Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМКреф.соб., реорг.пр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Глосарій:

Аналіз SWOT – дослідження, спрямовані на визначення та оцінку сильних та слабких сторін підприємства, оцінку його можливостей та потенційних загроз.

Аналіз стратегічної позиції – виявлення стратегічних зон господарювання, їх взаємозв’язків, оточення, інших важливих характеристик.

Аналіз фінансової стійкості – оцінка ліквідності підприємства з точки зору довгострокових перспектив, тобто його здатність виконувати свої довгострокові зобов’язання.

Бізнес одиниця – відносно самостійний виробничо-комерційний підрозділ, об’єднуючий усі функції та види діяльності, що необхідні для розробки, виробництва і реалізації якого-небудь конкретного виду продукції або групи видів продукції.

Вартість бізнесу – це вартість діючого підприємства або вартість ста відсотків корпоративних прав у діловому підприємстві.

Ділова стратегія – сукупність дій і підходів, спрямованих на забезпечення ефективної діяльності у одній конкретній сфері бізнесу.

Дисконтування – процес переведення майбутньої вартості грошей(грошових надходжень) до їх теперішньої вартості. Процес дисконтування може здійснюватися за простими чи складними процентами.

Зворотний лізинг – господарська операція, яка передбачає продаж основних фондів з одночасним зворотним отриманням таких основних фондів в оперативний або фінансовий лізинг.

Ліквідність – здатність окремих видів активів(майнових цінностей) до швидкої реалізації на ринку та перетворень на грошові активи.

Маркетинг – діяльність, спрямована на комплексне вивчення потреб споживачів, розробку, виробництво та реалізацію товарів, що мають цінність.

Масове оцінювання майна – визначення вартості майна підприємства з використанням стандартної методології та стандартного набору вихідних даних.

Метод затрат – метод оцінювання вартості майна підприємства, який грунтується на визначенні і відновній вартості активів, тобто передбачає оцінювання вартості майна з використанням інформації про вартість його відтворення в існуючому вигляді в цінах на момент оцінювання.

Місія – (призначення) – основний зміст, направлення діяльності та шляхи розвитку організації.

Неплатоспроможність – це пов’язана з недостатністю активів у ліквідній формі, нездатність суб’єкта підприємницької діяльності виконати платіжні зобов’язання, строк сплати яких настав.

Операційна стратегія – визначає, як управляти ключовими структурними підрозділами, а також як забезпечити виконання стратегічно важливих оперативних завдань (закупки, управління запасами, ремонт, транспорт, реклама).

Організаційна культура – сукупність міжособистих цінностей, норм та стилів поведінки, спілкування та реалізації трудових обов’язків, культурних та економічних пріоритетів розвитку колективу підприємства, неформальна соціально групова структура колективу та інші соціально-психологічні характеристики персоналу фірми у їх обмеженому взаємозв’язку.

Організаційна структура – (управління проектом) сукупність взаємозв’язаних органів управління, розташованих на різних ступенях системи.

Організаційний проект – модель розвитку структури й функцій підприємства, що включає загальну структурну схему, склад підрозділів та зв’язок між ними, а також усі параметри, що характеризують його виробничу потужність та ефективність функціонування.

Позиційний аналіз – визначення міста, що займає підприємство, продукція, торгова марка на ринку по відношенню до інших підприємств, продукції, торгової марки та споживачам.

Поділ підприємств – форма реорганізації, за якою одна юридична особа припиняє свою діяльність, а на її базі створюється кілька нових підприємств, оформлених у вигляді самостійних юридичних осіб.

Приховані резерви – це частина капіталу підприємства, яка жодним чином не відбита в його балансі. Розмір прихованих резервів в активній стороні балансу дорівнює різниці між балансовою вартістю окремих майнових об’єктів підприємства та їх реальною(вищою вартістю).

Реорганізація підприємства – це повна або часткова заміна власників корпоративних прав підприємства, зміна організаційно-правової форми організації бізнесу, ліквідація окремих структурних підрозділів або створення на базі одного підприємства кількох. Найпоширенішими формами реорганізації є злиття, приєднання, поділ, виокремлення, перетворення.

Реструктуризація підприємства – це здійснення організаційно-економічних, правових, виробничо-технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форм власності, організаційно-правових форм, які можуть забезпечити підприємству фінансове оздоровлення, збільшення обсягів випуску конкурентноспроможної продукції, підвищення ефективності виробництва.

Реструктуризація активів – санаційні заходи, пов’язані зі зміною структури та складу активної сторони балансу.

Санація підприємства – комплекс послідовних, взаємозв’язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, організаційного, соціального характеру, спрямованих на виведення господарчого суб’єкта з кризи і відновлення або досягнення його прибутковості та конкурентоспроможність, в довгостроковому періоді.

Сертифікація – процедура, що має ціль встановити відповідність системи/ продукції вимогам відповідних стандартів. У випадку позитивного рішення передбачає видачу підприємству відповідної ліцензії на використання так званого знаку відповідності.

Система управління – це сукупність активних соціальних та пасивних технічних об’єктів, що реалізують процеси управління у межах діючої організаційної структури та організаційної культури.

Ситуаційний аналіз – визначення ситуації, в якій знаходиться підприємство, тобто, визначення міста, яке займає підприємство в загальному економічному просторі, основних чинників, що діють на підприємство.

Стратегія – сукупність цілей компанії та конкурентоздатних дій менеджерів по їх досягненню. Розглядають корпоративну, ділову, функціональну, операційну стратегії.

Стратегічна зона господарювання (СЗГ) – це сегмент оточення підприємства, на яке воно має вихід або планує такий вихід отримати.

Стратегічна позиція компанії – розміщення ресурсів по різним СЗГ, взаємозв’язок СЗГ між собою та зовнішнім оточенням визначають.

Факторинг – операція з перевідступленням першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору(фактору) з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу першому кредитору.

Центр відповідальності – підрозділ, що має право самостійно розпоряджатися отриманим доходом, використовувати свою частину отриманого прибутку та обов’язково відраховувати частину отриманого прибутку материнської компанії, відповідаючи за досягнення відповідного результату своєї діяльності.