Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект ФО-1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Варіанти організації бухгалтерського обліку

Варіанти

Коментар

Облік веде власний спеціальний підрозділ

Даний варіант використовується на великих підприємствах. Спеціалізований підрозділ може бути представлений у вигляді цілого відділу облікових працівників, а також у вигляді однієї людини – бухгалтера. Ця служба називається бухгалтерією.

Облік веде найманий спеціаліст

Спеціаліст не є штатним працівником підприємства. З ним укладається договір (трудова угода). Цей варіант зручний для малих підприємств, при відсутності постійних обсягів робіт з бухгалтерського обліку.

Облік веде спеціалізована фірма

Найменш розповсюджений варіант. При цьому претензії зі сторони податкових та інших контролюючих органів, витрати на сплату пені і штрафів можуть бути покладені на фірму, з якою укладений договір на бухгалтерське обслуговування, за умови включення до договору відповідних пунктів.

Облік веде особисто керівник підприємства

Використовується в приватних та інших невеликих підприємствах на етапі їх становлення. Досить корисно кожному керівнику-початківцю самому детально розібратися в тому, що таке бухгалтерський облік і як його грамотно вести в інтересах підприємства

Головний бухгалтер

Заступник головного бухгалтера

Заступник головного бухгалтера

Сектор обліку будівництва

Сектор обліку грошей та розрахунків

Сектор обліку матеріалів

Сектор обліку грошей та розрахунків

Сектор обліку засобів праці

Сектор обліку зведення та звітності

Сектор обліку затрат діяльності

Сектор обліку готової продукції

Одним із важливих елементів розробки структури апарату бухгалтерського обліку, контролю та аналізу є формування системи.

Система відібраних посад має повністю відповідати вимогам та відображувати прийняту структуру апарату бухгалтерського обліку, контролю та аналізу, бути засобом ефективного використання людського потенціалу та сприяти цілям управління.

п. 7. Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі бухгалтер):

  • забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

  • організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

  • забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

п. 3. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фінансування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, реєстрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

п. 8. Відповідальність за бухгалтерський облік господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов’язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.

Облікова політика – це сукупність принципів, методів і

процедур, що використовуються підприємством для складання та

подання фінансової звітності.

  • способів ведення

  • організації

  • методики

  • техніки