Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_MAKRO_32.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

2. Сутність, принципи та основні категорії снр. Відмінності снр від балансу народного господарства.

Система національних рахунків ― це система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні та найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів і послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням національного багатства країни. СНР базується на відповідних методологічних принципах, серед яких основними є :

1)продуктивною є будь-яка діяльність, яка приносить дохід її суб’єктам. Цей принцип лежить в основі визн-ня величини доходу, при обчисленні якого беруться до уваги не лише галузі мат.вир-ва, а й галузі, які надають послуги.

2)видатки на вир-во нац.продукту дорівн. доходу, одержан.від його реалізації, або вартість факторів вир-ва спожитих при виготовленні нац.продукту, дорівн.доходам, що їх отрим.власники виробн.факторів. Цей принцип лежить в основі ек.рівноваги, до якої економіка постійно прагне.

3)економіка перебуває в постійному кругообігу, котрий являє собою безперервний потік переворень видатків у доходи, а доходів у видатки. Цей принцип свідчить про те, що доходи є ф-цією видатків, а видатки залежать від розподілу доходів.

Інституціна одиниця СНР – економічна одиниця, що може володіти активами, брати на себе зобов’язання та самостійно здійснювати всю сукупність операцій у сфері своєї основної діяльності. Усі інституційні одиниці об’єднуються у сектори: підприємства, що виготовляють товари та послуги, крім фінансових послуг, фінансові устьанови, державні установи, громадські та приватні організації, які обслуговують домашні господарства, домашні господарства, зовнішньоекономічні зв’язки. Інст. одиниці перебувають між собою у певних економічних відносинах. В СНР ці відносини називають економічними операціями (групування елементарних потоків за їхнім змістом). 3 групи: операції з товарами та послугами, розподільчі операції, фінансові операції. Для характеристики діяльності кожної групи одиниць та сукупної економіки загалом усі економічні операції в СНР подаються у вигляді рахунків. Кожна економічна операція фіксується в рахунках двічі: як ресурси (зміни в зобов’язаннях) та як їх використання (зміни в активах). Групи рахунків:

-для економіки в цілому (консолідовані рахунки);

-для секторів економіки;

-для галузей економіки;

-для ек. операцій.

Відмінності СНР від балансу народного господарства:

-у системі балансу народного господарства був примат матеріального виробництва;

-у системі балансу на народного господарства відображався рух продукції у його натуральній формі;

-у СНР використовується поняття доданої вартості, а в системі балансу народного господарства – валової, що приводило до завищення кінцевих результатів.

Вимоги до обчислення основних макроекономічних показників у СНР:

-врахування транзакцій, а не трансфертів;

-до показників не включають операції з майном, яке вже було у користуванні;

-не включаються операції з цінними паперами.

Особливістю методології СНР є також те, що ключовим поняттям у структурі показників виробництва є додана вартість ― характеризує внесок конкретної сукупності факторів виробництва у створення вартості в масштабах економіки в цілому. Додана вартість (ДВ) як внесок кожного окремого виробника розглядається в СНР стосовно виробника, а не продукту. А повна вартість (валовий випуск) матеріальних благ і послуг включає крім ДВ також і проміжне споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]