Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR__1_Osnovi_roboti_z_OS_Windows.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

5.2. Запуск windows 2000

Для запуску ОС Windows, потрібно увімкнути комп’ютер в електричну мережу і дочекатися завантаження системи. У зв’язку з тим, що комп’ютери підключені до локальної мережі і належним чином настроєні, на екрані з’явиться вікно реєстрації в мережі. Після появи відповідної вимоги системи, необхідно натиснути комбінацію клавіш <Ctrl+Alt+Del>.

Після запиту системи, про необхідність введення ідентифікаційних даних, потрібно ввести ім’я користувача – „студент”, а пароль не вводити (поле для вводу пароля повинно бути порожнім). Після цього натиснути на клавіатурі клавішу <Enter> або клацнути лівою кнопкою миші на кнопці „ОК”.

Після того, як система буде успішно завантажена, на екрані з’явиться рисунок, який є візитною карткою для ОС Windows. У будь-якій версії Windows є такий, або аналогічний рисунок. Це зображення в операційній системі Windows називається робочим столом. Робочий стіл може бути або прикрашеним мальовничою картинкою (фоновий рисунок), або зафарбований однорідним кольором.

Фоновий рисунок – це елемент оформлення Windows. Він не несе функціонального навантаження і призначений для задоволення естетичних потреб користувача. Залежно від конкретної версії системи та особливостей настройки комп’ютера, зовнішній вигляд робочого стола може бути різнним.

5.3. Прийоми роботи з мишею

Р обота з ОС Windows 2000 є зручною завдяки наявності маніпулятора „миша”. Миша має вигляд маленької пластмасової коробочки з двома або трьома клавішами у верхній частині та кулькою в нижній. При переміщенні миші, кулька обертається, а відповідний електричний сигнал передається в пам’ять ПК, де він опрацьовується. Натиснення на клавішу миші зумовлює певну дію.

Миша використовується для виконання операцій управління вибором і малювання. Втім, ці операції можна виконати і без миші, за допомогою клавіатури, але зручність та ефективність роботи при цьому значно погіршиться.

Для роботи з мишею необхідна спеціальна програма – драйвер миші. У стандартному комплекті Windows 2000 передбачені драйвери для мишей різних виробників та інших аналогічних пристроїв-покажчиків (трекболів, світлових карандашів, пристроїв BallPoint, InPoint тощо). Драйвери цих пристроїв підтримують стандарт „приєднай і працюй” (Plug and Play). Миші такого типу розпізнаються та стають працездатними автоматично.

Найчастіше в роботі застосовується ліва клавіша миші. Тому, якщо не вказано на використання правої клавіші, мається на увазі використання саме лівої клавіші миші.

Всі дії виконувані з мишею в системі ОС Windows 2000 поширюються й на Windows-додатки.

Миша на екрані монітора керує графічним символом – покажчиком, вигляд якого залежить від виду виконуваної операції. Покажчик використовується для вибору команд меню, переміщення об’єктів, для виділення фрагментів тексту тощо. При виборі об’єктів, покажчик має вигляд стрілки, спрямованої під певним кутом вгору – . Якщо показчик має форму піскового годинника – , це означає, що в даний момент операційна система зайнята виконанням певних операцій.

Щоб позначити (виділити) потрібний об’єкт робочого столу, потрібно переміщати мишу, поки покажчик миші на екрані не встановиться на потрібне місце екрана, потім натиснути на її ліву клавішу (кнопку) й відразу ж відпустити останню.

Для зняття позначки, необхідно клацнути лівою кнопкою миші, у будь-якому вільному місці екрана. Клацання лівою кнопкою також використовують для вибору конкретного пункту меню, кнопки, перемикача тощо.

Для запуску програм, відкриття папок, початку роботи з документом треба швидко двічі натиснути на ліву клавішу миші (двічі клацнути) та відпустити її. Причому інтервал між повторним натисненням має бути малим.

Для переміщення об’єкту по екрану, з одного місця на інше, копіювання, зміни розмірів вікна потрібно натиснути на ліву клавішу миші і утримуючи її натиснутою, перемістити мишу та покажчик миші у потрібне місце, а потім відпустити клавішу – технологія „перенеси і відпусти”.

Для виклику контекстного меню потрібно клацнути правою кнопкою миші на об’єкті. Контекстне меню – набір операцій, які найчастіше застосовують при роботі з об’єктом.

Перемістити об’єкт можна за допомогою не тільки лівої, а й правої клавіші миші. Якщо після переміщення об’єкта, відпустити праву клавішу, то з’явиться контекстне меню, яке дасть змогу обрати потрібну операцію (наприклад, перемістити, скопіювати, або скасувати переміщення об’єкта).

У зв’язку з тим, що миша є головним засобом управління діями в ОС Windows 2000, її можна настроїти так, щоб врахувати фізіологічні особливості користувача (змінити швидкість переміщення, поміняти місцями ліву та праву клавіші для лівші, змінити інтервал при клацанні, при подвійному клацанні, зовнішній вигляд покажчика миші тощо.

Примітка. Якщо миша має три клавіші, то клацання середньою клавішею, замінює подвійне клацання лівою клавішею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]