Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать
  1. Свобода слова як базове поняття змі

Стаття 34 Конституції України

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів, переконань, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати будь-яку за відкритим правом доступу інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір.

У світі серйозно переосмислюють поняття "свобода слова"

Сьогодні в усьому світі спостерігається серйозний процес переосмислення поняття «свобода слова».

Про це голова Міжнародної консультативної ради Фонду «Ефективне управління», прем'єр-міністр Канади в 1993 р. Кім КЕМПБЕЛЛ сказала під час конференції на тему: «Що таке свобода слова?», яка відбулася 2 грудня в Києві, повідомили УНІАН у прес-службі Фонду.

«Низка проблем, пов'язаних зі свободою слова, актуальна не тільки для таких країн, як Україна, яка будує нове суспільство у пострадянську епоху, але також «для старих демократій». Наприклад, у Великобританії та Франції можна простежити тісний зв'язок між власниками медіа та керівництвом країни. Також у США, які є оплотом свободи слова, зараз багато хто занепокоєні тим, яке значення їхня країна вкладає у поняття свободи слова», - пояснила К.КЕМПБЕЛЛ.

На думку учасників конференції, свобода слова є одним із базових прав людини та наріжним каменем системи демократичних цінностей, що закріплено в законодавстві більшості країн світу.

Проте, на практиці реалізація свободи слова набагато більш багатогранна та складна. Право на свободу слова не є абсолютним у жодній із країн і обмежується в різних суспільствах по-різному, залежно від їхніх традицій і системи цінностей.

«Ми схильні вважати, що найбільші перешкоди на шляху до свободи слова - це панування могутніх медіа-магнатів або брак фінансів, що не дозволяє відкрити нову газету або телеканал. Інтернет з його блогами та соціальними мережами Facebook, Twitter тощо руйнує панування медіа-корпорацій, хоча вони і продовжують впливати на більшість людей у суспільстві. Однак ми забуваємо, що існують місця, де свободі вираження заважає елементарне політичне переслідування і жах жертв у тоталітарних і авторитарних режимах. У таких місцях, як Куба, чутки й анекдоти - це єдиний можливий прояв вільного духу людини», - підкреслив у своєму виступі журналіст, екс-редактор польської газети Wyborcza Масіш СТАШИНСЬКИ.

Учасники конференції також приділили особливу увагу ролі журналістики у побудові суспільного діалогу.

Віце-президент Асоціації міжнародних журналістів, які висвітлюють ситуацію в Європейському союзі, Енн КЕХІЛЛ (Бельгія) у своєму виступі відзначила, що свобода слова та свобода преси – не рівнозначні поняття, однак досягти свободи слова неможливо без високих професійних стандартів журналістики.

«Журналісти, щоб бути стовпом демократії, у своїй роботі повинні дотримуватися принципів незалежності, бути відповідальними за вірогідність і об'єктивність сказаного, відрізняти факти від фікції та допомагати людям боротися за свободу слова», - сказала вона.

Значення відповідальності журналіста підкреслив відомий журналіст і телеведучий Володимир ПОЗНЕР (Росія).

«У Росії свободу слова розуміють як волю, що хочу, те й говорю. Якщо це не так, то свобода слова на цьому закінчується. За моїм переконанням, насправді свобода закінчується там, де немає відповідальності. Найбільш безвідповідальна людина - це раб, за якого повну відповідальність несе хазяїн, а найбільш вільна людина - та, яка розуміє свою волю та відповідальність», - заявив Володимир ПОЗНЕР.

Він також додав, що повної свободи слова немає ніде.

Учасник конференції, представник однієї з найбільш демократичних країн, – Сполучених Штатів Америки, колишній прес-секретар Білла КЛІНТОНА Джо ЛОКХАРТ підсумував, що невід'ємною частиною будь-якої демократії є суспільна довіра уряду та ЗМІ, і кращий спосіб виправдати цю довіру – забезпечити прозорість державних структур у поєднанні з потужною журналістською інфраструктурою. При цьому захист і виховання свободи слова є та будуть залишатися однією із найголовніших проблем у світі, додав він.

Фонд ефективного управління http://www.feg.org.ua/ua/news/foundation_press/284.html

З-за матеріалами УНІАН