Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фінансів (2).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
166.15 Кб
Скачать

57. Податковий менеджмент

Менеджмент податків – це система принципів, методів, засобів і форм організації податкових платежів. Дієздатність податкової системи залежить від ефективності управління у сфері оподаткуваня. Це дуже складна справа, яка потребує висококваліфікованих кадрів, спроможних брати участь у розробці податкового законодавства, здійснювати планування податків, а також контроль за правильністю нарахування та своєчасністю сплати в бюджет податків і обов’язкових платежів. Курс «Податковий менеджмент» є складовою навчального плану підготовки таких фахівців. Мета викладання цього курсу — надання студентам знань з питань податкової діяльності, необхідних майбутнім спеціалістам для здійснення управління у сфері оподаткування.

Проведення податкового контролю здійснюється за наступними етапами:

попередній аналіз;

планування контролю;

здійснення перевірки;

завершальний етап контролю;

реалізація й контроль за виконанням матеріалів перевірки.

На етапі попереднього аналізу здійснюється вивчення обліку платників податків у податковому органі, податкові декларації, порівнюються динаміка даних про нарахування й сплату податків, аналіз розвитку підприємства, аналіз основних показників підприємства.

На етапі планування контролю здійснюється відбір необхідних даних про платника податків, відбір об'єктів для проведення перевірки, підготовка планів та графіків перевірок, визначаються джерела інформації, методичні прийоми контролю, відповідальні за проведення та результати контролю.

Далі на основі програми перевірки безпосередньо здійснюється податкова перевірка. Програми перевірки - це обов'язків мінімум питань, що підлягають документальній перевірці.

За результатами проведення перевірки складається акт (якщо порушення виявлені) або довідка (якщо порушень не виявлено). Акт складається із вступної, описової, результативної частини.

У результативній частині узагальнюються виявлені факти. Надаються пропозиції щодо усунення виявлених порушень і стягнення донарахованих сум податків.

До основних завдань державного податкового менеджменту прийнято відносити наступні:

1) забезпечення мобілізації грошових надходжень для виконання дохідної частини бюджетів; 2) прогнозування обсягів податкових надходжень на перспективу на основі прогнозних розрахунків росту доходів підприємств, галузей економіки;

3) розробка нових концепцій оподаткування, які сприяють розвитку бізнесу без шкоди для державних соціальних програм.

58. Бюджетний менеджмент — це сукупність взаємопов'язаних дій (управлінських функцій), прийомів, методів, що направлені на керування бюджетними ресурсами і відносинами, які виникають в процесі руху бюджетних потоків. Бюджетний менеджмент повинен дати відповідь на питання — як ефективно керувати цим рухом і відносинами. Структ. елементи:

1. Бюджетне планування. Необхідно зазначити, що основна і визначальна функція менеджменту — стратегічне планування — практично не реалізується в Україні. За роки самостійності України були спроби розробки окремих стратегічних документів. Прикладом такого документа може бути бюджетна концепція, розробка якої в цілому не була завершеною. 2. Організація виконання бюджету. Виконання бюджету. Ця стадія бюджетного процесу включає заходи з виконання дохідної і видаткової частин кожного із бюджетів, що входять до складу зведеного бюджету. Організація виконання бюджету, таким чином, одна з найважливіших складових бюджетного менеджменту. 3. Облік виконання бюджету.Від прийнятя своєчасних і правильних рішень з питань планування і виконання бюджету залежить ефективність управлінської діяльності. Ці рішення можуть бути прийняті тільки на основі проведеного аналізу відповідної інформації яка характеризує стан об'єкта управління (бюджету) на певну дату чи за певний проміжок часу. Облік вирішує наступне важливе завдання — забезпечити систему управління необхідною інформацією. Тобто, облік виконання бюджету — це забезпечуюча система, на якій базується бюджетний процес. Правильність в прийнятті рішень залежить ще від кваліфікації бюджетних працівників. Однак головним в управлінні бюджетом є інформація.