Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фінансів (2).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
166.15 Кб
Скачать

99. Офшорні фінансові центри.

Міжнародні фінансові центри, де кредитні установи здійснюють операції в основному з нерезидентами і в іноземній для даної країни валюті, дістали назву фінансових центрів «офшор», (off-shor). Вони, як правило, служать податковим притулком, оскільки операції, що в них здійснюються, не обкладаються податками і вільні від валютних обмежень. Офшорний банківський(фінансовий)центр—фінансовий центр, де можна проводити операції, що не підпадають під національне регулювання і не вважаються складовою економіки.

Основна причина виникнення офшорних фінансових центрів (час їх появи — після Другої світової війни) передусім полягала в існуванні надто високих ставок податків на доходи банків у розвинутих країнах і країнах, що розвиваються.

Причинами привабливості офшорних фінанси. центрів як для іноземних, так і для місцевих суб’єктів господарювання є:

• виконання посередницьких функцій для позичальників і депонентів;

• мінімальне офіційне регулювання;

• практично відсутні податки і контроль за управлінням портфельними інвестиціями;

• діяльність іноземних банків на їх території сприяє збільшенню зайнятості місцевого населення; • підвищення рівня життя в країнах розміщення офшорних банківських центрів завдяки накопиченню коштів від видачі ліцензій, витрат банків та інших платежів.

Для багатьох країн і територій (наприклад для Багамських ос-тровів), створення офшорних фінансових центрів стало єдиним шляхом розвитку економіки, ураховуючи практично повну відсутність там корисних копалин.

До загальних рис офшорних банківських центрів можна віднести такі: майже відсутність регулювання руху коштів; міжнарод-на основа операцій; високоефективні засоби зв’язку і транспорт-на інфраструктура; надійні взаємовідносини з фінансовими органами влади промислово розвинених країн; внутрішня полі-тична стабільність; забезпечення таємниці угод; ефективне функ-ціонування центральних банків; основна або альтернативна анг-лійська мова; розташування в годинних поясах, що перебувають між поясами основних ринків; висококваліфікована робоча сила.