Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gos_stroy_ekzamen_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
914.43 Кб
Скачать

7.Место и роль органов гос.Вл и м.С в обществе,гос-ва.

У різних державах і суспільствах різні суб'єкти виступають ведучими силами політичної системи. У більшості держав світу найвищі представницькі органи і місцеві органи державної влади є ядром політичної системи держави і суспільства. Існують держави, у яких найвищі органи державної влади комплектують правлячі партії, які прийшли до влади в результаті виборів. Правлячі політичні партії здійснюють свої передвиборні програми через діяльність представницьких органів державної влади.

До найвищих представницьких органів державної влади України належать Парламент - Верховна Рада України, Президент України, а найвищим органом виконавчої влади є Кабінет Міністрів України. Найвищі органи державної влади розробляють і реалізують державну політику в різних сферах народного господарства.

Держава і державна влада відповідно до ст. 5 Конституції, реалізуючи. зовнішню і внутрішню політику, виступають від імені всього суспільства і народу. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить лише народові та не може бути узурповано державою, її органами або посадовими особами. У цій статті вказуються межі повноважень державних органів влади, а також положення про те, що ніхто не може узурпувати державну владу. Державні органи влади здійснюють багато основних завдань і функцій держави в інтересах усього суспільства: законодавчу, виконавчу, судову, контрольно-наглядову, економічну, політичну, екологічну, регулятивну, функцію охорони громадського порядку і функцію законності, соціального захисту тощо. Таких функцій не можуть здійснювати політичні партії та громадські організації. Державні органи влади мають державний апарат, засоби державного примусу, який може бути застосований або застосовується для охорони правопорядку, прав і свобод громадян.

Державні органи влади здійснюють управління державою і суспільством за допомогою системи права і законодавства, індивідуальних політичних рішень тощо. Держава і державні органи влади мають державну монополію на законотворчість, на здійснення правосуддя, на державний примус і парламентський контроль, у фінансово-грошовій і податковій системах, формують і розподіляють державний бюджет, здійснюють зовнішню політику держави тощо.

У цілому найвищі органи державної влади розробляють і здійснюють усю внутрішню і зовнішню політику держави і суспільства в інтересах усього народу або панівного класу чи окремих соціальних груп, а іноді й у власних інтересах. У демократичних державах і суспільствах ця політика здійснюється в інтересах більшості або всього народу; в авторитарних чи тоталітарних державах в інтересах правлячих партій, кланів, класів і т. д.

Державні органи влади визначають також структуру політичної системи, повноваження і правовий статус різних суб'єктів політичної системи, стратегію і тактику розвитку політичної системи держави і суспільства.

У зв'язку з тим, що найвищі органи державної влади посідають домінуюче становище в політичній системі держави і суспільства, мають по суті тимчасову монополію на державну владу, на вирішення багатьох економічних і політичних питань, то, відповідно, політичні партії, рухи і громадські організації зацікавлені в тому, щоб на виборах потрапити до органів влади або ж легітимним, законним та демократичним шляхом завоювати державну владу, для реалізації своїх програм, потреб та інтересів, а також потреб та інтересів своїх виборців - громадян України. В умовах соціально-правової і демократичної держави найвищі державні органи влади зобов'язані реалізувати внутрішню і зовнішню політику в інтересах усього суспільства і всього народу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]