Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 Program Methodology Correct 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
475.14 Кб
Скачать

2.2. Зміст дисципліни за темами

Тема 1 Апологія методології. Поняття “метод”, “методика”, “методологія”

Критика “методологізму” в гуманітарних науках. Навіщо культурологу методологія? Мета курсу. Апологія методології в науках про культуру. Екскурс до етимології та семантики давньогрецьких слів “метод”, “методика”, “методологія”. “Шлях пізнання” та “пізнання шляху”. Метод як шлях, засіб досягнення якоїсь мети; методика як сукупність методів, засобів, прийомів, операцій, процедур; методологія як “вчення про метод”, сукупність головних принципів і прийомів будь-якої сфери знання. Методологія і методи культурології. Функції методології в дослідженнях культури. Методологія “ante” та “post”. Методологічний апарат як креативна модель культурологічного дослідження. Чітка відрефлектованість методологічних засад як один з головних критерієв професіоналізму науково-теоретичної та практичної діяльності культуролога.

Тема 2

Жорсткі” та “м’які” методології в структурі сучасного знання

“Жорсткі” та “м’які” методології (англ. hard and soft metho­dology) як протиставлення двох типів методологій сучасного пізнання за критерієм “наукового статусу”. “Жорсткі” методології та їх використання в точних науках, які мають “сильний науковий статус”: спрямованість на об’єктивне знання, наявність однозначних сценаріїв мислення та діяльності, використання системи суворих принципів і чітких рекомендацій, націленість на пошук достовірної, верифікованої істини (наприклад, математика, квантова механіка, генетика). “М’які” методології та їх використання в гуманітарних науках, які мають “слабкий науковий статус”: спрямованість на суб’єктивне знання, наявність багатозначних сценаріїв, відсутність системи суворих принципів і рекомендацій, відмова від пошуку достовірної, верифікованої істини (наприклад, культур-антропологія, філософія культури). “М’які” (soft) методології та принципи ситуативного пошуку дослідницьких стратегій “ад-хок” (ad hoc) як специфіка культурологічного знання.

Тема 3 Методологія культурології: моделі та принципи

Культурологія як інтегративна сфера знання. “Методологічне роздоріжжя” в науках про культуру. Конфлікт чи синтез методологій? Стратегія методологічного плюралізму. Від універсалій до локального знання. Чи має культурологія власну методологію? Статус культурології в системі гуманітарних наук. Три моделі культурології (метанаука, міждисциплі­нарна сфера знань, погранична дисципліна). Проблема вибору методоло­гіч­ної стратегії культурологічного дослідження. Міграція методів між культурологією та іншими гуманітарними науками: філософією, історією, соціологією, психологією тощо. Спектр методів культурології: 1) загальнонаукові методи: аналіз, синтез, індукція, дедукція, редукція, аналогія, узагальнення тощо; 2) методи, запозичені в інших гуманітарних наук: методи аналітичної філософії, психоаналізу, соціології, семіотики, синергетики тощо; 3) методи власно культурологічних дослід­жень: еволюціонізм, дифузіонізм, теорія культурних кіл, концепція локальних цивілізацій, морфологія культур тощо. Вміння користуватися широким спектром різноманітних методів як подолання меж професійно вузькозорієнтованого знання. Синтетичний спосіб пізнання, що не є обмеженим методоло­гіч­ними рамками тієї чи іншої гуманітарної дисципліни і вільно рухається між ними, як специфіка методології культуро­ло­гіч­ного дослідження.