Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора ЕММ 2003.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

5. Сутність адекватності економіко-математичних моделей.

За допомогою побудованої моделі більш чітко можна уявити собі структуру об’єкта, виявити важливі зв’язки .Моделі успішно використовуються для прогнозування поводження об’єктів, процесів і явищ. Усі економіко-математичні моделі по суті являють собою засоби аналізу та прогнозування щодо функціонування та розвитку економічних систем.

У різних галузях науки та практичної діяльності існує потреба проводити експерименти. Проте в соціально-економічній сфері здійснювати їх неможливо або економічно неефективно. Їх вигідніше здійснювати на ЕОМ за допомогою відповідних моделей.

Математична модель – це абстракція реальної економічної діяльності, в якій відношення між реальними елементами, що цікавлять дослідника, замінені відношенням між математичними категоріями. Ці відношення зазвичай подаються у формі рівнянь чи нерівностей, відношенням формальної логіки між показниками (змінними), які характеризують функціонування реальної економічної системи, що моделюється.

Між моделлю і її прототипом не може існувати взаємно-однозначної відповідності, оскільки модель – це абстракція, пов'язана з узагальненнями і втратою інформації. Адекватність реальної дійсності - основна вимога,яка висувається до моделі. Конструктивно кожна математична модель є сукупністю взаємозв'язаних математичних залежностей, що відображають певні групи реальних економічних залежностей.

6. Проблеми оцінювання адекватності моделі.

Важлива характеристика моделі, виправдання зусиль щодо її розбудови-це адекватність. Досить поширені способи оцінювати адекватність моделі об’єкта безвідносно до мети моделювання методологічно невиправдані: у подібному підході адекватність можлива лише для копії, а не для моделі. З боку заданої мети побудована модель адекватна об’єкту, якщо вона забезпечує досягнення цієї мети. Проблема адекватності ускладнюється тим, що реальна мета зазвичай не повністю визначена й однозначна, коригується в процесі розробки моделі, її апробації, а також у процесі використання. У таких випадках, типових для практики, доцільно оцінювати адекватність моделі не лише відносно мети власне моделювання, але більш широкого дослідження в цілому, проблеми управління в межах якої визначене завдання для моделювання, тощо. У такому трактуванні модель можна вважати адекватною загальній проблемі, якщо її вирішенню сприяє використання моделі в будь-якому суттєвому ступені, і тим більш адекватною, чим вищий цей ступінь.

Складність економічних процесів і явищ та інші особливості економічних систем утруднюють перевірку їх адекватності моделей, істинності одержаних результатів. Ситуація ще більше ускладнюється, коли виникає питання про верифікацію моделей довгострокового прогнозування і планування (як дескриптивних, так і нормативних). Адже не можна 10—15 років і більше пасивно чекати настання подій, щоб перевірити правильність концептуальних положень моделі. Оцінюючи сучасний стан проблеми адекватності математичних моделей в економіці, необхідно визнати, що створення конструктивної комплексної методики верифікації моделей, котра враховує як об’єктивні особливості модельованих об’єктів, так і особливості їх пізнання, залишається одним із найактуальніших завдань економіко-математичних досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]