Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методи_очищення води_курсовий_проект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

4.1 Визначення граничнодопустимих для випуску

до водойми концентрацій забруднень суміші стічних вод.

Послідовність розрахунку спільного випуску включає ряд етапів, які присутні також при розрахунку окремих випусків. Кратність розведення стічних вод спільного випуску водою водойми визначається за методикою, викладеною в п.2.1 із врахуванням того, що qв. - сума максимальних секундних витрат (qmax) усіх випусків:

Граничнодопустимі концентрації Сгдк/j забруднень у воді водойми після скиду стічних вод єдиного випуску визначені для всіх видів забруднень у табл. 2.1.

Граничнодопустимі концентрації Сскид/j стічних вод, які дозволяється скинути до водойми для забезпечення у ній концентрацій Сгдк/j, визначаються за формулами 3.1-3.2. Якщо Cскид/j менша, ніж концентрація відповідного інгредієнта у неочищеній стічній воді спільного випуску, то це свідчить про необхідність її очищення перед скидом до водойми.

Отримані дані щодо фактичних та граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин у спільному випуску необхідно занести у табл..4.1.

Таблиця 4.1

Порівняльна таблиця фактичних та граничнодопустимих до скиду

концентрацій забруднюючих речовин у спільному випуску стічних вод

Назва показника

забруднення

Концентрація, мг/л

Необхідність очищення ( +, - )

Свип/j

Сскид/j

1

2

3

4

5

4.2. Визначення граничнодопустимих для скиду у міську каналізаційну мережу концентрацій забруднень стічних вод підприємств та

граничнодопустимих для прийому на міські очисні споруд концентрацій забруднень суміші стічних вод спільного випуску.

І. Необхідно проаналізувати, чи на промислових підприємствах не утворюються концентрації забруднень, які більші за граничнодопустимі до скиду в загальноміську каналізаційну мережу.

До каналізаційної мережі з метою безперебійної її роботи, не допущення аварійних ситуацій та з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог дозволяється скидати не більше, ніж Cмер/j мг/л, забруднень ( додаток 1 до MB).

Якщо виявиться, що за якимись показниками концентрація Свип/j перевищує Cмер/j (табл.3.1), потрібно зменшити концентрацію суміші на вході до системи каналізації. Це можливо лише шляхом скорочення надходження забруднень від промислових підприємств за рахунок попереднього локального очищення їх стічних вод.

Необхідна ефективність Еп, споруд локального очищення стічних вод підприємств за певною забруднюючою речовиною:

; (4.5)

ІІ. Необхідно проаналізувати, чи в суміші стічних вод спільного випуску не утворюються концентрації забруднень Свип/j (формула 4.4), які більші за граничнодопустимі до прийому на споруди біологічного очищення Сбхо/j. (табл. 2.1). Якщо спостерігається співвідношення Сбхо/j > Свип/j, то потрібно зменшити концентрацію суміші стічних вод у спільному випуску шляхом зменшення концентрації відповідних інгредієнтів за рахунок попереднього локального очищення стічних вод на тих підприємствах, де утворюються ці забруднювачі.

Для встановлення необхідного ступеня очищення таких речовин необхідно попередньо визначити допустиме значення концентрацій забруднюючих речовин після споруд локального очищення :

; (мг/л) (4.6)

Необхідна ефективність Еп, споруд локального очищення стічних вод підприємств за певною забруднюючою речовиною в таких випадках:

, (4.7)

де Сп/j - концентрації забруднень, що утворюються на підприємствах (табл 1.2 ).

Якщо існує декілька інгредієнтів, для яких необхідне локальне очищення, то із кількох отриманих значень Еп, вибирають найбільше, щоб інгредієнт з найбільш жорсткими вимогами до очищення виконувалась умова необхідного очищення, а для усіх інших показників забруднення ця умова виконувалась з запасом.

ІІІ. Концентрації забруднюючих компонентів після споруд локального очищення підприємств :

(4.8)