Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mej.sam.r.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Тема 1.9. Право міжнародних організацій Питання для самостійного вивчення

1. Спеціалізовані установи ООН.

2. Міжнародна організація праці (МОП)

3. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

Завдання

1. Ознайомтеся зі Статутом ООН.

2. Охарактеризуйте діяльність міжнародна організація праці (МОП)

3. Ознайомтеся зі структурою та функціями Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я (ВАОЗ).

Методичні рекомендації

Питання 1. Спеціалізовані установи ООН. Спеціалізовані установи ООН. - міжнар. універсальні організації, які є гол. функц. складовими системи Організації Об'єднаних Націй, пов'язані з нею і здійснюють регулювання міжнар. відносин у різних сферах люд. діяльності: соціальній, культур., екон., фін., сільськогосп. та ін. Статут ООН увів в обіг термін «спеціалізовані установи» (ч. 2 ст. 57), визначив їх як міждерж. організації зі спец, компетенцією. Укладати угоди зі спеціаліз. установами щодо їх зв'язку з ООН уповноважується Економічна і соціальна рада ООН (ЕКОСОР). Ці угоди затверджуються ГА ООН. З ін. боку, ЕКОСОР має повноваження узгоджувати діяльність С. у. ООН шляхом консультацій з ними і надання їм рекомендацій (ч. 1 і 2 ст. 63), отримувати від установ регулярні доповіді (п. 1 ст. 64), має право проводити в Раді заходи за участю (без права голосу) представників спеціаліз. установ, надсилати представників Ради для обговорення питань у ці установи. Зв'язок з ООН не впливає на незалежність цих організацій. Кожна з них має свою штаб-квартиру, персонал, бюджет. Членство в них не залежить від членства в ООН та ін. універсальних міжнар. організаціях. Вони мають схожі структури: осн. орган у вигляді зібрання представників держав, який розробляє політику діяльності; викон. орган; адм.-викон. орган. Спеціаліз. установи з їхньою функц. компетенцією згруповані навколо ООН — універсальної організації заг. компетенції, яка є ядром орг. структури сучас. міжнар. співтовариства. До С. у. ООН належать: Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО); Організація по продовольству і сільському господарству (ФАО); Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО); Міжнародний валютний фонд (МВФ); Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР); Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ); Міжнародна організація праці (МОП); Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ); Всесвітній поштовий союз (ВПС); Всесвітня метеорологічна організація (ВМО); Міжнародна морська організація (ММО); Міжнародна фінансова корпорація (МФК); Міжнародна асоціація розвитку (МАР); Світова організації! інтелектуальної власності (СОІВ); Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (МФСР); Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО); Світова організація торгівлі (СОТ). Україна є членом більшості з цих організацій.

Існують універсальні міжнар. організації, які не мають статусу С. у. ООН, але входять до системи Організації на основі спеціально укладених з нею угод. Ідеться про МАГАТЕ (Міжнародне агентство по атомній енергії), ВОТ (Всесвітню організацію туризму), Орган по морському дну. За Римським статутом 1998, Міжнародний кримінальний суд (МКС) має укласти спец. угоду про зв'язок з ООН (ст. 2 Статуту) і таким чином увійти до її системи.

Питання 2. Міжнародна організація праці (МОП)

Міжнародна організація праці (МОП) (англ. International Labour Organization) — спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни — Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. У 20 столітті першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.

Загальна інформація

В роботі МОП беруть участь представники роботодавців, організацій трудящих та представники урядових структур. У 1946 році МОП стала першою спеціалізованою установою ООН. Сьогодні членами МОП є 183 країни.

МОП приймає різні конвенції і розробляє рекомендації, а також встановлює міжнародні стандарти у сфері праці, зайнятості, професійної підготовки, умов праці, соціального забезпечення, безпеки праці й здоров'я.

Безпосередньо впливають на розв'язання цих проблем широкомасштабні програми досліджень, які здійснює МОП, а також міжнародне технічне співробітництво. Сьогодні першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.

Представництво МОП в Україні

МОП активно працює в Україні з початку 90-х років. МОП вже здійснила проекти пов'язані з аналізом стану соціальної політики (спільно з ПРООН і Світовим банком), кризового стану ринку праці в Україні (1995 рік), розвитком соціального партнерства. Протягом усього часу МОП надавала і продовжує надавати допомогу Урядові в експертній оцінці законопроектів, ознайомленні урядовців, представників профспілок і роботодавців з міжнародними стандартами статистики праці та її національною систематизацією.

Нині МОП спільно з ПРООН та іншими агенціями здійснює в Україні важливі проекти, які пов'язані з розробкою моделі соціального бюджету, ринком праці та професійним навчанням безробітних, розвитком малого та середнього підприємництва, соціального партнерства і діалогу.

Адреса Представництва МОП в Україні:

Київ. вул. Еспланадна 8/10, 19 поверх, кім. 1908—1909 Тел.: +380 44 220-8094 Тел./факс: +380 44 220-4141 Ел. пошта: kostryts@ilo.freenet.kiev.ua

Питання 3. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ).

