Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з фінансів (2).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
166.15 Кб
Скачать

38. Характеристика бюджету як основного фінансового плану держави.

З даної точки зору бюджет являє собою розпис доходів і видатків держави, який затверджуєця органами законодавчої влади у вигляді закону. Як фінансовий план бюджет відображає екон., соц., військову, міжнародну політику держави.

Видатки на економічну діяльність визначаюця двома чинниками: 1)масштабами державного сектора економіки: 2)економічною політикою держави. Доходи бюджету характеризують податкову політику держави. В Україні бюджет як фінансовий план має певні відмінності від бюджету як економічної категорії, оскільки до нього включають фонди цільового призначення. Стан бюджету як фінансового плану характеризується трьома показниками: -рівновага доходів і видатків; -бюджетний надлишок – перевищення доходів над нормативними видатками; -бюджетний дефіцит – перевищення видатків над постійними доходами. Причиною дефіциту є потреба держави витрачати коштів більше, ніж це дозволяють фінансові можливості.

39. Роль бюджету у соціально-економічному розвитку держави.

Бюджет відіграє велику роль в соціально-економічному розвитку країни так як бюджет є особливою економічною формою перерозподільчих відносин, пов’язаних із вилученням частки національного доходу державою, і використання її з метою задоволення потреб усього суспільства. За допомогою бюджету відбувається перерозподіл національного доходу між окремими галузями народного господарства, сферами суспільної діяльності. А з переходом до ринкової економіки роль бюджету зросла ще більше, бо тепер треба більш раціональніше розприділяти фінанси. Бюджетна система потребує вдосконалення.

40. Економічна сутність бюджетних доходів та видатків, форми їх вияву і мат втілення.

Доходи бюджету виражають відносини між державними та юридичними і фізичними особами в процесі формування бюджетного фонду країни. Видатки бюджету – це економіч. відносини, які виникають у звязку з розподіл. і використанням грошових коштів держави за галузевим, цільовим і територіальним призначенням. Формою прояву категорії “доходи бюджету” служать різні види платежів підприємств, організацій і населення в бюджет, а їх матеріяльним втіленням грошові кошти, які мобілізуються в бюджет. Категорія “видатки бюджету” проявляється через конкретні види платежів.

41. Структура доходів бюджету, їх динаміка і тенденції розвитку.

Доходи бюджету виражають економічні відносини, які виникають у держави з підприємствами, організаціями, і громадянами в процесі формування бюджетного фонду країни. Склад бюджетних доходів, форми мобілізації грошових коштів у бюджет залежать від системи і методів господарювання, а також від економічних задач, які вирішуються суспільством. Так, країни з ринковою економікою, доходи своїх бюджетів формують, в основному, за рахунок податків. Бюджетні доходи , з однієї сторони, є результатом розподілу вартості суспільного продукту між різноманітними учасниками відтворювального процесу, а з іншої – вступають об’єктом подальшого розподілу вартості, так як остання використовується для формування бюджетних фондів територіального, галузевого і територіального призначення. Склад бюджетних доходів, форми мобілізації грошових засобів в бюджет залежать від системи і методів господарювання, а також від вирішуваних суспільством економічних задач.