Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опер з деривативами.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Міжнародні операції з деривативами

  1. Хеджування

  2. Спекуляція

  3. Арбітраж

1. При класичному підході в процесі угруповання різні ринкові угоди (за межами простих, звичайних, традиційних дій на ринку) за мотивами поведінки учасників і відповідно по цілям здійснення зводяться до трьох видів операцій: хеджування, арбітражу, спекуляції. Кожна з цих операцій є органічне поєднання мотивів ринкових дій, доцільних різноманітних угод, визначених механізмів їх здійснення.

Похідні інструменти - предмет простих, або звичайних [наприклад, купівлі та продажу самих похідних інструментів; угоди з перекуповування опціонів тільки заради отримання неявного (прихованого) позики для придбання в розстрочку базисних цінностей], і складних (для хеджування, арбітражу, спекуляції) угод. Відзначимо, що хеджування, арбітраж, спекуляція індивідуально і колективно адекватні змісту похідних.

Хеджування, арбітраж, спекуляція виступають органічними елементами механізмів взаємодії учасників ринків похідних інструментів (механізмів існування цих ринків), так само як і традиційних ринків товарів і фінансових інструментів.

Кожен з видів операцій у свою чергу представляє собою деяке число сукупностей способів, засобів і процесів, що ведуть до досягнення певних цілей учасників ринку.

Три види операцій виступають зовні як дії учасників ринків, спрямовані на отримання певної вигоди, що відрізняються за змістом, технологіями та взаємопов'язані між собою (віддалено або безпосередньо). Іншими словами, вони існують в "оболонці" загального господарського поведінки підприємця, який використовує щось із безмежного числа ситуацій. Звідси і включення похідних в правила менеджменту (в тому числі фінансового менеджменту), очевидно, має значущу трансформацією цих правил.Прослухати

Читати фонетично

На початку 60-х рр.. XIX ст. хеджуванням були позначені на американській біржі термінові господарські операції для запобігання цінових втрат від основної діяльності. Термін "страхування" доречний, але тут професійно неточний. Страхування в загальному вигляді - спеціалізована діяльність юридичних осіб, що припускає розподіл і відшкодування відбувся майнової шкоди, а також надання матеріального забезпечення при настанні подій, і на умовах, передбачених угодою учасників. Зводяться хеджування та страхування робить, безумовно, вихідний ризик. У подальшому переважно будемо користуватися синонімами "захищати", "перешкоджати", "захищати", а також "перешкода", "захист". Термін "хедж" застосовується і для позначення явищ, умовно відповідають його основному визначенню, наприклад, в назві "хеджеві фонди".

Поширеним стало уявлення про хедж як про термінову операцію (операції на термін), укладеної для захисту від можливої ​​зміни вартості активу (товару), що знаходиться в основі (базі) угоди. Вся операція відповідно представляє собою хеджування (використовуються терміни, загальні для світової практики).

Економічний зміст хеджування зводиться до перенесення частково або повністю ризику від даного учасника ринку (хеджера) тими чи іншими способами на іншого учасника ринку, що вступає в договірні відносини з хеджером.

Хеджування спрямоване на ослаблення і (або) усунення ризику, небезпечного (непотрібного, небажаного) для учасників угоди зміни (зниження, зростання) в часі вартості активу (товару) або потоку грошових коштів.

У стандарті IAS-39 (МСФЗ-39) зазначається: хедж - це актив, зобов'язання, тверде зобов'язання або очікувана майбутня угода, які схильні до ризику зміни вартості або ризику зміни майбутнього потоку грошових коштів. Предметом може бути окремий актив, зобов'язання, тверде зобов'язання або очікувана угода, або група активів з аналогічними характеристиками. При хеджі складається формальна документація для відносин учасників. Ці ризики можна кількісно оцінити і захистити свої активи (потоки) за допомогою різних інструментів і технологій.

Кожна зі сторін угоди згідно з мотивом своєї поведінки виступає як хеджер, відрізняється різним баченням (протилежним баченням) ситуації і динаміки даного ринку.

