Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Административное право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
614.4 Кб
Скачать

§ 54. Система органів управління в апк та їх компетенція.

Центральним органом, який здійснює регулятивні функції сіль. госп-ва є Міністерство агропромислового комплексу - з 15.12.99р. №1573/99 Указом Президента Укр. “Про деякі зміни в структурі центр. Органів виконавчої влади” - Міністерство аграрної політики.

Функції та компетенція даного органу визначаються Положенням про Міністерство с/г і продов., затверджен. Постановою КМУ від 18.09.93р. згідно Положення МАП проводить державну політику в с/гос-ві, переробній, м’ясній, виноробній, рибній садибній і інших продовольчій промисловості. Основні функції:

1). Організація - розроблення основних напрямів аграрної політики і реформи, організація виробництва і закупівлі в державні ресурси продовольства с/г сировини, організація поставок продовольства за міжнародними угодами, створення рівних умов для розвитку різних форм власності і господарювання.

2). Координація - координує діяльність підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, що входять до сфери його управління, пов’язаних з підготовкою і перепідготовкою спеціалістів, забезпечує реалізацію держ. політики у сфері зайнятості.

3). Контроль - за якістю, хімічним, радіоактивним забрудненням с/г продукції та сировини, держ. контроль за якістю насіння.

Міністерство разом з органами місцевого і регіонального самоврядування і виконавчої влади забезпечує держ. нагляд за техніч. станом, якістю ремонту, технічн. обладнання.

Міністерство очолює міністр, який призначається Президентом. МАП є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах банків.

Управління АПК обласного рівня - місцевий орган виконавчої влади. Воно є юридичною особою, має самост. баланс, рахунки в банку, свою діяльність організовує на основі Типового положення про управління с/гос-ва Севастопольської міської держ. адміністрації, затвердженого постановою КМУ від 12.02.96р. №202. Підпорядковується управління АПК - обласній держ. адміністрації і МАП, тобто у подвійному підпорядкуванні.

До основних завдань управління належать: забезпечення виконання держ. програм соц. розвитку села, сприяння демонополізації виробництва і розвиткові конкуренції, створення рівних умов для розвитку різних форм власності і господарювання, організація виробництва і закупівлі с/г продукції, здійснення аграрної реформи та інші завдання, які ставить реформування економіки України.

Для виконання покладених завдань вони наділені рядом функцій: організаційними, координаційними і контрольними - це розроблення пропозицій до проектів держ. програм розвитку с/гос-ва, забезпечення виконання прийнятих програм.

В ринкових умовах неможливе наділення галузевих органів владними функціями.

§ 55. Особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх.

Попередження-стягнення необхідно також відрізняти від попередження як заходу впливу щодо неповнолітніх (від 16 до 18 років), що застосовується в порядку ст. 24 КпАП.

Попередження як захід впливу щодо неповнолітніх за­стосовується на підставі постанови у відповідній справі про адміністративне правопорушення, що виноситься згід­но зі ст. 284 КпАП. Ця стаття визначає, що в справі про адміністративне правопорушення може бути винесена од­на з трьох постанов: 1) про накладення адміністративного стягнення; 2) про застосування заходів впливу, передбаче­них ст. 24; 3) про закриття справи. Таким чином, попере­дження, винесене в порядку ст. 24, не є стягненням. Це стягнення (засудження, негативна оцінка) від імені держави особи, яка здійснила адміністративне правопорушення.

Якщо штраф накладено на особу у віці від 16 до 18 років, а в нього відсутній самостійний заробіток, то штраф стягується з батьків або осіб, що їх замінюють. Посадовою особою виноситься постанова про накладення штрафу судовим виконавцем при районному (міському) суді. Судовий виконавець спрямовує стягнення штрафу на особисте майно правопорушника. Якщо такого не виявляється, за даним фактом складається акт, що затверджує суддя.