Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 Program Methodology Correct 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
475.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ І туризму УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ КУЛЬТУРИ

Кафедра культурології

Л.В. Стародубцева

Методологічні проблеми

Культурології

Навчально-методичний посібник для студентів спеціалЬності “Культурологія”

Харків, ХДАК, 2010

УДК 008

ББК 72я73

С 77

Рекомендовано кафедрою культурології

(протокол № 1 від 27.08.2010 р.)

Рецензенти:

М.В. Дяченко, доктор філософських наук, професор;

Н.М. Кушнаренко, доктор педагогічних наук, професор

С77

Стародубцева Л.В.

Методологічні проблеми куль­­­турології: Навч.-метод. посібник для студ. спеціальності “Культурологія” / Л.В. Ста­­­­ро­­дуб­­­­цева; Харк. держ. акад. культу­­ри. – Х.: ХДАК, 2010. – 76 с.

У навчально-методичному посібнику розглядаються основ­ні теоретичні положення та базові поняття курсу “Методологіч­ні проблеми культурології”. Подаються програма і тема­тичні плани курсу, плани семінар­ських занять, питання для тестування, методичні поради для виконання контрольних робіт і само­підготовки до іспиту, критерії оцінювання, перелік літера­тури з курсу тощо.

Для студентів спеціалізації “Культурологія”. Посібник мо­­­же бути використаний студентами інших спеціалізацій, а також бакалаврами, магістрами, аспірантами і виклада­чами культурологічних дисциплін.

УДК 008

ББК 72я73

© Харківська державна академія культури, 2005

© Стародубцева Л.В., 2005

зміст

ВСТУП . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4

РОЗДІЛ 1. Тематичні плани курсу . . . . . . . . . . . .

6

1.1. Тематичний план курсу для студентів денної форми навчання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6

1.2. Тематичний план курсу для студентів заочної форми навчання . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7

РОЗДІЛ 2. Програма дисципліни . . . . . . . . . . . . . .

8

2.1. Загальна концепція курсу . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8

2.2. Зміст дисципліни за темами . . . . . . . . . . . . . . . .

16

2.3. Плани семінарських занять . . . . . . . . . . . . . . . . .

23

РОЗДІЛ 3. Ключові поняття . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29

3.1. Короткий теоретико-методологічний лексикон . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29

3.2. Методологічні засади культурології: концепції та теорії, напрями аналізу та школи дослідження культур . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

35

РОЗДІЛ 4. навчально-Методичні матеріали

53

4.1. Варіанти питань для тестування . . . . . . . . . . . . .

53

4.2. Орієнтовна тематика контрольних робіт . . . . . .

55

4.3. Вимоги до виконання контрольних робіт . . . . . .

57

4.4. Контрольні питання з курсу до іспиту . . . . . . . .

58

4.5. Методичні поради для самопідготовки до іспиту

59

4.6. Критерії оцінювання за рейтинговою системою

62

Іменний покажчик . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

63

Список літератури . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

65

Додатки . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

72

А. Приклад оформлення титульного аркуша контрольної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Б. Приклад оформлення другої сторінки контрольної роботи . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

В. Приклади бібліографічного опису джерел . . . . .

72

73

74

ВСТУП

Курс лекцій “Методологічні проблеми культурології” є нор­мативним курсом для студентів V курсу денного та заочного відділень спеціалізації “Культурологія”.

Мета курсу – ознайомити студентів з методологією та методами культурології, визначити специфіку концеп­ту­аль­них засад сучасних досліджень з теорії та історії культури. У процесі вивчення курсу студенти повинні оволодіти навичками постановки і вирішення науково-дослід­ниць­ких, теоретичних та прикладних проблем у сфері культурології.

