Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_shpory_1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
956.73 Кб
Скачать

29. Формування доходів домогосподарств.

Суб’єктами привласнення отримуються дох. Їх класикують на доходи д/г, фірм, держ., нації, як нац. дохід – сукупність цих доходів визнач. максим. попит в ек-ці. Д\г включ. чисту з/п, субсидії та інші виплати по соц. забезпеченню, %, дивіденти, орендна плата. Надмірну нерівномірність засуджували завжди.

Надмірну нерівність у розподілі доходів засуджували. І в ринк ек. також стоїть проблема перерозподілу доходів(досягнення справедл). На сьогодні можна виділити 3 напрмки ек. думки, що обгрунтовують досягнення рівності у дох:1) соціалістичне вчення (проти привласнення власності, проти незаробл. дох.);2) індивідуалістичні доктрини (право людей на соц. мін.);3) кейніс. надмірна нерівність (послаблює споживч. попит і стимулює ек. зростання).

30. Розподіл сукупного доходу суспільства. Показники вимірювання нерівності розподілу доходу. Крива Лоренца.

Сукупний доход суспільства розподіляється у двох формах:1)Функціональний розподіл сукупного доходу показує яка його частка припадає на кожного власника виробничих ресурсів, тобто з функціонального боку сукупний доход розглядається на зарплату, прибуток, процент і ренту.2)Особистий розподіл доходу свідчить про те, яка його частка дістанеться окремим верствам населення. У зв’язку з цим розподілом виникає нерівність у доходах. Вона породжується:а) природними можливостями людей.б) відмінностями в рівні освіти. в) відмінностями в кваліфікації. г) відмінностями за віком та статтю.д) міжрегіональними та міждержавними відмінностями в доходах.є) нагромадженим власним капіталом.

Вимірювання нерівноcті в доходах здійснюється трьома способами:1)Порівняння децільних груп2)Крива Лоренса3) коєфиціент Джинні.

1)Зіставлення децільних груп( застосування цих груп відбувається шляхом ділення частки доходу, що припадає на 10% найзаможнішого населення, на частку доходу, яку отримує 10% найбіднішого населення.

2)Крива Лоренца.Нерівність в доходах, яка характерна для будь-якого суспільства, досліджується з використанням кривої Лоренца

Крива Лоренца На рис. по горизонталі позначено кількість населення (сімей) у відсотках, а по вертикалі – розподіл національного доходу за групами населення (сімей) у відсотках. Бісектриса (лінія ОС) відображає абсолютну рівність у доходах усіх сімей (повністю зрівняльний розподіл), а лінії ОD-DС – абсолютну нерівність. Остання ситуація, при якій абсолютна більшість населення взагалі не одержує доходів, лише абстрактна, уявна. Абсолютна рівність в доходах, у чому дехто вбачає соціальну справедливість, призводить до повної деградації нації, адже зникає будь-який стимул для застосування виробничих факторів.

Фактичний розподіл доходів показує крива Лоренца, що будується за реальними доходами. Зокрема, графік показує, що 40 % найбідніших сімей одержують 12,5 % доходів (точка А), а 20 % найбагатших – 52-53 % доходів (точка В). Площа між лінією абсолютної рівності і кривою Лоренца (площа m) показує ступінь нерівності у розподілі доходів. Чим більше крива Лоренца відхиляється від бісектриси (лінія ОС), тим більша нерівність існує при розподілі доходів.

3)Коефіцієнт Джині.

Він кількісно визначає ступінь нерівності в розподілі доходу між різними верствами населення. Його формула:

,

де Кдж – коефіцієнт Джині; Sm – площа заштрихованої фігури на графіку між бісектрисою та кривою Лоренца; S(OCD) – прямокутний трикутник, площа якого дорівнює 5000 одиниць. Кдж змінюється від 0 до 1, при його зростанні підвищується нерівність в розподілі доходу.

Критична межа, коли найбідніші 40% починають отримувати лише 12-13% сукупних доходів.

Перерозподіл доходів здійснюється:1)Через державну податкову систему і держбюджет;2)Через соцстрахування;3)коливання ринкових цін;4) добровільні внески до громадських, релігійних організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]