Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 Program Methodology Correct 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
475.14 Кб
Скачать

Методологічна гра

Проблемна дискусія: Що таке методологічна гра? “Люди, які грають в ігри, та ігри, в які грають люди”. Homo ludens. Гра як модель культури. Методологія гри та гра в методологію. Учасники, правила та специфіка проведення методологічної гри.

Колективне завдання: Організувати та провести методологічну гру.

Приклад: “Створення культурного центру Харкова в німецькому місті-побратимі Нюрнберзі”.

Вимоги:

 Скласти гіпотетичний перелік учасників обговорення проблеми.

 Обрати конкретну роль для участі в методологічній грі (голови адміністрації та мери міст-побратимів, фахівці з міжнародних зв’язків, фінансист, архітектор, культурний менеджер, соціолог, історик, краєзнавець, журналіст тощо).

 Створити власний проект, який включає такі компоненти: визначення головної ідеї проекту, обгрунтування вибору міс­ця, назва культурного центру, перелік його функцій, архітектурно-художнє рішення, специфічні риси оформлення інтер’єру тощо.

 Провести колективне обговорення проектів.

Резюме: Систематизація концепцій. Створення генеральної концепції культурного центру. Підведення підсумків методологічної гри.

Семінар 4

Наукова конференція

Проблемна дискусія: Методологічний плюралізм?” Наукова конференція як місце зустрічі, спів-і-протиставлення різних методологічних платформ.

Колективне усне завдання: Організувати і провести наукову конференцію.

Приклад: “В лабіринтах культури: методологічні проблеми культурології” (Міжнародна наукова конференція).

Вимоги: Обрати оргкомітет конференції. Запропонувати ма­ке­ти інформаційного листа, запрошення, об’яви та програми конференції. Підготувати доповіді за темами дипломних робіт на пленарному та секційних засіданнях у режимі “круглого столу”.

Резюме: Критика концепцій. Обговорення доповідей. Під­веден­ня підсумків роботи наукової конференції. Нагородження переможців.

Семінар 5

Видавничий проект

Проблемна дискусія: Діалог між точними та гуманітарними науками. Чи можливо встановити чіткі межі між методами точних та гуманітарних наук? Як окреслити лінії розподілу між точним і неточним знанням, наприклад, у психології, соціології, теорії ритму або геометричних пропорцій? Чому “теорія кольору” може бути і розділом фізики, і частиною історії живопису? Як відрізнити історію-міф від історії-факту? Чи можуть статистичні методи допомогти історику та теоретику культури? Чи є адекватними суворі математичні методи в дослідженнях літератури та мистецтва? Як комп’ютерне моделювання допомагає гуманітаристиці? Чи припустимо залучати методи точних наук для аналізу художньої культури? Чи потрібні інтуїція та поетичне мислення в точних науках? Праве та ліве – образне та раціональне: функціональна асиметрія мозку.

Індивідуальне письмове завдання: Створити видавничий проект (монографія, енциклопедія, підручник, довідник, антологія, альманах, журнал тощо), присвячений вирішенню конкретної культурологічної проблеми із залученням методів як точних, так і гуманітарних наук.

Резюме: Ознайомлення з текстами письмових завдань. Визначення кращих видавничих проектів. Обговорення результатів. Підведення підсумків.

Семінар 6