Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Административное право.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
614.4 Кб
Скачать

§ 19. Відповідальність за порушення законодавства про об'єднання громадян.

Якщо об'єднання громадян порушує законодавство, то до нього можуть бути застосовані такі стягнення:

  1. попередження;

  2. штраф;

  3. тимчасова заборона (зупинення) окремих видів діяльності;

  4. тимчасова заборона (зупинення) діяльності об'єднання в цілому;

  5. примусовий розпуск (ліквідація).

  • Попередження (ст. 29) виноситься у письмовому вигля­ді легалізуючим органам при здійсненні правопорушення, що не спричиняє обов'язкового застосування іншого виду стягнення.

  • Штраф (ст. ЗО) накладається у судовому порядку за по­данням легалізуючого органу чи прокурора у випадках гру­бого чи систематичного здійснення правопорушень.

  • Тимчасове припинення окремих видів чи всієї діяль­ності (ст. ЗІ) виконується рішенням суду за поданням ле­галізуючого органу чи прокурора на строк до 3-х місяців. Цей строк може бути продовжений судом, але при цьому загальний термін заборони на діяльність не може переви­щувати б місяців.

  • Примусовий розпуск (ліквідація) об'єднання (ст. 32) застосовується судом (за рішенням суду) на підставі подання легалізуючого органу чи прокурора за такі порушення:

1. Вчинення дій, передбачених ст. 4 Закону "Про об'єд­нання громадян".

2. Систематичне чи грубе порушення ст. 22 Закону (стаття вводить обмеження стосовно отримання політич­ними партіями та їх установами, організаціями грошових, матеріальних коштів, майна).

З. Зменшення кількості членів політичної партії до чис­ла, коли вона такою не визнається (ст. 15). Заява про ре­єстрацію повинна бути підтримана підписами не менш, як тисячі громадян України, які мають право голосувати.

4. Продовження протиправної діяльності після накла­дення інших стягнень (попередження, штраф, припинен­ня діяльності).

§ 20. Органи управління освітою та їх компетенція.

Згідно Закону УРСР “Про освіту” від 23.05.91р.№ 1060-XII ( у редакції Закону України від 23.03.96р. № 100/96-ВР ) до державних органів управління освітою в Україні належать: - Міністерство освіти і науки України; - міністерства і відомства України , яким підпорядковані заклади освіти; - Вища атестаційна комісія України; - Міністерство освіти Автономної Республіки Крим; - місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і підпорядковані їм органи управління освітою.

Акти Міністерства освіти і науки України, прийняті у межах його повноважень, є обов‘язковими для всіх інших органів управління освітою, а також для закладів освіти незалежно від форм власності.

Виключною компетенцією Міністерства освіти і науки України є: - розробка програми розвитку освіти , державних стандартів освіти; - встановлення державних стандартів знань з кожного предмета; - визначення мінімальних нормативів матеріально-технічного , фінансового забезпечення закладів освіти; - формування та розміщення державного замовлення на підготовку спеціалістів з вищою освітою; - розроблення умов прийому до закладів освіти; - забезпечення випуску підручників , посібників , методичної літератури; - розроблення проектів положень про заклади освіти , що затверджується Кабінетом Міністрів України; - організація атестації педагогічних і науково-педагогічних працівників.

  • Міністерство освіти і науки України разом з іншими міністерствами і відомствами України , яким підпорядковані заклади освіти, Міністерством освіти Автономної Республіки Крим беруть участь у здійсненні державної політики в галузі освіти, науки, професійної підготовки кадрів, у проведенні державного інспектування та акредитації закладів освіти, здійснюють контрольні функції по дотриманню вимог щодо якості освіти, забезпечують зв‘язок із закладами освіти та державними органами інших країн з питань, що належать до їх компетенції, організовують впровадження у практику досягнень науки і передового досвіду. Вища атестаційна комісія України організовує і проводить атестацію наукових і науково-педагогічних кадрів , керує роботою по присудженню наукових ступенів , присвоєнню вченого звання старшого наукового співробітника.

Місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють державну політику в галузі освіти в межах їх компетенції: - встановлюють, не нижче визначених мінімальних нормативів, обсяги бюджетного фінансування закладів освіти, установ, організацій системи освіти, що є у комунальній власності, та забезпечують фінансування витрат на їх утримання; - забезпечують розвиток мережі закладів освіти та установ, організацій системи освіти, зміцнення їх матеріальної бази, господарське обслуговування; - здійснюють соціальний захист працівників освіти , дітей , учнівської і студентської молоді , створюють умови для їх виховання, навчання і роботи відповідно до нормативів матеріально-технічного та фінансового забезпечення; - організовують облік дітей дошкільного та шкільного віку , контролюють виконання вимог щодо навчання дітей у закладах освіти; - вирішують у встановленому порядку питання , пов‘язані з опікою і піклуванням про неповнолітніх, які залишилися без піклування батьків, дітей-сиріт, захист їх прав, надання матеріальної та іншої допомоги; - створюють належні умови за місцем проживання для виховання дітей, молоді, розвитку здібностей, задоволення їх інтересів; - забезпечують у сільській місцевості регулярне безкоштовне підвезення до місця навчання і додому дітей дошкільного віку , учнів та педагогічних працівників; - організовують професійне консультування молоді та продуктивну працю учнів; - визначають потреби , обсяги і розроблюють пропозиції щодо державного замовлення на підготовку робітничих кадрів для регіону.

Органи управління освітою , що підпорядковані місцевим органам державної виконавчої влади та органам місцевого самоврядування , спрямовують свою діяльність на: управління закладами освіти , що є у комунальній власності; - організацію навчально-методичного забезпечення закладів освіти, вдосконалення професійної кваліфікації педагогічних працівників, їх перепідготовку та атестацію у порядку, встановленому Міністерством освіти України; - координацію дій педагогічних, виробничих колективів, сім‘ї, громадськості з питань навчання і виховання дітей; - визначення потреб, розроблення пропозицій щодо державного контракту і формування регіонального замовлення на педагогічні кадри, укладання договорів на їх підготовку; - контроль за дотриманням вимог щодо змісту, рівня і обсягу освіти, атестацію закладів освіти, що перебувають у комунальній власності.

Інші повноваження органів державного управління освітою визначаються положеннями про них.