Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4,12,19....docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
77.03 Кб
Скачать

59.Маніпуляція свідомістю.

Маніпуляція свідомістю розглядається і як масштабніше явище. Воно має безліч визначень, створених ученими різних країн. Усі вони зводяться до того, що маніпуляція свідомістю - механізм дії на людину з метою певним чином вплинути на його рішення, змінити переваги або в чомусь переконати.

Із стрімким розвитком засобів масової інформації, а в декілька останніх десятиліть і всесвітній мережі Інтернет, стало актуальним питання впливу на свідомість великих мас людей. Увага дослідників перемкнулася на вивчення психології натовпу, створення ефективних механізмів впливу на неї. Не даремно у визначений кругах подейкують, що інтелект натовпу нижчий, ніж інтелект навіть найбезглуздішого її члена.

Приклади використання прийомів маніпуляції свідомістю через ЗМІ ми бачимо щодня. Реклама формує переваги в нашій свідомості, PR -компании створюють позитивні образи політиків, тенденції моди, що стала для багатьох аксіомою саме завдяки добре продуманому впливу ЗМІ, диктують правила в одязі. Вплив кінематографу створює стереотипне уявлення про те, якій має бути молодь. У голові у сучасної людини напрочуд багато привнесених ззовні шаблонних понять, представлень і цінностей.

Маніпуляція свідомістю - дуже важливе і цікаве явище, адже, використовуючи ці прийоми, на мільйони людей виявляється прихований вплив. Розуміння методів маніпулювання людиною і натовпом лежить на перетині загальної психології, етнопсихології, соціології, політології, фізіології і навіть кібернетики.

 Ознаки маніпуляції свідомістю: Вид духовного, психологічного впливу (а не фізичне насильство чи загроза насильством). Метою дій маніпулятора є психіка людської особистості. Прихований вплив, факт якого не повинен бути помічений об'єктом маніпуляції. Найчастіше цю фальшиву дійсність створюють ЗМІ. Вони є ретранслятором авторитетних думок, які засвоюються людьми, а потім сприймаються ними як свої власні. Особливо ретельно приховується головна мета - щоб навіть викриття самого факту спроби маніпуляції не призвело до з'ясування далеких намірів. Вплив, який вимагає значної майстерності і знань. Оскільки маніпуляція суспільною свідомістю стала технологією, з'явилися професійні працівники, що володіють цією технологією (або її частинами). До людей, свідомістю яких маніпулюють, ставляться не як до особистостей, а як до об'єктів, особливого роду речей. Маніпуляція - це частина технології влади, а не вплив на поведінку друга чи партнера. Передумови маніпуляції Умова успішної маніпуляції полягає в тому, що в переважній більшості випадків переважна більшість громадян не витрачає ні душевних і розумових сил, ні часу на те, щоб засумніватися в повідомленнях ЗМІ. Будь-яка маніпуляція свідомістю є взаємодія. Жертвою маніпуляції людина може стати лише в тому випадку, якщо він виступає як співавтор, співучасник. Маніпуляція - це не насильство, а спокуса. Залежно від емоцій, які з'являються в об'єкта маніпулювання, можна виділити форми маніпуляцій:позитивні форми;заступництво,заспокоювання,комплімент, невербальні загравання (обніманням, підморгування),повідомлення хороших новин,загальні інтереси негативні форми:деструктивна критика (висміювання, критика особистості і вчинків), деструктивна констатація (негативні факти біографії, натяки та згадки про минулі помилки),деструктивні поради (рекомендації щодо зміни позиції, способу поведінки, безапеляційні накази і вказівки)

Мета маніпулятора Мета тих, хто бажає маніпулювати свідомістю - дати об'єктах такі знаки, щоб вони, вмонтувавши ці знаки в контекст, змінили образ цього контексту в своєму сприйнятті. Вони підказують такі зв'язки свого тексту чи вчинку з реальністю, нав'язують таке їх тлумачення, щоб уявлення про дійсність було спотворено в бажаному для маніпулятора напрямку. А значить, це зробить вплив і на поведінку, причому об'єкти будуть упевнені, що надходять в повній відповідності з власними бажаннями. Метою маніпулятора є м'яке підведення об'єкта до вибору. Цей вибір є невільним і неусвідомленим. Методи маніпуляції.Методів маніпуляції свідомістю, що використовуються в засобах масової інформації, досить багато, але найчастіше виділяються наступні: Використання навіювання.Перенесення приватного факту в сферу спільного, в систему. Використання чуток, домислів, тлумачень в неясною політичної чи соціальної ситуації. Метод під назвою «потрібні трупи».Метод «страшилок».Замовчування одних фактів і випинання інших.Метод фрагментації.Багаторазові повтори або «метод Геббельса». Створення лжесобитій, містифікація.