Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коррек все.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
708.61 Кб
Скачать

51.Порівняльна характеристика факторингу та форфейтингу

Форфейтинг (франц. a forfait — цілком, загальною сумою) — купівля середньострокових векселів, інших боргових і платіжних документів, що виникли з товарних поставок, спеціальним кредитним інститутом (форфетером) за готівковий розрахунок без права регресу на експортера при наданні останнім достатнього забезпечення.

Факто́ринг — (від англ. Factoring - посередник) фінансова комісійна операція, при якій клієнт переуступає дебіторську заборгованість факторинговій компанії з метою:

  • миттєвого отримання більшої частини платежу;

  • гарантії повного погашення заборгованості;

  • зниження витрат по веденню рахунків.

Як правило клієнт є постачальником, який віддає факторинговій компанії право на отримання платежу за товари або послуги. Факторингова компанія відразу виплачує клієнту від 70% до 90% потрібних йому грошей у виді кредиту, а залишок (без проценту за кредит та комісію за факторингові послуги) перераховують після стягнення всього боргу.

Спочатку факторинг з'явився як операція торговельних посередників, а потім отримав форму кредитування.

факторинг

форфейтинг

Об’єкт – рахунок-фактура

Об’єкт – вексель

Короткострокове кредитування – до 180 днів

Середньострокове кредитування – від 180 днів до 10 років

Сума кредиту обмежена

Може бути високою внаслідок синдикування кредитів

Фактор авансує оборотний капітал кредитора у розмірі 70-90% суми боргу. Інші 10-30% повертаються тільки після сплати блоргу покупцем за вирахуванням комісії та відсотків

Форфейтер повертає суму боргу повністю за виключенням дисконту (дорівнює кредитній ставці за такий же термін)

Політичні та валютні ризики несе експортер

Форфейтер несе всі ризики непогашення, включаючи політичні та валютні

Операція може бути доповнена елементами бухгалтерського, інформаційного, страхового, юридичного обслуговування кредитора (клієнта)

Не передбачає додаткового обслуговування

Перепродаж факторингового активу не передбачається

Предбачається можливість перепродажу форфейтингового активу на вторинному ринку

Не потребує гарантії третьої особи

Потребує гарантії третьої особи чи авалю

Передбачає кредитування під існуючу вимогу, або під вимогу, яка буде існувати в майбутньому, але завжди під торгову операцію

Можливе кредитування під уступку фінансового векселя, випущеного з метою акумуляції коштів, для реалізації інших цілей, не обмежених торгівельними

52.Характеристика основних форм кредитування експорту

Кредитування зовнішньої торгівлі охоплює кредитування експорту та кредитування імпорту. Кредитування експорту може здійснюватися у таких формах: авансові платежі, які надають країни-експортери іноземним виробникам; банківського кредитування: надання кредитів в дорозі; відкриття кредитних ліній; надання кредитів під товари або товарні документи в країні імпортера; бланкові кредити; факторинг (від англ. Factor – агент, посередник) – придбання банком або спеціалізованою факторинговою компанією права вимоги щодо виплат за фінансовими зобов’язаннями здебільшого у формі дебіторських рахунків за поставлені товари чи послуги. форфейтинг (від франц. “a forfait” – відмова від прав) – кредитування експортера шляхом придбання векселів, акцептованих імпортером, або інших боргових вимог без обороту на продавця. В обмін на придбані цінні папери банк виплачує експортеру еквівалент їх вартості готівкою з вирахуванням фіксованої облікової ставки, премії за ризик неоплати зобов’язань та разового збору за купівлю векселів експортера. Термін операції – 5-7 років. Лізинг – кредитування купівлі машин, обладнання, споруд виробничого призначення на основі укладання орендної угоди, за якої орендар сплачує орендну плату частинами та орендодавець зберігає право власності на товари до кінця терміну. Оперативний та фінансовий; компенсаційні угоди – форма довгострокового кредитування, за якої в рахунок погашення кредиту здійснюються зустрічні поставки продукції, виробленої на обладнанні, під купівлю якого був наданий кредит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]