Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ел. пос орг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
830.98 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Для яких сполук характерна геометрична ізомерія?

  2. Особливості цис – і транс – ізомерів.

  3. Чи характерна геометрична ізомерія для циклічних сполук?

  4. Які атоми вуглецю сприяють одночасному існуванню цис – і транс – ізомерів?

Заняття №11 (2 години, аудиторне). Зміст Тема: Альдегіди і кетони.

План:

  1. Ознайомлення з теоретичними основами ЛПЗ

  2. Виконання лабораторних дослідів.

Ознайомлення з теоретичними основами лпз

Альдегіди і кетони (оксосполуки) – похідні вуглеводнів у молекулах яких один або кілька атомів гідрогену заміщені на одну чи декілька карбонільних груп. У альдегідів одна з валентностей атома карбону такої групи сполучена з гідрогеном ,друга – з радикалом, у молекулі кетону обидві валентності карбонільної групи сполучені з однойменними або різнойменними радикалами.

Альдегіди і кетони часто розглядають як продукти окислення спиртів. Причому альдегіди – первинних (звідси і латинська назва – де гідрований спирт), кетони – вторинних. Альдегіди і кетони поділяють на ациклічні (насичені і ненасичені) та циклічні (похідні циклопарафінів, аренів і циклічних терпенів).

Для альдегідів і кетонів характерна ізомерія радикалів (структурна ізомерія). Для кетонів, крім цього, існує особливий вид ізомерії – метамерія.

Альдегіди і кетони крім окиснення спиртів добувають й іншим способом – дегідруванням спиртів, омиленням дигалогенозаміщених вуглеводнів, гідратацією алкінів з М. Г. Кучеровим, омиленням естерів, оксосинтезом, методом Гріньяра тощо.

Альдегіди хімічно більш активні ніж кетони. Багато хімічних реакцій, типових для альдегідів і кетонів, що виконуються в лабораторії, відбуваються в живих організмах. До таких реакцій слід віднести реакції приєднання, заміщення, окиснення і конденсації. Особливе місце серед них посідає реакція Канніццаро – Тищенка, або реакція дисмутації, яка дуже поширена в метаболічних шляхах біохімічних реакцій анаболізму і катаболізму в живих організмах. Головними продуктами анаеробного гліколізу та глікогенолізу є гліцериновий альдегід і діоксіацетон, з якими пов’язані реакції утворення АТФ у клітинах і тканинах живих організмів.

Хімічні властивості альдегідів і кетонів мають також відмінності. Кетони менш реакційно здатні, ніж альдегіди. Вони не можуть відновлювати аміачні розчини аргентуму і купруму, не реагують з фукси сульфітною кислотою – типовою реакцією на виявлення в розчинах альдегідів. Кетони не вступають в реакцію альдольної конденсації. Вони важче окиснюються, ніж альдегіди, а при їх окисненні утворюються дві більш низькомолекулярні кислоти чи інші оксосполуки, ніж ті, що вступають в реакцію.

Альдегіди і кетони використовують у хімічній промисловості для синтезу пластичних мас, барвників, засобів дезінфекції, медикаментів, реактивів та інших сполук. Окремі альдегіди використовують як засоби дезінфекції (формальдегід). Фіксатори анатомічних препаратів, у гістологічній та гістохімічній техніці. Окремі кетони є органічними розчинниками (ацетон0, медикаментами (камфора). Моноцукри фактично також являють собою багатоатомні спирти, що містять у складі своїх молекул альдегідну, наприклад глюкоза, або кетонну, наприклад фруктоза, групи, завдяки чому їх називають альдозами і кетозами.