Згідно МСФЗ-39, § 124 "хеджування пов'язано із взаємозаліком доходів від змін справедливої ​​вартості або грошових потоків, що відносяться до інструменту хеджування, з одного боку, і до хеджування - з іншого".

Слід виділити початкове хеджування (з цього і почався терміновий ринок). До нього належать: термінові угоди, в яких купівля (продаж) партії товару (інших цінностей) проводиться за ціною, що склалася на момент укладення (оформлення) угоди, а сам товар (цінність) поставляється через деякий час (форвардні угоди чи термінові угоди, окремі традиційні угоди); онкольні термінові угоди; захист форвардного депозиту і т.д. Такого роду угоди (ф'ючерсні угоди) протягом століть представляють основний вид угод на товарних біржах, в другій половині 70-х рр.. XX ст. (При виникненні сучасного ринку фінансових похідних інструментів) об'єктом цих угод стали казначейські векселі (облігації), з'явилися процентні ф'ючерси. Можна віднести до хеджування і дії щодо своєчасного перегляду термінів виконання зобов'язань. Цими угодами, як правило, охоплюються товари і традиційні фінансові інструменти.

На фінансовому та товарних ринках розроблені інші, ешелоновані технології, пов'язані з похідними інструментами. Їх можна позначити як ефективні, відповідальні дії, які не скасовують, а доцільно заміщають способи початкового хеджування.

Наведемо ряд умов, при яких стало можливим здійснення сучасного ефективного хеджування:

- Розвиток до необхідних масштабів поряд з реальним (касовим, готівковим) ринком сфери термінового ринку (у сукупності форвардного, опціонного, ф'ючерсного, свопові ринків);

- Збереження і розвиток тісних взаємозв'язків і взаємозумовленості між цими сферами єдиного ринку;

- Яасова віддаленість;

- Поява відповідних способів, засобів здійснення угод.

2. На ринках похідних інструментів здійснюється спекулятивна торгівля з наміром отримати цінову різницю у зв'язку зі змінними (у тому числі з волі спекулянта) умовами господарської діяльності. Спекулянт націлений на використання наступаючих, майбутніх змін і коливань цін. Спекулянти, на відміну від хеджерів, які прагнуть захистити угоди від ризику, беруть на себе ризики, сподіваючись отримати певні прибутки.

За американською термінологією, "investors or speculators" в буквальному перекладі означає "очікувач" (прибутку від зростання або падіння ціни), або за змістом - інвестор в ризикові операції, "ріскоінвестор". У Великобританії на позначення спекулянтів використовується термін "trader" (торговець, оптовий торговець), який перейшов в російськомовну ринкову термінологію як "трейдер".

Спекуляція є невід'ємним елементом угод купівлі-продажу, оскільки одна зі сторін в результаті безперервної зміни цін може отримувати послідовно і (або) у підсумку додатковий виграш (інша - понесе втрати).

Класична спекуляція будується на покупці і подальшому продажі різноманітних цінностей по змінюваним цінами. Спекуляція заснована на угоді, спрямованій на майбутні зміни цін, або це об'єктивна спекуляція, обумовлена ​​невизначеністю ринкових ситуацій як таких.

Усередині об'єктивної спекуляції існує і чиста спекуляція (суб'єктивна спекуляція). Чиста спекуляція з характеру дій основного учасника може бути представлена ​​спекуляцією на:

підвищення цін - скуповування товарів (валюти, нерухомості), контрактів для подальшого перепродажу; покупець при підвищенні ціни виграє (продавець програє);

зниженні цін - продаж товарів (валюти, нерухомості), контрактів для подальшого відкупу; продавець при зниженні ціни надалі виграє (покупець програє);

співвідношенні цін на різних ринках одного і того ж або взаємопов'язаних активів (товарів);

співвідношенні цін за різних строків поставки (виконання) на одному і тому ж або різних ринках;

відмінності в організації (режимі) платежів на різних ринках і (або) за різними активами (товарах).

