Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR__1_Osnovi_roboti_z_OS_Windows.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.54 Mб
Скачать

5.5. Головне меню системи

П ри клацанні лівою кнопкою миші на кнопці „ПУСК”, або натисканні комбінації клавіш <CTRL+ESC>, або натисканні на клавішу з логотипом ОС Windows, з’являється „Головне меню” (рис. 1.3). Тут є майже все, що буде вам потрібно для подальшої роботи – програми, документи пошук, настроювання системи, тощо.

Рис.1.3. Головне меню Windows 2000

Головне меню” розділено на три частини. У нижній частині, розміщені команди для завершення роботи в ОС Windows.

Середня частина призначена для настроювання системи, а також для виконання різноманітних програм.

Верхню частину головного меню можна настроювати самостійно і добавляти особисті команди.

На більшості сучасних клавіатур є спеціальна клавіша з логотипом Windows, яка призначена для виклику „Головного меню”. Натиснувши на цю клавішу можна досить швидко і легко викликати „Головне меню”. Як видно з рис.1.3, деякі пункти у „Головному меню”, праворуч від свого імені, мають стрілки. Це говорить про те, що при виборі цього пункту з’явиться додаткове меню (підменю). Кожен пункт має своє призначення:

Програми” – каскадне меню, у якому є перелік програмних груп та імена програм до яких користувач може отримати швидкий доступ і які можна швидко запустити.

Документи” – меню, яке по умовчанню показує 15 останніх документів, папок, з якими працював користувач і які швидко можна відкрити.

Настройка – каскадне меню, яке забезпечує доступ до всіх інструментів, які дозволяють здійснити зміну апаратної або програмної конфігурації системи, її параметрів.

Знайти” – здійснює пошук файлів, папок на диску, в комп’ютері, локальній мережі Internet. Щоб відшукати ім’я файлу, можна використати критерії пошуку його розширення: час і дату останньої модифікації, розмір, а також вміст файлу, тощо.

Довідка” – здійснює активізацію довідкової системи для пошуку інформації за контекстом або за вказаною темою.

Виконати” – після активізації кнопки „Огляд” та виділення відповідного файлу, здійснюється швидкий запуск завантажувальних файлів. За допомогою цього меню є можливість виконати швидкий запуск будь-якої програми, попередньо набравши її точну дискову адресу.

Завершення сеансу” – використовується при роботі декількох користувачів на одному комп’ютері з власними паролями. Дозволяє змінити користувача не перезавантажуючи при цьому комп’ютер.

Завершення роботи – містить такі перемикачі:

  • ВИКЛЮЧИТИ КОМП'ЮТЕР” – обов’язково активізується перед вимиканням комп’ютера;

  • ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ КОМП'ЮТЕР – здійснює перезавантаження комп’ютера після його „зависання” для продовження роботи в ОС Windows.

  • ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ КОМП'ЮТЕР В РЕЖИМІ MS-DOS” – перезавантаження комп’ютера для роботи в середовищі MS-DOS.

5.6. Структура Вікна Windows 2000

Під час роботи з будь-яким інформаційним об’єктом Windows – програмою, документом, додатком, – відкривається окреме вікно, – прямокутна область екрану, де відображуються вміст об’єкта та інструментальні засоби для виконання різних операцій На екрані може бути декілька відкритих вікон з якими є можливість працювати почергово, переключаючись з одного на інше.

Згідно правил ОС Windows, вікно яке розкрите або на якому фіксується курсор, стає активним. Активне вікно автоматично виходить на передній план. Його заголовок відрізняється більш темним фоном, у той час як у неактивних вікон він більш світліший.

Користувач завжди працює тільки з активним вікном, а з неактивного він може тільки отримувати (зчитувати) інформацію.

Особливості вікна залежать від виду інформаційного об’єкта. Але основні їх елементи скрізь однакові. Це дає змогу почувати себе впевнено в процесі роботи з різними вікнами, знаючи особливості стандартного вікна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]