Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ел. пос орг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
830.98 Кб
Скачать

Заняття №7 (2 години, аудиторне). Зміст Тема: Арени

План:

  1. Теоретична частина заняття.

  2. Виконання лабораторних дослідів.

Ароматичні вуглеводні, або арени, - органічні сполуки, в основі будови яких лежать бензольні ядра (прості і конденсовані). Крім таких ядер арени можуть містити бічні ланцюги, що бувають насиченими і ненасиченими. До найважливіших аренів належать бензол та його гомологи: толуол, ксилол, нафталін, антрацен та їх похідні. Розрізняють одно- (бензол, толуол, ксилол) і двох ядерні (дифеніл) арени, а також ароматичні вуглеводні зі спряженими ядрами (нафталін, антрацен, фенантрен, бензпірен).

Для аренів характерна ароматичність. Вона пов’язана зі зниженням запасу енергії молекули кожного арену, спричиненого де локалізацією його π – електронів. Така делокалізація призводить до вирівнювання С-С зв’язків у бензольному ядрі. Довжина такого зв’язку дорівнює 0,139 нм (одинарного в молекулі алкану – 0,154 нм, подвійного в молекулі алкену – 0,133 нм).

Поняття ароматичності вперше сформулював німецький фізик і хімік-теоретик Е. Хюккель (1930). Це стало правилом Хюккеля: плоскі моноциклічні спряжені системи з кількістю π – електронів, що дорівнює 4 n + 2 , будуть ароматичними. Ароматичні плоскі молекули повинні мати плоский С – скелет і число усуспільнених електронів, що дорівнює 4 n + 2 ,де n = 0,1,2,3 і т.д. Кількість таких електронів може бути 6, 10, 14 і т.д. p – Електрони, втягнуті в замкнений ланцюг спряження, зумовлюють підвищену термодинамічну стійкість ядер.

Енергію, що витрачається молекулою арену в результаті делокалізації p – електронів, називають енергією спряження, або енергією резонансу. Для бензолу така енергія дорівнює150,7 кДж/моль. Саме цю кількість енергії потрібно витратити на руйнування ароматичної системи бензолу.

Така електронна будова пояснює особливості хімічних властивостей аренів. Насамперед, арени надзвичайно стійкі сполуки (наприклад, бензол розкладається за температури 9000С). Арени не можуть вступати в реакції приєднання, оскільки це призвело б до порушень спряження електронів у складі бензольного ядра. Для алканів характерні реакції заміщення. Найбільш вираженими з них є реакції електрофільного заміщення, де в ролі замісників виступають карбокатіона, нітрокатіони, сульфокатіони та інші.

Отже, для аренів характерні реакції заміщення гідрогену бензольного ядра на галогени, нітро- і сульфогрупи. В цьому разі вони за властивостями нагадують алкани. Незважаючи на наявність у складі бензольного ядра трьох подвійних зв’язків, арени стійкі за звичайних умов до реакцій приєднання і окислення. Гомологи бензолу, що мають у складі своїх молекул бічні ланцюги у вигляді радикалів, порівняно легко вступають у реакції окиснення атомарним оксигеном. За наявності відповідних каталізаторів арени здатні вступати в реакції приєднання галогенів, гідрогену тощо. При дії на них озону утворюються озон іди.

Гідроген у молекулі аренів може заміщуватися на інші атоми та функціональні групи. Кожний замісник у бензольному ядрі має певну спрямовувальну, або орієнтувальну, дію, за якою їх поділяють на замісники першого роду і замісники другого роду.