Професіонал-спекулянт, працюючи спільно на реальному і терміновому ринках, свідомо використовує можливості, які з наступних ситуацій: - Ціна на готівковий актив (товар) нижче цін на строк, ціни на актив (товар) з найближчими строками поставки нижче, ніж з віддаленими строками [ситуація позначається термінами "форвардейшн", "контанго" - "нормальний ринок" (forwardation, contango - normal market)]. Особливості контанго полягають у тому, що майбутнє підвищення (перевищення) цін покриває витрати, пов'язані зі зберіганням (збереженням) від одного терміну поставки (доставки) до іншого, і плюс до цього з'являється прибуток. У такій ситуації спекулянт прагне купити готівковий актив (товар) і продати ф'ючерси (купити, продати опціони);

- Ціна на готівковий актив (товар) вище цін на строк, ціни на актив (товар) з найближчими строками поставки вище, ніж по віддалених термінів [ситуація позначається терміном "беквордейшн" - перевернутий ринок (backwardation - inverted market)]. Таке співвідношення цін викликається звичайно недоліком готівкових ресурсів при хороших перспективах збільшення пропозиції в майбутньому. Ринок відрізняється значущими коливаннями цін, нервозністю. Спекулянт в цій ситуації прагне продати актив (товар) з негайною поставкою і одночасно купує на таку ж кількість активу ф'ючерси (продає, купує опціони).

Ситуації нормального і перевернутого ринків – дозволяє здійснювати і хеджування, та арбітраж.

При біржових операціях з похідними спекулятивні доходи з'являються через прийнятий біржею механізм виконання зобов'язань та виконання грошових розрахунків. Похідні розширили поле спекулятивних угод і додали нові можливості отримання доходів.

Відома особлива форма організації спекулянтів, які використовують коливання ринкових, у тому числі біржових цін, - ринг. Під рингом розуміється угода групи осіб, спрямована на скупку в певному місці якого-небудь товару (активу), зосередження його в руках групи і подальшого продажу за монопольно високими цінами. Як правило, ринги утворюються на короткий час і полягають торговцями для проведення однієї або декількох угод. У США до подібних угод застосовують термін "корнер" (Corner - кут). Відзначимо і такий факт: вартість акцій американських і європейських компаній знизилася у 1929 - 1932 рр.. майже на 90%, в 1974 р. - більше ніж на 50%, в 1982 р. - на 45%, в 1987 р. - не більше ніж на 25%, в 1997 р. - на 7 - 12%. Відбувається затухання темпів кумулятивного показника зміни цін. У 2001 р. величина зниження курсів акцій дещо збільшилася, але "переступила" тільки рівень 1997.

Біржові похідні дозволили спекулянтам мати додаткові можливості фінансового важеля (gearing, leverage). Знижені витрати в порівнянні з витратами реального ринку (виплачується не повна ціна базису, а лише премія, депозит, маржа, що становлять лише частки цієї ціни) можуть принести той же (або задовільний) абсолютний спекулятивний дохід.

Подальше розширення спекуляції на ринках похідних інструментів пов'язано і з застосуванням як базису (підстави) різноманітних розрахункових величин (індексів, відсотків і т.п.).

Для допомоги в цих діях, наприклад на німецькій біржі, 5 грудня 1994 з'явився новий індекс - VDAX (DAX Volatilitatsindex), призначений для термінового ринку, за допомогою якого оцінюються очікувані коливання DAX (Deutschen Aktienindex).

Виділяють дві групи спекулянтів. В одній групі учасники торгів намагаються вловити будь-які, особливо незначні коливання цін і ліквідують контракти (договори) через дуже короткий час після придбання, прагнучи до прибутку. Ці дії забезпечують постійну ліквідність на ринках. В іншій групі учасники вкладають гроші в спекулятивні операції на порівняно тривалий час, сприяючи помітного переливу капіталу між ринками. Дії цієї групи визначають масштаби спекулятивної активності на біржах.

Поряд із звичайною класифікацією маклерів діють на біржі учасники можуть бути розподілені відповідно до технології операцій на скальперів, торговців одного дня, довготривалих торговців.

