Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи_очищення води_курсовий_проект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

4.3. Визначення концентрацій забруднень стічних вод, які надходять на міські очисні споруди після локального очищення на промислових підприємствах

Встановивши умови (Еп) локального очищення стічних вод промислових підприємств, на підставі аналізу літературних джерел [3,4,6] береться та детально описується технологія попереднього очищення та її фактична ефективність Еп. При цьому слід врахувати комплексність очищення від усіх видів забруднень і те, що компонент, який потребує найбільш глибокого вилучення, диктує ефективність видалення усіх інших забруднень.

Фактичні концентрації Свип/j суміші стічних вод, які надходять до міських очисних споруд після локального очищення стоків підприємств, визначають за формулою (4.1), підставляючи Сп/j = Слок/j.

Результати розрахунків наводять у таблицю 4.1, коректуючи необхідні величини, які були початково отримані.

4.4. Визначення фактичних концентрацій забруднень у воді водойми після випуску стічних вод.

Суміш стічних вод, яка надходить на спільні міські очисні споруди з концентрацією Свип/j, як правило, проходить повне біологічне очищення, ефективність Eбxa/j якого наведена в табл. 2.1. Фактичні концентрації забруднень у стічній воді після повного біологічного очищення:

; (мг/л) (4.9)

Величина БСК та концентрація завислих речовин при цьому може знизитись до 15 мг/л. При невиконанні перевірки дотримання умови скиду очищених вод до водойми, тобто якщо Соч-бхо/j > Сскид/j встановлюється необхідність додаткового доочищення стічних вод після повного біологічного очищення. Причиною такої необхідності найчастіше буває перевищення концентрацій тих забруднень, які надходять із стоками від населення, в першу чергу БСК, концентрації завислих та поверхнево-активних речовин (ПАР), адже для інгредієнтів, які надходять від підприємств, ми заздалегідь забезпечили виконання умови (Соч-бхо/j <= Сскид/j).

На підставі аналізу літературних матеріалів підбирається технологія доочищення та встановлюється її ефективність Едооч/j за основними показниками.

Остаточно визначається концентрація забруднень після доочищення:

; (мг/л) (4.10)

Фактичні концентрації забруднень у воді водойми після надходження до неї стічних вод спільного випуску з концентраціями Соч/j визначаються за формулою (3.5). Правильність прийнятих технічних рішень підтверджується виконанням умови скиду Свод/j <= Сгдк/j. Результати розрахунку необхідно подати у формі табл. 4.2

Таблиця 4.2

Розрахунок спільного випуску стічних вод

Назва показника забруднення

Концентрація, мг/л

Свип/j

Сфон/j

Сгдк/j

Сскид/j

Еф/j

Соч/j

Свод/j

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Дотримання у водоймі після скиду стічних вод нормативних показників визначаються за групами ЛОШ через розрахунок І(лош) для спільного випуску за методикою, викладеною у п.3.4.