Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Б і Е А і Т.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
648.19 Кб
Скачать

3.2 Оформлення планувань

При проектуванні курсових проектів розробляються техноробочі проекти підприємств для їхнього планування.

При виконанні будівельних креслень необхідно використовувати типові проекти, планувати застосування залізобетонних конструкцій, деталей заводського виготовлення, а також використовувати місцеві матеріали.

Зображення на будівельних кресленнях виконуються методом прямокутного проектування, а загальне оформления креслень повинне відповідати ДСТам ЕСКД i ДСТам СПДС.

Планом будинку називають розріз горизонтальною площиною, розташованою трохи вище підвіконь. Таке положення ciчної площини дозволяє показати на плані віконні i дверні прорізи в зовнішніх i у внітрішніх стінах, розташування колон, а також розміщення, устаткування усередині будинку. За планом будинку судять про розміри приміщень i розташування в ньому дверей, вікон, товщині стін i розташування устаткування та автомобілів.

Стіни, що потрапили в розріз, залишаються не заштрихованими. Контури зовнішніх капітальних i внутрішніх стін, колон, що лежать у січній площині, зображують суцільною основною товстою (0,8.1,5 мм) лінією, a вci інші - суцільною тонкою лінією (0,3..0,5 мм).

При кресленні вікон, дверей, воріт, устаткування, caнiтapно-тexнічнoro устаткування (вмивальники, душі, вентиляційні пристрої та ін.) застосовують стандартні yмовнi графічні знаки або зображення за ДСТ 21.107-78 СПДС

Робочі креслення промислових будинків по СН 460-74 виконують у наступних масштабах:

генеральні плани — 1:200; 1:400; 1:500; 1:800; 1:1000; 1:2000;

плани будинків, фасади — 1:100; 1:200; 1:400;

планування ділянок— 1:15; 1:50; 1:100.

Креслення плану будинку рекомендується виконувати в наступній послідовності (рис. 4):

- наносять штрихпунктирною лінією координаційні (розбивочні) oci будинку по заданих розмірах у прийнятому масштабі (етап I);

- тонкими суцільними лінями викреслюють зовнішні та внутрішні стіни будинку, колони i перегородки по заданих розмірах (етап ІІ);

- виконують розбивку віконних i дверних npopiзів у зовнішніх стінах i дверних прорізах у внутрішніх стінах i перегородках, наносять суцільними тонкими лініями умовні зображення віконних плетінь i відкривання дверей, а також устаткування (верстати, стенди, санітарно-технічні прилади i т.п.), після чого наносять виносні i розмірні лініях (етап III);

- перевіряють правильність накресленого плану, розміщення устаткування й обводять суцільними основними лініями перетину основних несучих капітальних стін, колон i проставляють розміри на розмірних лініях (етап IV).

Усередині габаритів плану координаційні oci видаляють, за винятком місць прив'язки елементів плану, розташування колон i т.п. Маркувальні кружки виконують для масштабу 1 : 400 i дрібніше діаметром 6 мм, для креслень у масштабі 1 : 200 i крупніше діаметром 8—10 мм.

Координаційні (розбивочні) oci при взаємному перетинанні утворять систему прямокутників чи квадратів в обраному масштабі.

Координаційні oci внутрішніх стін i колон звичайно не збігаються з їx геометричними осями. До координаційних осей прив'язують окремі елементи будинку, тобто проставляють poзмip від найближчої віci чи до грані елементу.

Відстань між суцільми координаційними осями називають «кроком», який у залежності від напрямку в плані може бути повздовжнім чи поперечним (рис. 5).

Рисунок 4. Послідовність креслення плану будинку

Відстань між координаційними осями несучих стін чи рядів колон у напрямку довжини ocновної несущої конструкції перекриття, наприклад балки, називається прольотом (див. рис. 5).

Подовжні координаційні oci маркують прописними буквами російського алфавіту, розташовуючи знизу нагору, починаючи з букви А, наносять ліворуч від плану (визначають проліт).

Рисунок 5. Координаційні вісі.

Пoпepeчнi віci маркують арабськими цифрами зліва направо, наносять їx знизу від плану, починаючи з цифри 1 (визначають крок).

Розміри кроку колон i прольотів приймають стандартними, у залежності від стандартних виробів (перекриття), i рівними 6, 9, 12, 18, 24 i 30 метрам.

Розміри на будівельних кресленнях наносять у вигляді замкнутого ланцюга.

3aмість стрілок застосовують похилі риски-зарубки довжиною 2 - 3 мм під кутом 45◦, спрямовані в одну сторону, на перетинанні розмірних i виносних ліній, при цьому poзмірні лінії повинні виступати за крайні виносні лінії на 1-3 мм.

Розміри на бyдiвeльниx кресленнях наносять у мiлiмeтpax, площу ділянок проставляють у квадратних метрах.

