Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR__1_Osnovi_roboti_z_OS_Windows.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1

ОСНОВИ РОБОТИ В ОПЕРАЦІЙНІЙ СИСТЕМІ WINDOWS 2000.”

1. Мета роботи

Оволодіти практичними навичками правильного запуску операційної системи Windows 2000 та правильного виходу із неї, ознайомитися з основними елементами інтерфейсу системи. Вивчити принципи ро­боти з вікнами, навчитися користуватися довідковою системою Windows 2000.

2. Задачі роботи

2.1. Навчитися здійснювати запуск операційної системи (ОС) Windows 2000.

2.2. Освоїти прийоми роботи з маніпулятором „миша”, набути практичних навичок при роботі з „Робочим столом” ОС Windows 2000, „панеллю задач” та „Головним меню” Windows 2000.

2.3. Оволодіти практичними навичками роботи з інтерфейсом вікон ОС Windows 2000.

2.4. Набути практичних навичок при роботі з довідковою системою Windows 2000.

3. Зміст роботи

3.1 Здійснити запуск ОС Windows 2000.

3.2 Освоїти принципи роботи з маніпулятором „миша”.

3.3 Оволодіти навичками роботи з вікнами ОС Windows 2000, довідковою системою, системним меню, Головним меню, панеллю задач.

3.4 Оформити звіт.

  

4. Вимоги до звіту

Звіт про виконану роботу повинний містити:

- титульний лист з назвою роботи та відомостями про виконавця;

- мету та задачі роботи;

- послідовність виконання роботи;

- відповіді на контрольні питання з п.6.

5. Методичні рекомендації

5.1. Загальні відомості

Після запуску ПК, процесор звертається до системи BIOS, програми яка записана у мікросхемі ПЗП. Ці програми здійснюють діагностику ПК, а потім зчитують у мікросхемі CMOS-пам’яті необхідну інформацію про жорсткий диск. З цього моменту процесору стає відомим, де шукати завантажувальний запис операційної системи і як до нього звернутись.

При завантаженні, операційна система сповіщає комп’ютер про всі підключені пристрої та встановлені програми, тому після закінчення завантаження операційної системи, вже можна працювати з будь-яким підключеним пристроєм або будь-якою встановленою програмою.

Операційна система Windows 2000 містить у собі багато компонентів і забезпечує користувачам різної кваліфікації комфортні умови ро­боти.

До складу ОС Windows 2000 входять чотири компоненти-підсистеми:

• Windows 2000 Professional;

• Windows 2000 Server Standart Edition;

• Windows 2000 Advanced Server;

• Windows 2000 Datacenter Server.

Операційна підсистема Windows 2000 Professional забезпечує користувача:

 інтерфейсом користувача „Active Desktop”, орієнтованим на Web;

 спрощеним і більш ефективним механізмом пошу­ку інформації, завдяки наявності індексування змісту та властивостей файлів різного типу;

 підтримкою багатьох національних мов;

 більш зручнішим настроюванням підсистем за допомогою програм-майстрів (підключення нових пристроїв, створення мережних з’єднань тощо);

 ефективними засобами для роботи з Internet убудованими в ОС, призначеними для прискорення роботи та пошуку інформації в мережі;

 убудованою системою захисту інформації, у якій ви­користовується модифікована файлова система NTFS 5.0, шифрувальна файлова система EFS, кому­нікаційні протоколи, які надають можливість створити закриті віртуальні приватні мережі VPN, протокол аутентифікації Kerberos, технології управління доступом SmartCard;

 більш надійним середовищем роботи, у якому істотно зменшена необхідність перезавантаження ОС (наприклад, після додавання нових пристроїв або протоколів);

 поліпшеною багатозадачністю виконання додатків за рахунок індексування змісту файлів та прискореним доступом до інформації локальних дисків та мереж;

 можливістю підключення чотирьох моніторів, які підсистема розглядає як один і які застосовуються при моніторингу складних БД, створенні складних відеозображень;

 підтримкою пристроїв нового покоління (шини AGP, USB, IEEE 1394, DVD-дисків, адаптерів АТМ, кабельних модемів, цифрових фотоапаратів та відеокамер тощо);

 можливостями технології IntelliMiror, яка надає можливість керувати інсталяцією, відновленням, вилученням програмних продуктів, здійснювати від­далену інсталяцію ОС із сервера, спрощуючи замі­ну, або підключення комп'ютерів.

Операційна підсистема Windows 2000 Server Standart Edition (або Windows 2000 Server) забезпечує функції сервера файлів і друку, сервера додатків, Web-сервера, комунікацій­ного сервера. Створена з використанням Internet-технологій та інтегрована із системою служби каталогів Active Directory, значно спрощує адміністрування систем і пошук ресурсів у корпоративній системі, збе­рігає в одному місці інформацію про всі об'єкти мережі (користувачі, комп'ютери, принтери тощо), істотно під­вищує рівень безпеки інформації.

Розподілена файлова система (NTFS) дає змогу вста­новити пріоритети дозволу для окремих файлів а не тіль­ки для папок, забезпечує можливість розподілу файлової структури поміж декількома серверами, що в загальному випадку підвищує відмовостійкість ОС. За допомогою Web- та Internet-служб зруч­но створювати складні Web-додатки, системи поширен­ня потокової інформації (аудіо, відео тощо), будувати Internet-мережі. Зазвичай, Windows 2000 Server використовується у масштабах підрозділу.

Операційна підсистема Windows 2000 Advanced Server. За допомогою цієї серверної мережної опера­ційної підсистеми можна будувати бази даних (БД) для інтенсивно­го використання. При цьому забезпечується висока про­дуктивність, надійність, можливість розподілу наванта­ження як самої мережі, так і її компонентів. Завдяки корпоративній архітектурі пам'яті значно прискорюється опрацювання великих об’ємів даних. Потужні можливості дають змогу оптимізувати роботу стандартних програм сортування, які використовуються при завантаженні інформації в сховища даних, підготовці великих звітів тощо. ОС Windows 2000 Advanced Server може бути застосована на підпри­ємстві.

Операційна підсистема Windows 2000 Datacenter Server. Це найпотужніша серверна операційна підсис­тема фірми Microsoft, яка використовується для оптимізації великих сховищ даних, економетричного аналізу, наукового та інженерного моделювання, для супроводу значних серверних і великих Web-проектів а також для прийняття масштабних корпоративних рішень.

Операційна підсистема Windows 2000 Professional, яка надалі буде розглядатися у нашому курсі, представляє собою операційну систему з документоорієнтованим графічним інтерфейсом, який вона перейняла від попередньої версії Windows 98. Це означає, що користувач у більшості випадків працює з документами, а програми розглядаються як допоміжні засоби (додатки) для виконання різноманітних дій з документами – пере­гляду, прослуховування, редагування у зручній для користувача формі. Користувачу тепер треба менше перейматись тим, якою програмою необхідно скористатися для обробки документа – система Windows 2000 визначає це сама.

ОС Windows 2000 забезпечує незалежний запуск і паралельне виконання одразу декількох програм, між якими можна переключатися. Кожна з виконуваних про­грам, має своє власне вікно.

Windows 2000 – інтегрована операційна система. Під управлінням Windows 2000 можуть працювати не тільки спеціальні програми, які розроблені для використання у середовищі Windows більш ранніх версій, але й „звичайні” програми, які працюють у середовищі ОС DOS, так звані DOS-додатки. Windows 2000 забезпе­чує ефективний і комфортабельний обмін інформацією між окремими про­грамами, які виконуються під її управлінням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]