Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eko_pravo.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
281.5 Кб
Скачать

Режим зоологічних парків та парків-пам'яток садово-паркового мистецтва

Зоологічні парки створюються з метою організації екологічної освітньо-виховної роботи, створення експозицій рідкісних, екзотич­них та місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ її розведення у неволі.

Зоологічні парки загальнодержавного значення є природоохорон­ними культурно-освітніми та науково-дослідними установами.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами, що надаються зоологічним паркам, вилучаються з господарського використання.

Структура території та основні вимоги щодо режиму зоо-логічних парків

На території зоологічних парків з метою забезпечення виконання поставлених перед ними завдань виділяються зони:

® експозиційна - призначена для стаціонарного утримання тварин і використання їх у культурно-пізнавальних цілях;

  • наукова - у її межах проводиться науково-дослідна робота; від­відування зони дозволяється в порядку, що встановлюється ад­міністрацією парку;

  • рекреаційна - призначена для організації відпочинку та обслуго­вування відвідувачів парку;

  • господарська - зона, де розміщуються допоміжні господарські об'єкти.

Проект організації території зоологічного парку розробляється спе­ціалізованими науковими та проектними організаціями і затверджується органом, у підпорядкуванні якого перебуває зоологічний парк, за погодженням з: центральним органом виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища — щодо зоологічних парків загальнодержавного значення; органами центрального органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища на місцях - щодо зоологічних парків місцевого значення.

Зоологічні парки можуть організовувати пересувні експозиції тварин, мати у своєму складі підсобні господарства, які створюються для забезпечення тварин кормами.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва

Парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва оголошуються найбільш визначні та цінні зразки паркового будівництва з метою охорони їх і використання в естетичних, виховних, наукових, при­родоохоронних та оздоровчих цілях.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення є природоохоронними рекреаційними установами.

Оголошення парків-нам'яток садово-паркового мистецтва прова­диться з вилученням у встановленому порядку або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів у їх власників або користувачів.

На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва можуть проводитися наукові дослідження.

Основні вимоги щодо режиму парків-пам'яток садово-паркового мистецтва

На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва за­бороняється будь-яка діяльність, що не пов'язана з виконанням покла­дених на них завдань і загрожує їх збереженню.

На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва забезпе­чується проведення екскурсій та масовий відпочинок населення, здійсню­ється догляд за насадженнями, включаючи санітарні рубки, рубки рекон­струкції та догляду з підсадкою дерев і чагарників ідентичного видового складу замість загиблих, вживаються заходи щодо запобігання самосіву, збереження композицій із дерев, чагарників і квітів, трав'яних газонів.

На території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва може проводитися зонування відповідно до вимог, встановлених для ботанічних садів.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об'єктів, оголошених парками-пам'ятками садово-пар- кового мистецтва, беруть на себе зобов'язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження

Охорона територій та об'єктів природно-заповідного фонду

Охорона об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержав­ного значення покладається на служби їх охорони, які входять до складу служби державної охорони природно-заповідного фонду Ук­раїни у складі Мінприроди.

Положення про Державну слу жбу заповідної справи затверджено ІЇКМУ від 9 серпня 2001 р.

Охорона територій та об'єктів природно-заповідного фонду інших категорій покладається на підприємства, установи та організації, у віданні яких вони перебувають.

Органи місцевого самоврядування, місцеві державні адмініст­рації, виконавчі органи місцевого самоврядування сприяють охороні й збереженню територій та об'єктів прнродно-заповідного фонду, виконанню покладених на них завдань.

Працівники служб державної охорони територій та об'єктів природно-заповідного фонду мають право:

  • вимагати від громадян і службових осіб пояснення у зв'язку з порушенням - режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон;

  • перевіряти у громадян і службових осіб посвідчення на право перебування, використання природних ресурсів та здійснення іншої діяльності в межах відповідних територій та об'єктів природно- чаповідного фонду;

  • доставляти порушників установленого режиму з метою з'ясу­вання особи;

  • складати протоколи про порушення вимог законодавства, надсилати їх відповідним органам для притягнення винних осіб до відповідальності;

  • вилучати у порушників предмети та знаряддя незаконного використання природних ресурсів, транспортні засоби, відповідні документи;

  • проводити особистий огляд осіб, речей, транспортних, засобів та перевірку знарядь і продукції, одержаної в результаті природо­користування;

  • безперешкодно відвідувати підприємства, установи, органі­зації, судна та інші транспортні засоби в межах відповідних територій, об'єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон для перевірки додержання законодавства про охорону навколишнього природного середовища та природно-заповідний фонд;

  • вносити пропозиції до відповідних державних органів про припинення, зупинення чи обмеження будь-якої діяльності, що порушує вимоги законодавства про природно-заповідний фонд, давати обов'язкові для виконання приписи з метою усунення порушень, виявлених у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Працівники служби державної охорони природно-заповідного фонду України під час виконання службових обов'язків мають право на носіння форми встановленого зразка, табельної зброї та інших спе­ціальних засобів відповідно до законодавства України.

Законодавством України забезпечується правовий і соціальний захист працівників служби державної охорони та інших служб, що здійснюють охорону територій та об'єктів природно-заповідного фонду (ст. 61). І

і

Курорти та лікувально-оздоровчі зони

Курортними і лікувально-оздоровчими зонами визнаються тери- • торії, які мають виражені природні лікувальні фактори: мінеральні джерела, кліматичні та інші умови, сприятливі для лікування і оздоровлення людей (ст. 63 Про охорону).