Скальпери швидко відкривають і закривають позиції на ринку, здійснюючи операції в лічені секунди, хвилини або годинник. Основне завдання: домогтися прибутку від невеликих відхилень цін протягом короткого відрізка часу. Скальпери уважно стежить за надходженнями наказів в операційний зал, уникає неліквідних контрактів. Скальпери визначають ліквідність на ф'ючерсному-опціонних ринках.

Торговці одного дня зберігають позиції довше скальперів, але ніколи не залишають їх нереалізованими на наступний день. Ці маклери повинні (як і Скальпери) дуже точно оцінювати ситуацію і швидко закривати свої позиції.

Довготривалий торговець прагне отримати прибуток з змін цін протягом декількох днів, тижнів, місяців.

Дрібні спекулянти позначаються терміном "публіка". Розвинені організаційні форми об'єднання спекулянтів, в тому числі групуються і публіку (наприклад, товарні фонди, комісійні дома, консультанти, різні торговельні системи).

Сучасна чиста спекуляція внутрішньо пов'язана з країнами, що розвиваються інформаційними технологіями, в тому числі працюючими в рамках фундаментального і технічного аналізу біржових показників.

3. Арбітражна операція на це спекулятивна операція, яка ґрунтується на тимчасовій ситуації множинності ринкових цін на один і той самий інструмент. Учасник ринку, який здійснює арбітражну операцію, називається арбітражери.

Мета спекулятивної операції отримання доходу у вигляді різниці в ринкових цінах, яка невідома на момент початку операції. Ця різниця в цінах може мати місце за одного цінного паперу (товару) або за їх групі і ґрунтуватися на відмінностях цін в часі і в просторі і т.п. Арбітражна операція являє собою лише один з варіантів спекуляції, для якого характерна наявність обов'язкового (об'єктивного), або безризикового, доходу. Арбітражні операції відносяться до групи безризикових, а точніше, малоризиковий операцій. У цьому сенсі арбітражні операції ще називають безризиковими спекулятивними операціями.

Арбітражна операція ґрунтується на факті, що один і той самий актив не може одночасно мати кілька різних ринкових цін, якщо на те немає внутрішніх підстав. Коли таке трапляється, то виникає можливість здійснення арбітражних операцій, які повертають цінову ситуацію на ринках до однаковості. Інакше кажучи, причиною арбітражних операцій є порушення ринкового принципу єдності ціни на один і той же товар. Модель арбітражної операції абсолютно аналогічна спекулятивної операції: у всіх випадках ціна продажу повинна бути більше ціни покупки. Різниця між ними полягає лише в основі операції. У спекулятивної операції основою є суб'єктивний прогноз учасника ринку з приводу можливої ​​зміни ринкової ціни активу, в арбітражної операції відхилення поточної ринкової ціни від її однаковому рівня.

Безперечними арбітражними операціями на ринку деривативів є операції, які ґрунтуються не на пошуку відхилень ринкової ціни від її «об'єктивної» основи, а на відмінностях ринкових цін.

Ринкова ціна будь-якого товару може відрізнятися в залежності від: • часу. У цьому випадку розрізняють поточну ціну, або ціну спот, і майбутню ціну, або форвардну ціну, цінного паперу. Це є основа тимчасового арбітражу. Тимчасової арбітраж - це арбітраж, заснований на відмінності ринкової ціни в часі;

• ринку. Одна і та ж цінний папір може обертатися на різних біржах і навіть на ринках у різних країнах. Це є основа просторового арбітражу. Просторовий арбітраж - це арбітраж, заснований на відмінності ринкової ціни одного і того ж інструмента на різних, або просторово відокремлених, ринках цього ж інструмента;

• ринкового інструменту. Одна і та ж цінний папір часто існує сама по собі. Крім того, на її основі може бути випущена вторинна цінний папір, наприклад, опціон емітента на акцію або американська депозитарна розписка, або можуть розвиватися похідні інструменти і т.д. Це є основа між ринкового арбітражу. Міжринковий арбітраж - це арбітраж, заснований на порушеннях в об'єктивних співвідношеннях ринкових цін інструментів, які базуються на одній і тій же цінним папером.

Можливість арбітражних операцій на ринку цінних паперів головним чином має місце в силу двох останніх чинників: відмінностей у ринках і інструментах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]