Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект ФО-1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

2. Документальне оформлення руху виробничих запасів

Постачальники (підрядники) – це підприємства, які відван-тажують продукцію (виконують роботи, надають послуги) покупцям, тобто по відношенню до постачальників підприємства-споживачі завжди виступають покупцями їхніх товарно-матеріальних цінностей, різноманітних послуг.

!

Розрахункові взаємовідносини між постачальниками і покупцями виникають у процесі господарської діяльності підприємств, і цим відносинам, як правило, повинно пере-дувати укладення договорів (контрактів) купівлі-продажу то-варно-матеріальних цінностей, договорів підряду на виконання різних робіт, надання послуг тощо.

Договір (контракт) являє собою документ, згідно з яким оформлено угоду, у ньому міститься письмова угода сторін про постачання товарів – зобов’язання продавця пере-дати певне майно у власність покупця і зобов’язання покупця прийняти це майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір виконує такі функції:

- - юридично закріплює відно- сини між партнерами, надає їм характеру зобов’язань, виконання яких захищено законом;

- передбачає способи захищен-

ня зобов’язань

При цьому слід враховувати також критерії для визнання реалізації продукції (товарів, інших активів), а саме:

  • покупцеві передаються ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

  • покупець здійснює надалі управління та контроль за продукцією (товарами, іншими активами).

Момент передачі ризиків і вигоди, пов’язаних з правом власності на товарно-матеріальні цінності, які реалізуються як в Україні, так і за її межами, визначають базові умови поставки за Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів “ІНКОТЕРМС”, застосування яких обумовлене Указом Президента України від 04.10.94 р. № 567/94 “Про застосування міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів”.

Зміст базових умов поставки товарно-матеріальних цінностей, момент передачі ризиків їх загибелі або пошкодження, вигоди, пов’язані з правом власності, обов’язки сторін (продавця і покупця) щодо витрат наведені у табл.

Таблиця

Базові умови поставки за міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів “інкотермс”

Умови ІНКОТЕРМС

Вид транс-порту

Зміст

умови

Момент переходу ризиків загибелі або пошкодження товару, права власності

Обовязки щодо витрат

Примітки

Назва

Український еквівалент

продавця

покупця

EXW –

Ex Works (… named place)

Франко-завод (… місце зазначене)

будь-який

Зобов’язання про-давця щодо поставки товару вважається ви-конаним після того, як він надав покупцеві товар на своєму під-приємстві, передав відповідні документи та права власності на товар згідно з вимо-гами договору, про що одержав підтверджен-ня відповідним сві-доцтвом про поставку від покупця

Наданя покупцеві товару на підприємстві (тобто на заводі, фабриці, складі і т.д.) продавця в зазначений у договорі термін у пункті поставки у тому місці, яке визначене в договорі, або якщо такий пункт чи строк не визначені, то в місці й у час, які не є звичними для доставки таких товарів

- поставка товару

  • - витрати, викли- кані перевіркою товару, необ--хідною для пос-тавки товару в в розпорядження покупця

- витрати по товару з

моменту, коли він наданий у розпо-рядження покупця

- витрати по оплаті всіх мит, податків та інших офіційних зборів.

- витрати по вико-нанню митних фор-мальностей, опла-чуваних під час ви-везення та ввезення товару, для тран-зитного перевезен-ня через треті кра-їни (в окремому ви-падку)

- витрати по передвід

вантажувальній перевірці

Продавець не від повідає за вантаження товарів на над-ані покупцем транспортні за-соби або за очистку від мита на експорт (як-що не домов-лено про інше).

Плкупець несе всі витрати і ризики у зв’язку з перевезенням товарів з підпри-ємств продавця до місця приз-начення

Розуміння природи основних господарських договорів – ключ не тільки до вірної організації обліку, але, що особливо важливо, до фінансового успіху всієї господарської діяльності підприємства. Для більшості підприємств такими договорами є:

  • договір поставки – постачальник повинен передати покупцю у власність товари, а покупець повинен ці товари прийняти у власність і оплатити їх. Обсяги і терміни поставки, а також інші умови вказуються у договорі;

  • договір купівлі-продажу – нагадує попередній, але пов’язаний як правило з реалізацією товарів роздрібною торгівлею безпосередньо споживачам;

  • договір комісії – комітент передає комісіонеру товари для того, щоб останній від свого імені, але в інтересах комітента продав його третім особам, причому право власності на ці товари до їх реалізації зберігається за комітентом;

  • договір доручення – близький до договору комісії. В основі обох лежать відносини представництва: угода здійснюється в інтересах і за рахунок однієї особи по його дорученню іншою особою. Однак по договору доручення мова йде про пряме представництво, оскільки повірений діє від імені поручителя, а договір комісії здійснюється на основі похідного представництва, так як комісіонер виступає від свого імені. Крім того, договір доручення може бути як оплатним так і безоплатним, тоді коли договір комісії завжди оплатний. Крім того предметом договору комісії є тільки угода, а предметом договору доручення – певні юридичні дії.

!

Первинні документи:

  • прибутковий ордер

  • ТТН

  • приймальний акт

  • накладна

  • лімітно-забірна картка

  • вимога

  • матеріальний звіт

Картки (книги) складського обліку

Реєстри здачі документів

Накопичувальні відомості синтетичного обліку запасів

Відомості руху запасів в кількісно-сумовому вираженні

З надходження

З витрачання

З надходження

З витрачання

З витрачання

З надходження

Книга (відомість) обліку залишківзапасів

Журнал №5 і відомість 5.1 аналі-тичного обліку запасів

Головна книга

Баланс

Примітки до звітності

Р