Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фінансів (2).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
166.15 Кб
Скачать

66. Первинний і вторинний , біржовий і позабіржовий, організ і неорганіз ринок ц п.

Фондовий ринок – це особлива сфера ринкових відносин , де завдяки продажу цінних паперів здійснюється мобілізація фінансових ресурсів для задоволення інвест . потреб суб”єктів ек.діяльності

Ринок ц.п. можна розмежувати на первинний і вторинний , біржовий і позабіржовий . Первинний – це ринок ц.п. і повторних емісій ц.п. , на якому здійснюється їхнє початкове розміщення серед інвесторів.

Головною метою вторинного ринку є забезпечення ліквідності ц.п., тобто створення умов для найкращої торгівлі ними . Це дає можливість власникові ц.п. реалізувати їх у найкоротший термін при незначних варіаціях курсів і невисоких витратах щодо реалізації .

Біржовий ринок – ринок із найвищим рівнем організації , що максимально сприяє підвищенню мобільності капіталу та формуванню реальних ринкових цін на фін. вклади , що перебувають в обігу.

Позабіржовий ринок охоплює операції з цінними паперами поза біржею . Переважно на цьому ринку відбувається первинне розміщення ,а також перепродаж ц.п. тих емітентів . яку не бажають виставити свої

активи на біржу. Організований ринок цінних паперів – це ринок, де обіг цінних паперів здійснюється за встановленими правилами, які твердо регулюють практично всі сторони діяльності фондового ринку. Як показує практика, цей ринок заснований на сучасних комп'ютерних системах зв'язку, що забезпечують здійснення операцій з купівлі-продажу цінних паперів відповідно до твердо встановленими нормами, обов'язковими для всіх учасників ринку. Головна характеристика організованого ринку - це обов'язкова участь професійних учасників ринку цінних паперів як сторін по угоді. Неорганізований ринок – це завжди позабіржовий ринок, де учасники угоди самостійно домовляються з усіх питань. Він характеризується відсутністю суворих правил проведення операцій з цінними паперами, високим ступенем ризику, великим числом шахрайських операцій. Законодавство багатьох країн жорстко регламентує діяльність учасників фондового ринку, щоб виключити проведення операцій на неорганізованому ринку цінних паперів.

67. Фондова біржа як центр торгівлі цінними паперами, її функції. Фондова біржа – організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил фондової біржі. Фондова біржа не укладає угоди з цінними паперами, а виходячи з сутності своєї ролі, завдань, функцій створює умови, необхідні для їх здійснення, обслуговує угоди. Основними функціями, які виконують фондові біржі, є: * мобілізація і концентрація тимчасово вільних грошових капіталів та нагромаджень через реалізацію цінних паперів;

* кредитування та фінансування держави та інших господарських організацій через купівлю їх цінних паперів; * встановлення ринкової вартості (біржового курсу) цінних паперів; * забезпечення високого рівня ліквідності вкладень у цінні папери. Отже фондова біржа є регулятором фінансового ринку, тобто організованим і регулярно функціонуючим ринком з купівлі-продажу цінних паперів та інших фінанс. інструментів.