Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metoda Ekon Teor.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

Положення про державний екзамен з економічної теорії для студентів бакалаврських програм з економіки і менеджменту всіх форм навчання

Випускники вищих навчальних закладів повинні орієнтуватися у широкому колі економічних питань, позитивні вміти давати аналітичну оцінку сучасним тенденціям суспільного розвитку, бути готовими до практичної діяльності і мати відповідний сучасний світогляд. Це завдання повинні вирішувати ряд курсів суспільних наук, в тому числі і економічна теорія.

До економічної теорії, як правило, відносять перш за все загальні (методологічні) економічні науки (політекономію, макро- та мікроекономіку і деякі інші) та теоретичні розділи спеціальних (функціональних) економічних наук (маркетинг, менеджмент, фінанси, економіка підприємства та ін.).

Останні забезпечують базові знання фахового спрямування бакалаврської підготовки. До державного екзамену з економічної теорії включено питання з програм загальних економічних наук та найбільш широкі проблеми функціональних економічних наук.

Державний екзамен з економічної теорії має ряд особливостей, які необхідно врахувати при його підготовці і складанні:

По-перше необхідно не тільки продемонструвати глибокі знання суті явища (закону, категорії, процесу тощо), розкрити його основні риси, елементи, а й показати форми практичної реалізації в економіці України. Важливо усвідомити багатогранність їх реального прояву.

По-друге, об’єктивно оцінювати “хронічні хвороби” різних економічних систем, їх витоки, взаємозв’язки, можливості впливу на них з боку держави і ринку, шляхи пристосування до них.

По-третє, важливо підкреслити значення широкого підходу до економічних процесів, розглянути перспективи його розвитку. Масштабність підходу до економічних процесів і явищ, комплексність їх розгляду складають важливу особливість державного екзамену.

По-четверте, студент повинен мати власну позицію відносно проблеми, що розглядається. Його відношення до практики реформування економіки України, уміння передбачити наслідки тих чи інших дій в контексті теоретичних питань є важливим елементом оволодіння економічною теорією.

Ці вимоги до підготовки і складання державного екзамену з економічної теорії свідчать про його комплексність та орієнтацію на широкий зв’язок з практикою ринкової трансформації народного господарства України. При цьому знання, набуті протягом чотирьох років навчання, сягають нової якості, систематизації і узагальнення.

Екзамен проводиться письмово (у формі тестів і задач). Даний посібник включає питання і задачі, які відповідають нормативним програмам з курсів “Політекономія”, “Основи економічної теорії”, “Мікроекономіка”, “Макроекономіка”. Використання такої форми екзамену дає можливість:

  • забезпечити об’єктивність оцінки знань на екзаменах, прискорити сам процес їх складання;

  • зацікавити студентів завдяки постановці тестових завдань, введенню елементів гри;

  • розвивати вміння вникати у суть явищ, які вивчаються;

  • домогтися ефективного самоконтролю знань студентів.

На державний екзамен з “Економічної теорії” виносяться 80 тестових завдань і 2 задачі. Із запропонованих варіантів відповідей на тестові запитання необхідно вибрати правильний. На кожне запитання є лише один правильний варіант відповіді. Якщо правильними здаються кілька варіантів відповідей, необхідно вибрати найточніший. Пошук такої відповіді вимагає уважного ставлення до змісту запитання та глибокого розуміння суті процесу, який вивчається.

Час на складання екзамену – 100 хвилин (з розрахунку 1 питання у формі тестів - 1 хвилина; 1 задача – 10 хвилин). Одна правильна відповідь на питання у формі тестів оцінюється в 1 бал, а 1 правильно розв’язана задача – 10 балів.

Екзаменаційна оцінка виставляється за такими критеріями:

“незадовільно”: 0 – 59 балів;

“задовільно”: 60 – 79 балів;

“добре”: 80 – 89 балів;

“відмінно”: 90 – 100 балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]