Курорт - освоєна природна територія на землях оздоровчого призначення, що має природні лікувальні ресурси, необхідні для їх експлуатації будівлі та споруди з об'єктами інфраструктури, ви­користовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілак­тики захворювань та для рекреації і підлягає особливій охороні.

Лікувально-оздоровча місцевість — природна територія, що має мінеральні та термальні води, лікувальні грязі, озокерит, ропу лиманів та озер, кліматичні та інші природні умови, сприятливі для лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань (відрізняється від курортів недостатньо розвинутою інфраструктурою).

Регулюється Законом України «Про курорти» від 10.05.2000 р.

Землі курортів відносяться до земель оздоровчого призначення, і їх використання регулюється гл.8 ЗКУ.

За характером природних лікувальних ресурсів курорти України поділяються на курорти державного та місцевого значення.

Рішення про оголошення природних територій курортними тери­торіями державного значення приймає Верховна Рада України за поданням Кабінету Міністрів України.

Рішення про оголошення природних територій курортними тери­торіями місцевого значення приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради за поданням відповідно Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних ад­міністрацій.

Рекреаційні зони

Рекреаційними зонами є ділянки суші і водного простору, при- шачені для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.

Регулюється ЗКУ гл. 9, ЖУ, ВКУ, Законами України «Про іуризм» 2003 р., «Про фізичну Культуру і спорт» 1993 р.

До земель рекреаційного призначення належать земельні ділянки '.елених зон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, іііівчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, юмельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пан­сіонатів, об'єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кем­пінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об'єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об'єктів стаціонарної рекреації.

Землі рекреаційного призначення можуть перебувати у держав­ній, комунальній та приватній власності.

Червона та Зелена книги

Рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, види тваринного і рослинного світу, які постійно або тимчасово перебу­вають (зростають) у природних умовах у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, підлягають особливій охороні і заносяться до Червоної книги України.

Червона книга України є офіційним державним документом, який містить перелік рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зник­нення, видів тваринного і рослинного світу у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також узагальнені відомості про сучасний стан цих видів тваринного і рослинного світу та заходи щодо їх збереження і відтворення.

Об'єкти, занесені до Червоної книги, можуть перебувати в дер­жавній, комунальній та приватній власності.

Ведення Червоної книги України здійснюється Мінприроди.

Залежно від стану та ступеня загрози зникнення видів тваринного і рослинного світу, що заносяться до Червоної книги України, вони поділяються на такі категорії:

  • зниклі - види, про які після неодноразових пошуків, проведених у типових місцевостях або в інших відомих та можливих місцях поширення, відсутня будь-яка інформація про наявність їх у природі чи спеціально створених умовах:

  • зниклі в природі - види, які зникли в природі, але збереглися у спеціально створених умовах;

  • зникаючі - види, які перебувають під загрозою зникнення у при­родних умовах і збереження яких є малоймовірним, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;

  • вразливі - види, які у найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії зникаючих, якщо триватиме дія факторів, що негативно впливають на стан їх популяцій;

  • рідкісні - види, популяції яких невеликі і на даний час не нале­жать до категорії зникаючих чи вразливих, хоча їм і загрожує небезпека;

  • неоцінені - види, про які відомо, що вони можуть належати до категорії зникаючих, вразливих чи рідкісних, але ще не віднесені до неї;

  • недостатньо відомі - види, які не можна віднести до жодної із зазначених категорій через відсутність необхідної повної і достовірної інформації (ст. 13).

Спеціальне використання (добування, збирання) об'єктів Червоної книги України здійснюється у виняткових випадках лише у наукових і селекцішшх цілях, у тому числі для розмноження, розселення І розведення у штучно створених умовах, а також для відтворення популяцій за дозволом, порядок видачі якого встановлюється Мінприроди. Зелена книга

Рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, та типові природні рослинні угруповання підлягають охороні на всій території України і заносяться до Зеленої книги України.

Порядок ведення Зеленої книги України визначається КМУ.

Положення про Зелену книгу України затверджено ПКМУ від 29 серпня 2002 р. № 1286.

Охорона природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги (далі—рослинні угруповання), забезпечується шляхом:

  • установлення їх особливого правового статусу, врахування вимог щодо охорони цих угруповань під час розроблення нормативно- правових актів;

« створення на місцевостях, де існують угруповання, біосферних заповідників, інших територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі транскордонних;

  • врахування спеціальних вимог щодо їх збереження під час розміщення продуктивних сил, вирішення питань відведення земель­них ділянок, розроблення проектної та проектно-планувальнсї документації, проведення екологічної експертизи тощо;

проведення постійного спостереження (моніторингу) за їх ста­ном та необхідних наукових досліджень;

  • запровадження особливих видів режиму збереження;

  • проведення відповідної еколого-просвітиицької роботи та ін­формування громадськості про їх стан;

  • установлення адміністративної, цивільної та кримінальної від­повідальності за знищення чи пошкодження угруповань та їх місць зростання;

  • приєднання України до відповідних природоохоронних кон­венцій, укладення міжнародних угод у цій сфері.

Ведення Зеленої книги покладається на Мінприроди і фінан­сується за рахунок державного бюджету, Мінприроди забезпечує офіційне видання Зеленої книги не рідше ніж один раз на 10 років та розповсюдження її примірників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]