Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eko_pravo.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
281.5 Кб
Скачать

Користування надрами для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин

Користування надрами для будівництва та експлуатації підземних нюруд і для інших цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, здійснюється за відповідними проектами.

У проектах повинні передбачатися заходи, що забезпечують зне­шкодження стічних вод, шкідливих речовин і відходів виробництва .то локалізацію їх у визначених межах, а також запобігають їх про­никненню в гірничі виробки, на земну поверхню та у водні об'єкти.

Здійснення заходів з охорони надр

Надра є невідновним природним об'єктом, що обумовлює специ­фічність їх охорони.

Основними вимогами в галузі охорони надр є:

в забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр;

  • додержання встановленого законодавством порядку надання надр у користування і недопущення самовільного користування надрами;

  • раціональне вилучення і використання запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;

  • недопущення шкідливого впливу робіт, пов'язаних з користу­ванням надрами, на збереження запасів корисних копалин, гірничих виробок і свердловин, що експлуатуються чи законсервовані, а також підземних споруд;

« охорона родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку;

  • запобігання необгрунтованій та самовільній забудові площ заля­гання корисних копалин і додержання встановленого законодавством порядку використання цих площ для інших цілей;

  • запобігання забрудненню надр при підземному зберіганні нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захороненні шкідливих речовин і відходів виробництва, скиданні стічних вод;

  • додержання інших вимог, передбачених законодавством про охорону навколишнього природного середовища.

Тема № 7 Правове регулювання використання та охорони лісів

Питання:

  1. Ліси як об'єкт екологічних відносин.

  2. Система законодавства щодо використання та охорони лісів.

  3. Поняття використання лісів та його види.

  4. Використання лісів на праві власності.

  5. Використання лісів на праві користування.

  6. Лісові сервітути.

  7. Використання лісових ресурсів.

  8. Здійснення заходів з охорони лісів.

Ліси як об'єкт екологічних відносин

Ліс - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'я­ною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. В цьому розумінні ліс є складовим елементом рослинного світу.

Лісові відносини - суспільні відносини, які стосуються володіння, користування та розпоряджання лісами і спрямовуються на забез­печення охорони, відтворення та стале використання лісових ресурсів і урахуванням екологічних, економічних, соціальних та інших інте­ресів суспільства.

Об'єктом лісовга відносин є:

    1. лісовий фонд України;

    2. окремі лісові ділянки.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд Укра­їни і перебувають під охороною держави.

До лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі іахисні насадження лінійного типу, площею не менше ОД гектара.

До лісового фонду України не належать:

  • зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, певери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до нісів;

  • окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогоспо­дарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.

Лісова ділянка - ділянка лісового фонду України з визначеними ме­жами, виділена для ведення лісового господарства та використання иіеових ресурсів без вилучення її у землекористувача або власника землі.

Лісові ділянки можуть бути вкриті лісовою рослинністю, а також постійно або тимчасово не вкриті лісовою рослинністю (внаслідок неоднорідності лісових природних комплексів, лісогосподарської діяльності або стихійного лиха тощо). До не вкритих лісовою ро­слинністю лісових ділянок належать лісові ділянки, зайняті не- имкнутими лісовими культурами, лісовими розсадниками і план- іаціями, а також лісовими шляхами та просіками, лісовими проти­пожежними розривами, лісовими осушувальними канавами і дре­нажними системами.

Лісовими ресурсами є деревні, технічні, лікарські та інші про­дукти лісу, що використовуються для задоволення потреб населення і пиробництва та відтворюються у процесі формування лісових при­родних комплексів.

До лісових ресурсів також належать корисні властивості лісів (чдатність лісів зменшувати негативні наслідки природних явищ, захищати ґрунти від ерозії, запобігати забрудненню навколишнього природного середовища та очищати його, сприяти регулюванню стоку води, оздоровленню населення та його естетичному вихованню тощо), що використовуються для задоволення суспільних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]