Першу розмірну лінію рекомендується проводити на відстані 12—16мм, щоб не затруднити читання креслення, i на ній проставляють poзміри віконних, дверних npopiзів, воріт i простінків.

На другій розмірній лінії проставляють розміри між сусідніми координаційними осями, колонами i перегородками, на третій — poзміp між крайніми координаційними осями, тобто всю довжину планування (рис. 6).

Рисунок 6. План будинку

Усередині плану проставляють розміри: прив'язку стін до координаційних осей, товщину стін i перегородок, розміри приміщень (ширина i довжина), розміри npopiзів у внутрішніх перегородках, прив'язку осей підкранових колон i монорейок, прив'язку устаткування до стін i колон i іншого устаткування.

Усередині плану poзмірні лінії проводять на відстані 100 мм від стін i перегородок

Планування виробничої ділянки, зони — це план розміщення робочих постів для ТО i TP автомобілів, технологічного устаткування, підйомно-транспортних засобів, виробничого інвентарю, площадки накопичення виробів чи матеріалів, а також визначення площ i робочих місць Для вибору найбільш раціонального розміщення устаткування i робочих постів на ділянках i зонах необхідно на підставі нормативів проектування, габаритів прийнятого устаткування й автомобілів i умовних позначок (додаток 1) нанести їx тонкими суцільними лініями відповідно до відомості прийнятого устаткування (рис. 8).

Розміщення на плані окремих об'єктів устаткування зручно виконувати за допомогою плоских макетів-фігур умовних позначок кожного з об'єктів, виконаних у масштабі, у якому накреслений план.

Вибравши вдалий варіант розміщення на місцях плоских макетів, креслять позначення вcix об'єктів устаткування.

Форму устаткування зображують контурними лініями спрощено, відповідно формі, зазначеній в довідкових матеріалах, із прив'язочними розмірами, що враховують крайні положення частин, що рухаються, кожухів (дверцят), що відкриваються, а також з урахуванням установлюваних на устаткуванні виробів, якщо вони виходять за габаритні розміри устаткування в плані. Графічні зображення устаткування на плануванні можуть бути взяті з каталогів, паспортів, чи переліків аналогічних планувальних ділянок.

Усередині контуру устаткування (чи поза контуром) чи на полиці-виносці вказують номер устаткування по специфікації до даного креслення. Устаткування, як правило, нумерують послідовно в порядку його розміщення на кресленні ліворуч-праворуч i зверху-вниз. Поруч з устаткуванням на кресленні умовною позначкою показують piзні пристрої, що забезпечують, (водопровід, стиснене повітря, вентиляційні відсоси та ін), а також місце робітника. Micцe робітника на плануваннях зображується кружечком діаметром 500 мм у відповідному масштабі. Незатемнена частина кружечка звернена до устаткування й означає лицьову частину робітника.

Розміри позначень стандартом не встановлюються, але їx необхідно брати в половину менше місця робітника, тобто 250—300 мм у відповідному

масштабі для даного креслення.

Планування будинків i ділянок супроводжуються експлікацією, що виконується над основним написом у вигляді таблиці, у якій перелічуються: назва ділянки (відділення) i устаткування, що міститься в ньому, з необхідними даними (рис. 8).

Розміри експлікації i iї заповнення приведені на рис.8. Основний напис для планувань виконується за ДСТ 2.104-68 (рис. 9).

Рисунок 7. Планування шпалерного відділення

Планування будинків i ділянок супроводжуються експлікацією, що виконується над основним написом у вигляді таблиці, у якій перелічуються: назва ділянки (відділення) i устаткування, що міститься в ньому, з необхідними даними (рис. 8).

Розміри експлікації i iї заповнення приведені на рис.8. Основний напис для планувань виконується за ДСТ 2.104-68 (рис. 9).

Рисунок 8. Експлікація.

Рисунок 9. Основний напис на плануванні відділення

У графі 1 вказується тема курсового проекту, а в графі 2 — найменування креслення. «План ділянки», «Генеральний план», та ін, (для позначення навчальних креслень планувань в основному написі, у позначенні документа прийнята наступна індексація:

Перша група позначення, що складається з чотирьох знаків, е кодом навчального закладу, наприклад: ЧРМТ (Чернігівський радіомеханічний технікум).

Друга група позначення вказує вид розроблювального документа наприклад, КП позначає: КП — курсовий проект.

Третя група позначення документа складається з двох знаків i показує номер учбової групи, наприклад: 16 – група №16.

Четверта група — складається з двох знаків i являє порядковий номер завдання, наприклад: 18 — завдання № 18.

П'ята група — шифр документа, що вказує різновид документа, позначається буквами українського алфавіту, а саме: ТП — технологічне планування; ГП — генеральний план; СП — ситуаційний план, ПД — планування дільниці та інше.

Приклад позначення планування ділянки по проекту:

ЧРМТ КП 16 18 000 ПД