів певної мови, упорядкування їх опис словникового матеріалу;

  3. сукупність словників певної мови і наукових праць з цієї галузі.

Коротко зміст розділу "лексикографія" визначають кількома словами: це наука про словники, наукова методика та мистецтво складання словників.

Основні типи і види словників.

Залежно від змісту матеріалу і способу його опрацювання розрізняють два типи словників: енциклопедичні словники і філологічні.

Енциклопедичні словники пояснюють не реєстрові слова, а позначувані ними відомості з різних сфер життя, науки, виробництва, мистецтва та характеризують відомих осіб, визначні історичні постаті. В енциклопедичному словнику, дивлячись слово Київ, можна знайти всі відомості про столицю України. Є загальні енциклопедичні словники, в яких подаються відомості з різних галузей науки, техніки, культури тощо, і спеціальні, присвячені певній галузі науки: економіці, математиці, медицині тощо.

В філологічних (лінгвістичні) словниках предметом пояснення є слово. Залежно від того, з якої точки зору воно розглядається, лінгвістичні словники бувають різних типів.

  1. Тлумачні словники, в яких дається пояснення значень слів з точки зору їх вживання в сучасній мові.

  2. Перекладні словники , в яких подається переклад слів з однієї мови на іншу.Бувають двомовними, чотиримовними та ін.

  3. Термінологічні , в яких пояснюються терміни з тієї чи іншої галузі науки. Вони бувають одно- і двомовні, перекладні.

  4. Етимологічні словники, в яких пояснюється походження, розвиток і первинне значення слова.

  5. Орфографічний словник подає правильний правопис, правильний наголос і правильні граматичні форми вміщених у ньому слів.

  6. Орфоепічні словники дають одночасно і властиву слову правильну вимову, і наголос.

  7. Словники іншомовних слів , які пояснюють слова і терміни, засвоєні з інших мов.

  8. Історичні словники , в яких подаються і пояснюються слова, що вживалися раніше.

  9. Діалектологічні словники , в яких дається лексика, вживана в певній місцевості, на певній території.

  10. Фразеологічні словники , в яких дається пояснення значень фразеологічних зворотів або подається їх переклад з однієї мови на іншу.

5. Стиль та жанр укр. Літ. Мови. Функціональні стилі укр. Літературної мови та сфери їх застосування.

Мовний стиль — це сукупність мовних засобів вираження, зумовлених змістом і метою висловлювання. В українській літературній мові звичайно виділяють п'ять функціональних стилів: науковий, офіційно-діловий, публіцистичний, стиль побутового мовлення і художній. Кожний зі стилів має свої характерні ознаки й реалізується у властивих йому жанрах.

Жанри — це різновиди текстів певного стилю, шо різняться насамперед метою мовлення, сферою спілкування та іншими ознаками.

Розмовний стиль використовується для обміну інформацією, думками, враженнями, прохання чи подання допомоги, виховного впливу. Сфера застосування: побутові стосунки з родичами, друзями, знайомими. Широко використовуються побутова лексика, фразеологізми, емоційно забарвлені й просторічні слова, звертання, вставні слова, неповні речення тощо.

Науковий застосовується у дисертаціях, монографіях, статтях, підручниках, лекціях, відгуках, анотаціях, рецензіях тощо у науці, техніці, освіті. Характеризується такими мовними засобами: спеціальна фразеологія, складні синтаксичні конструкції; повні речення; логічність, точність, обґрунтованість викладу.

У офіційно-діловому стилі переважають стилістично нейтральні мовні засоби: стандартна канцелярськалексика, складніречення, немаєемоційно забарвлених слів; виклад гранично точний. Використовується у законах, кодексах,статутах,наказах,указах, оголошеннях,дорученнях,розписках,протоколах, актах,інструкціях, листах тощо у формі монологу. Відповідно сфера застосування: офіційно-ділові стосунки.

Публіцистичний стиль відрізняється суспільно-політичною лексикою, емоційно забарвленими словами, риторичними запитаннями,вигуками, повторами; тоном мовлення (пристрасний, оцінний). Використовується у громадсько-політичному житті (виступ, нарис,публіцистична стаття, памфлет, фейлетон,дискусія).

Художній – вільний стиль мовлення, в якому застосовуються всі мовні засоби, особливо широко — слово в переносному значенні, і який можна зустріти в трагедії, комедії,драмі, водевілі,романі, повісті,поемі, вірші або байці