Культурологія є інтегративною сферою знань, саме тому вивчення її теоретико-методологічних засад зорієнтовано на ком­плексні, міждисциплінарні дослідження, пошуки синтезу різних сфер гуманітаристики. Звернення до кола методологічних проблем мусить закріпити теоретичні знання студентів, внести концептуаль­ну єдність в розуміння строкатого розма­їт­тя ідей та напрямів сучас­них гуманітарних досліджень. Особливу увагу приділено визначенню специфіки так званих “м’яких” (soft) методологій. Змістовно курс спрямований на подолання принципів “методологічного монізму” у вирішенні творчих питань культурології з урахуванням різноманітності творчих інтересів студентів.

Курс сприятиме не тільки узагальненню теоретичних знань з культурології, філософії, соціології, історії та інших гуманітарних дисциплін, але й формуванню власного дослідницького досвіду студентів щодо практичного застосування теорій, концепцій і методик сучасних культурологічних досліджень як у процесі ви­ко­нання дипломних та наукових робіт, так і в різноманітних сферах майбутньої професійної діяльності.

Вміння та навички, що формуються під час виконання прак­тичних завдань з курсу:

 Оволодіння теоретико-методологічним апаратом науково-дослідницької діяльності, набуття досвіду створення персональних та групових наукових проектів.

 Надбання навичок організації та проведення наукових конференцій, симпозіумів, міждисциплінарних науково-теоретич­них і практичних семінарів.

 Проведення конкурсів науково-до­слід­­­ниць­ких робіт, методологічних ігр, наукових презентацій, книжкових ярмарок тощо.

 Отримання досвіду визначення причин, прогнозування та пошуку шля­хів розв’язання конфліктів (міжетнічних, міжрелігійних, міжконфесійних тощо).

 Вміння вирішувати як теоретичні, так і практичні проблеми “зіткнення культур”, здійснювати соціально-культурні акції, що сприятимуть толерантності та взаємопорозумінню.

 Застосування методів “практичної культурології” щодо визначення приоритетів культурного розвитку (субкультур, національних меншин, громадських організацій, соціальних груп тощо).

 Створення програм і визначення стратегій регіональної культурної політики.

Курс “Методологічні проблеми культурології” є невід’єм­ною складовою освіти сучасного культуролога, несе одне з основних навантажень у підготовці фахівців і має суттєво збагатити науково-теоретичний і практичний досвід студентів.

Форми навчання – лекції, семінари, елементи дискусій, прак­тикуми, написання рефератів (на денному відділенні) і контрольних робіт (на заочному відділенні), виконання індивідуальних завдань.

Форми організації контролю знань, система оцінювання тестування, іспит за рейтинговою системою.

Програма навчальної дисципліни та комплекс навчально-ме­то­дич­них матеріалів містять пояснювальну записку, тематичні плани курсу для денної та заочної форм навчання, характеристику загальної концепції курсу, зміст дисципліни за темами, плани семінарських занять, ключові поняття курсу, варіанти питань для тестування, гіпотетичну тематику контрольних робіт, вимоги до написання контрольних робіт, контрольні питання та методичні поради для самопідготовки до іспиту, критерії оцінювання за рейтинговою системою, покажчики імен, навчальної та наукової літератури з курсу, а також додат­ки, які містять приклади оформлення титульного аркуша, другої сторінки та бібліографічного опису джерел до контроль­ної роботи.

У методичному плані програма та комплекс навчально-мето­дич­­них матеріалів необхідні для організації навчальної роботи в академії та зорієнтовані як на студентів, бакалаврів, магістрів, так і на викладачів культурологічних дисциплін. Крім студентів профіль­ної спеціа­лізації програмою та комплексом навчально-мето­дич­­них матеріалів з курсу “Методологічні проблеми культурології” можуть користува­тися і студенти інших спеціаль­ностей.

Загальний обсяг курсу: на денному відділенні – 36 годин, у т.ч. 18 годин лекцій, 18 годин семінарських занять; на заочному відділенні – 24 години, в т.ч. 18 годин лекцій, 6 годин семінарських занять.