Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mej.sam.r.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

2. Регу­лювання умов поставок товарів.

Правила Інкотермс

Міжнародні правила тлумачення комерційних термінів Інкотермс є виданням Міжнародної торгової палати (МТП) і не відносяться до типу міжнародно-правових нормативних актів. Проте актами законодавства України фактично встановлюється обов’язкове застосування правил Інкотермс українськими суб’єктами у їхніх зовнішньоекономічних договорах. Такими актами є Указ Президента України № 567 від 04.10.1994 «Про застосування Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів», а також Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 201 від 06.09.2001. Існує декілька, за роками, редакцій правил Інкотермс. На теперішній час останньою є редакція правил Інкотермс від 2000 р., що набрала чинності з 01.01.2000.

Метою Інкотермс є забезпечення єдиного набору міжнародних правил для тлумачення найбільш уживаних торговельних термінів у зовнішній торгівлі, що дозволяє уникнути чи значно скоротити невизначеності, пов’язані з неоднаковим інтерпретацією таких термінів у різних країнах.

Сфера дії Інкотермс обмежується питаннями, пов’язаними з правами та обов’язками сторін саме договору купівлі-продажу і саме стосовно поставки товарів.

З погляду структури терміни Інкотермс для полегшення розуміння згруповані в чотири категорії, відмінні між собою по суті, починаючи з терміну, згідно із яким продавець тільки забезпечує покупцю доступ до товару на власних площах продавця («Е»-термін — Ex Works). Далі йде друга група, у межах якої продавець зобов’язаний доставити товар перевізнику, призначеному покупцем («F»-терміни — FCA. FAS і FOB), далі — «C»-терміни, відповідно до яких продавець повинен укласти договір на перевезення, не беручи, проте, на себе ризик втрати чи пошкодження товару або додаткові витрати внаслідок подій, що мають місце після відвантаження та відправлення товару (CFR, CIF, СРТ і СІР); і, нарешті, «D»-терміни, за яких продавець має нести всі витрати та ризики, необхідні для доставки товару до місця призначення (DAF, DES, DEQ, DDU, DDP). Класифікація торговельних термінів за групами має такий вигляд.

IHKOTEPMC-2000

Група Е — Відправлення:

EXW — Франко-завод (... назва місця).

Група F — Основне перевезення не оплачено:

FCA — Франко-перевізник (... назва місця призначення).

FAS — Франко вздовж борту судна (... назва порту відвантаження).

FOB — Франко-борт (... назва порту відвантаження).

Група С — Основне перевезення оплачено:

CFR — Вартість і фрахт (... назва порту призначення).

CIF — Вартість, страхування та фрахт (... назва порту призначення).

СРТ — Фрахт/перевезення оплачені до (... назва місця призначення).

СІР — Фрахт/перевезення та страхування оплачені до (... назва місця призначення).

Група D — Прибуття:

DAF — Поставка до кордону (... назва місця поставки).

DES — Поставка із судна (... назва порту призначення).

DEQ — Поставка з причалу (... назва порту призначення).

DDU — Поставка без сплати мита (... назва місця призначення).

DDP — Поставка зі сплатою мита (... назва місця призначення).

Усі тринадцять термінів правил Інкотермс мають аналогічну структуру, в якій відповідні обов’язки сторін зведені в групи під 10 заголовками статей, де кожна стаття з боку продавця «віддзеркалює» статус покупця щодо цього ж питання. Структура одного із термінів, узятого для прикладу, має такий вигляд.

EXW

EX WORKS (...named place) — ФРАНКО-ЗАВОД (... назва місця).

Термін «франко-завод» означає, що продавець вважається таким, що виконав свої зобов’язання щодо поставки, в момент, коли він надав товар у розпорядження покупця на площах свого підприємства чи в іншому названому місці (наприклад, на заводі, фабриці, складі і т. ін.), без здійснення митного очищення товару для експорту та завантаження його на будь-який приймаючий транспортний засіб.

А. Обов’язки продавця.

А.1. Надання товару відповідно до договору.

А.2. Ліцензії, дозволи та інші формальності.

А.3. Договори перевезення та страхування.

А.4. Поставка.

А.5. Перехід ризиків.

А.6. Розподіл витрат.

А.7. Повідомлення покупцю.

A.8. Докази поставки, транспортні документи або еквівалентні електронні повідомлення.

А.9. Перевірка — упаковка — маркування.

А.10. Інші зобов’язання.

Б. Обов’язки покупця.

Б.1. Сплата ціни.

Б.2. Ліцензії, дозволи та інші формальності.

Б.3. Договори перевезення та страхування.

Б.4. Прийняття поставки.

Б.5. Перехід ризиків.

Б.6. Розподіл витрат.

Б.7. Повідомлення продавцю.

Б.8. Докази поставки, транспортні документи або еквівалентні електронні повідомлення.

Б.9. Огляд товару.

Б.10. Інші обов’язки.

2. Правове регулювання валютних умов та ціни зовнішньоекономічних контрактів

Відповідно до ст. 189 Господарського кодексу України ціни у зовнішньоекономічних договорах (контрактах) можуть визначатися в іноземній валюті за згодою сторін.

Порядок організації розрахунків у іноземній валюті відповідно до ст. 7 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» передбачає, що у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки. Здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту у валюті України допускається за умови одержання індивідуальної ліцензії Національного банку України.

Загальні положення щодо регулювання ціни визначаються відповідно до ст. 632 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 та гл. 21 Господарського кодексу України від 16.01.2003.

Спеціальне регулювання ціни зовнішньоекономічних контрактів передбачено Указом Президента України від 10.02.1996 № 124 «Про заходи щодо вдосконалення кон’юнктурно-цінової політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]