Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коррек все.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать

27.Основні фактори впливу на ціноутворення на світових товарних ринках

При аналізі процесів, пов'язаних з ціноутворенням на світових товарних ринках необхідно уважне вивчення всіх факторів, що впливають на формування цін, як загального порядку, так і чисто прикладних. Від цін залежить, які витрати виробників будуть відшкодовані після продажу товару, які ні, який рівень доходів, прибутку і куди будуть, і чи будуть надалі спрямовані ресурси, чи виникнуть стимули для подальшого розширення зовнішньоекономічної діяльності. В умовах ринкової економіки ціноутворення в зовнішній торгівлі, також як і на внутрішньому ринку, здійснюється під впливом конкретної ринкової ситуації. У принциповому плані саме поняття ціни подібно і для характеристики внутрішнього ринку, і для характеристики зовнішнього. Ціна, у тому числі в міжнародній торгівлі, - це грошова сума, яку має намір одержати продавець, пропонуючи товар чи послугу, і яку готовий заплатити за даний товар або послугу покупець. Збіг зазначених двох вимог залежить від багатьох умов, які отримали назву «ціноутворюючих чинників». За характером, рівнем і сфері дії вони можуть бути розмежовані на п'ять нижчеперелічених груп. Загальноекономічні, тобто діючі незалежно від виду продукції і конкретних умов її виробництва і реалізації. До них відносяться:

· Економічний цикл;

· Стан сукупного попиту та пропозиції;

· Інфляція.

Конкретно економічні, тобто зумовлені особливостями даної продукції, умовами її виробництва і реалізації. До них відносяться:

· Витрати;

·Прибуток;

·Податки і збори;

Пропозиція і попит на цей товар чи послугу з урахуванням взаємозамінності; ·Споживчі властивості: якість, надійність, зовнішній вигляд, престижність. Специфічні, тобто діючі тільки відносно деяких видів товарів і послуг: ·Сезонність; ·Експлуатаційні витрати;

·Комплектність;

·Гарантії й умови сервісу.

Спеціальні, тобто пов'язані з дією особливих механізмів і економічних інструментів: ·Державне регулювання;

·Валютний курс.

Позаекономічні, політичні; військові.

28.Базисні умови постачання (incoterms) у міжнародній торгівлі

Базисними умовами в зовн.-торгів. контракті купівлі-продажу називають спец. умови, які визначають обов'язки продавця і покупця і покупця по доставці товару і встан-ють момент виконання продавцем своїх обов'язків по поставці товару і перехід ризику випадкової загибелі чи пошкодженні товару з продавця та покупця, а також витрат, які виникають за таких умов. Усі умови ІНКОТЕРМС можна поділити на 4 групи:

Група Е регламентує зобов'язання продавця та покупця при здійсненні поставки тільки на умові франко-завод. Так, зобов'язання продавця вважаються виконаними після того, як він представив покупцеві товар на своєму підпр. Продавець не відповідає за повантаження товару на наданий покупцем трансп. засіб чи очистку товару від мита на експ., якщо не обумовлено інше. Покупець бере на себе всі витрати та ризик, пов'язані з перевезенням товару з підпр-тва продавця до місця призначення. Ця умова передбачає мінімальні зобов'язання для продавця.

Група F містить умови: «Франко-перевізник» - FСА; «Франко - вздовж борту судна» - FAS; «Франко - борт судна» - FОВ. Так, продавець вважається таким, що виконав свої зобов'язання, після того, як він передав товар перевізнику згідно з інструкціями, отриманими від покупця. Ці умови передбачають, що в обов'язки покупця входить вибір перевізника, укладення з ним договору перевезення. Продавець повідомляє покупцеві про готовність товару до відвантаження, після чого покупець укладає договір перевезення і дає продавцеві інструкції з приводу того, кому, коли і як передати куплений товар.

Група С умови: «Вартість і фрахт» - САF; «Вартість, страхування і фрахт» - СІF; «Доставка оплачена до ...» - СРТ; «Доставка та страхування оплачені до ...» - СІР. Так, продавець самостійно укладає договір переве-зення, оплачує перевезення до вказаного у контракті місця прийому товару покупцем, а також повідомляє покупця про деталі відправлення й очікуваний час прибуття вантажу в узгоджене місце прийняття поставки. За контрактами на С-умовах продавець звільняється від відпові¬дальності та ризику з моменту передачі товару перевізнику у своїй країні, хоч і зазнає витрат на доставку товару у країну покупця. Продавець зобов'язаний оплатити перевізнику всю вартість трас пор-ня товару незалежно від того, чи фрахт повинен бути оплаченим до повантаження товару чи оплата допускається після його доставки у місце призначення.

Група D умови: «Поставлено на кордон» - DAF; «Поставлено з борту судна» - DES; «Поставлено з пристані» - DEQ; «Поставлено без сплати мита» - DDU; «Поставлено зі сплатою мита» - DDP.

Контракти на D-умовах можна поділити на 2 категорії. 1. контракти, укладені на умовах «Поставлено на кордон», «Поставлено з борту судна» та «Поставлено без сплати мита».Відповідно до цих умов продавець не очищує товар для імпорту. 2.: «Поставлено з пристані» та «Поставлено зі сплатою мита». За цими умовами продавець повинен отримати усі необхідні імпортні ліцензії, а також оплатити мито, митні збори та податки. Умови групи D є найпривабливішими для покупця, оскільки продавець зобов'язаний доставити товар у вказане місце, беручи на себе всі витрати та ризик щодо поставки товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]