Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
113.72 Кб
Скачать

28. Категорії ліричного, епічного та драматичного як родові ознаки літератури

Лірика – один з трьох родів літератури, в якому зовнішній світ відображається через почуття, переживання та думки автора. Відзначається лаконізмом і смисловою ємністю у розкритті життєвих явищ. За змістом лірику прийнято поділяти на громадянську, інтимну, філософську, пейзажну тощо. Основні ліричні жанри - вірш, пісня, послання, елегія, сатира.

Епос – один із трьох основних родів літератури. Епос передбачає зображення зовнішніх щодо автора явищ життя. Автор виступає в ролі стороннього спостерігача,що дозволяє йому широко змалювати дійсність у часі й просторі, глибоко розкривати внутрішній світ персонажів. Основні епічні жанри сучасної літератури- оповідання, повість, роман, новела, нарис. До епосу належать також фольклорні жанри- казка, легенда, билина, історична пісня тощо.

Драма – один із трьох родів літератури, у якому явища життя розкриваються через самовиявлення дійових осіб, їхні вчинки та розмови. Драматичні твори призначені для сценічного втілення. Основні види- трагедія, комедія, драма, інтермедія, водевіль тощо.

29. Жанри епічних творів

Епічні жанри — це типи літературних творів, які притаманні епосу. Поділяються на:

- великі (епопея, роман);

- середні (повість);

- малі (новела, оповідання, есе, нарис, памфлет, міф).

Епопея – значний за обсягом монументальний твір епічного змісту, в якому широко і всебічно відтворюються події життя народу, відтворюється епохальний перелом у житті народу, зображуються події, які мають значення для майбутніх поколінь.

Роман – великий епічний жанр, в основі якого лежить зображення приватного життя людини у нерозривному зв’язку з суспільним розвитком.

Повість – невеликий епічний твір, в центрі якого зображуються декілька подій, об’єднаних навколо одного персонажа.

Новела – малий епічний жанр художньої літератури; розповідь анекдотичного, побутового змісту.

Оповідання – невеликий за обсягом епічний твір, заснований на зображені однієї події з життя героя.

Нарис – малий художньо-публіцистичний жанр, в якому автор зображує дійсні факти та події.

Міф – невеликий твір розповідного характеру, в якому віддзеркалюються уявлення первісної свідомості про навколишній світ.

30.Епопея і роман їх особливості.

Епопея-значний за обсягом монументальний твір епічного змісту в якому широко і всебічно відтворюються події життя нар відтвор перелом у житті нар,зображ події,які мають значення для майбутніх поколінь.Озн.епопеї окресл. у 20 ст М.Бахтіним.Епопея бере свій початок у міфології та усній народній творчості.там оповідали про найбільш визначні історичні події, легендарних та історичних осіб, оцінюючи їх з погляду народного значення, виражаючи народні уявлення про зіткнення сил природи, племен і народів. На основі колективних народних епопей виникли епопеї авторські — «Іліада» та «Одісея» Гомера, «Енеїда» Вергілія.

Риси:

1)предметом зображ. є нац.епічне минуле

2)джерелом виступ нац. сказання,а не особистий досвід і творчі вимисли автора

3)епіч.світогляд віддалений від реальної дійсності,у якій перебуває автор,тобто від сучасності.

Роман-великий епіч жанр в основі якого лежить зображення приватного життя людини у нерозривному звязку з суспільним розвитком.Виник у 16 ст.,вперше використ.дж.патенхем у праці"мист англ поезії"

озн.

1)розгалуження фабули,ліній сюжету,детальне розкриття життєвих доль багатьох персонажів протягом тривалого часу іноді всього життя.

2)герої зображенні у побуті,на одинці з собою,зі своїми проблемами та переживаннями.

3)кілька романів автор може повязати єдиною фабулою ідейним задумом, сюжетом, персонажами, ,таким чином виникає цикл романів

Характерні особливості роману

Головними структурними елементами роману є розповідь та творений нею уявний світ у просторі й часі.Роману властива пряма мова персонажів (у вигляді діалогів, монологів), описи, авторські відступи.

За змістом є-соціальний, сімейно-побутовий, соціально-побутовий, історичний, філософський, сатиричний, пригодницький, біографічний, науково-фантастичний та ін.

наприклад..

Р автобіографічний —персонаж сам автор,події з його життя.

Р. біографічний — про життя певної історичної особи- вченого, полководця, письменника

Р. детективний(кримінальний)-надзвичайна динамічність сюжету: події розгортаються швидко, з великим напруженням. Найчастіше це пошуки злочинця.

Р. історичний — побудований на історичному сюжеті, відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії,історична правда поєднується з правдою художньою, історичний факт — з художнім вимислом, справжні історичні особи — з особами вигаданими.

Р. науково-фантастичний - орієнтація на високі досягнення наукової та технічної думки; поряд із фантастичними елементами у ньому мають місце наукові гіпотези,мисленнєве експериментування.

Р. пригодницький-сюжет насичений незвичайними подіями,характерні мотиви викрадення й переслідування, атмосфера загадковості, ситуації припущення.

Р. соціально-побутовий — основний різновид реалістичного ...про приватне життя, побуту персонажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]