Всесвітня організа́ція охоро́ни здоро́в'я (ВООЗ) (англ. World Health Organization (WHO)) — спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй. Штаб-квартира розташована у Женеві. До складу ВООЗ входить 193 країни.

1945 року на Конференції у Сан-Франциско ухвалене рішення щодо створення міжнародної організації з питань охорони здоров'я. 1946 року Міжнародна конференція охорони здоров'я, яка проходила у Нью-Йорку, схвалила Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

День набуття чинності Статуту ВООЗ — 7 квітня 1948 р. — вважається Днем заснування цієї організації і щорічно відзначається як Світовий день здоров'я.

Структура та функції організації

Всесвітня асамблея охорони здоров'я (ВАОЗ)- вищий керівний орган ВООЗ щорічно (у травні) проводиться свої сесії, як правило у Женеві. Виконавча рада — виконавчий орган ВООЗ — до складу якої входить 52 країни, проводить свої сесії двічі на рік (у січні та травні).

Генеральний директор ВООЗ — доктор Маргарет Чен (КНР). Термін повноважень розпочався 4 січня 2007 року і триватиме до червня 2012 року.

Головна мета ВООЗ — сприяння забезпеченню охорони здоров'я населення усіх країн світу. Текст Статуту ВООЗ можна коротко сформулювати як «Право на здоров'я». ВООЗ координує міжнародне співробітництво з метою розвитку й удосконалення систем охорони здоров'я, викорінення інфекційних захворювань, впровадження загальної імунізації, боротьби з поширенням СНІДу, координації фармацевтичної діяльності країн-членів тощо. Впродовж останніх років завдяки зусиллям ВООЗ питання охорони здоров'я стали пріоритетом у політичному порядку денному світу. Їх почали обговорювати на найважливіших політичних форумах, до цієї галузі залучаються нові фінансові ресурси.

Функції ВООЗ поділяються на дві категорії: нормативна діяльність (здійснюється переважно штаб-квартирою) та технічне співробітництво (здійснюється регіональними та країновими бюро). З метою більш повного врахування регіональних пріоритетів у галузі охорони здоров'я та забезпечення більш тісного зв'язку з потребами національних систем охорони здоров'я головна діяльність ВООЗ здійснюється через її шість регіональних бюро та через представництва ВООЗ у країнах.

До Європейського регіону ВООЗ входить 52 країни, у тому числі Україна. Європейське регіональне бюро (ЄРБ) ВООЗ розташоване у Копенгагені (Данія), очолюється Регіональним директором. 1 лютого 2005 р. розпочався другий (п'ятирічний) термін перебування на цій посаді доктора Марка Данзона (Франція).

Україна — член ВООЗ з 1948 р. (3 квітня 1948 р. приєдналась до Статуту ВООЗ). З 1950 по 1991 р. — період неактивного членства України у цій організації. Поновила своє членство у 1992 р.

Співробітництво України з ВООЗ — одна з важливих складових її міжнародного співробітництва з метою забезпечення конституційного права кожного громадянина України на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування (стаття 49 Конституції України). Особливого значення таке співробітництво набуває в умовах світу, що глобалізується.

Підходи ВООЗ, згідно з якими здоров'я розглядається водночас як ресурс і мета розвитку та ключ до процвітання, відповідає принципам державної політики України у соціально-економічній галузі. Основні завдання ВООЗ та стратегічні напрямки їх реалізації відповідають інтересам України, більшість загальних пріоритетів організації співпадає з пріоритетами, визначеними Урядом України.

Співробітництво України з ВООЗ здійснюється переважно через Європейське регіональне бюро у відповідності до рамкових (2-річних) угод, що укладаються між Україною та ЄРБ. В угодах визначаються пріоритетні напрямки співробітництва, на які скеровуються кошти, що виділяються з основного бюджету ВООЗ на підтримку заходів на рівні країни.

У Києві функціонує Представництво ВООЗ в Україні.

Україна зацікавлена у використанні потенціалу та накопиченого ВООЗ міжнародного досвіду, а також залученні через її канали міжнародної допомоги для розв'язання проблем, у першу чергу, на таких напрямках: туберкульоз та ВІЛ/СНІД; пташиний грип, рак, серцево-судинні захворювання та діабет; тютюн; здоров'я матері і дитини; безпека продуктів харчування; психічне здоров'я; безпека крові.

Заходи, що здійснюються в рамках співробітництва України з ВООЗ узгоджуються з її національними пріоритетами та стратегіями у галузі охорони здоров'я, враховують специфіку ситуації у цій галузі в країні та особливості національної системи охорони здоров'я.

Запитання для повторення та закріплення матеріалу

1.Назвіть поняття міжнародної організації.

2. Які Ви знаєте міжнародні оргназації?

3. Яке призначення ООН та СНД?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]