Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бри.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
673.28 Кб
Скачать

11. Науково-методична робота у педагогічних навчальних закладах

Навчально-методична робота кафедри ґрунтується на врахуванні можливостей сучасних інформаційних технологій навчання та зорієнтована на формування освіченої, гармонійно розвиненої особистості, здатної до постійного оновлення наукових знань, професійної мобільності та швидкої адаптації, до зміни розвитку в соціально-культурній сфері, в галузях техніки, технології, системах управління та організації праці в умовах ринкової економіки.

Навчально-методична діяльність кафедри спрямована на:

- формування професійно-педагогічної компетентності майбутніх педагогів ДНЗ, відповідальності за свою долю, суспільства, держави і людства та вміння формувати ці якості у своїх вихованців;

- забезпечення високих етичних норм, атмосфери доброзичливості та взаємної поваги між викладачами і студентами;

- підвищення рівня педагогічної майстерності професорсько-викладацького складу, а саме: науково-методичного рівня проведення лекцій, практичних, семінарських та індивідуальних занять і самостійної роботи студентів;

- надання науково-методичного консультування студентів-асистентів;

- проведення відкритих лекцій, практичних та семінарських занять;

- допомога у проведенні науково-асистентської практики.

Суть науково-методичної діяльності в навчальному закладі полягає в системному підході до підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, що забезпечує діалектичну єдність мети і завдань, змісту, форм і методів навчання та виховання студентів.

До методичної діяльності відносять: підготовку до лекційних, лабораторних, практичних, семінарських занять, навчальної прктики; розроблення і підготовку до видання конспектів лекцій, збірників вправ і задач, лабораторних практикумів, методичних матеріалів з курсових і дипломних робіт; поточну роботу щодо підвищення педагогічної кваліфікації; вивчення передового досвіду з представленням звідності і рецензування конспектів лекцій, збірників задач і лабараторних практикумів; складання методичних розробок, завдань, екзаменаційних білетів, тематики курсових робіт; розроблення грфіків самостійної роботи студентів тощо.

У процесі методичної роботи підвищується рівень майстерності самого викладача: він засвоює зміст нових навчальних програм, технологій і реалізовує їх; постійно ознайомлюється з досягненнями психолого-педагогічних наук і методик викладання навчальних дисциплін; вивчає і впроваджує передовий педагогічний досвід; удосконалює власні навички самоосвіти тощо.

12. Структура навчального процесу у внз

Навчальний процес у вищих навчальних закладах (надалi навчальний процес) - це система органiзацiйних i дидактичних заходiв,спрямованих на реалiзацiю змiсту освiти на певному освiтньому або квалiфiкацiйному рiвнi вiдповiдно до державних стандартiв освiти.

Мета навчального процесу полягає у реалізації особистісного потенціалу людини, розвитку її творчих здібностей, задоволенні потреб особи і суспільства у підготовці компетентних фахівців. 

Навчальний процес базується на принципах науковостi, гуманiзму, демократизму, наступностi та безперервностi,незалежностi вiд втручання будь-яких полiтичних партiй, iнших громадських та релiгiйних органiзацiй.

Навчальний процес органiзується з урахуванням можливостей сучасних iнформацiйних технологiй навчання та органiзується на формування освiченої, гармонiйно розвиненої особистостi, здатної до постiйного оновлення наукових знань, професiйної мобiльностi та швидкої адаптацiї до змiн i розвитку в соцiально-культурнiй сферi, в галузях технiки, технологiй, системах управлiння та органiзацiї працi в умовах ринкової економiки.

Органiзацiя навчального процесу здiйснюється навчальними пiдроздiлами вищого навчального закладу (факультетами, кафедрами, вiддiленнями, предметними або цикловими комiсiями тощо). Основним нормативним документом, що визначає органiзацiю навчального процесу в конкретному напрямку освiтньої або квалiфiкацiйної пiдготовки, є навчальний план.

Навчальний план - це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на пiдставi освiтньо-професiйної програми та структурно-логiчно cхеми пiдготовки i визначає перелiк та обсяг нормативних i вибiркових навчальних дисциплiн, послiдовнiсть iх вивчення, конкретнi форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графiк навчального процесу, форми та засоби проведення поточного i пiдсумкового контролю.

Педагогічний процес у вищому навчальному закладі - цілеспрямована, мотивована, доцільно організована та змістово насичена система взаємодії суб'єктів та об'єктів навчально-виховного процесу щодо підготовки студентів до професійної діяльності й суспільного життя.

Основні завдання педагогічного процесу у вищому навчальному закладі:

■ підготовка молодих громадян до суспільно корисної діяльності;

■ цілеспрямоване формування особистості громадянина, глибоко відданого своєму народові, який має високі моральні й громадянські якості;

■ озброєння студентів такою системою професійних знань, навичок і вмінь, які забезпечили б ефективну практичну діяльність у певній галузі діяльності;

■ забезпечення цілеспрямованого розвитку духовних сил, інтелектуальних, фізичних і моральних якостей кожного студента.