Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бри.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
673.28 Кб
Скачать

9. Науково-дослідна робота студентів

Науково-дослідна робота студентів є одним із важливих засобів підвищення якості підготовки і професійного виховання фахівців з вищою освітою, здатних творчо застосовувати в практичній діяльності сучасні останні досягнення науково-технічного прогресу. Залучення до науково-дослідної роботи студентів дозволяє також використовувати їх творчий і трудовий потенціал для вирішення актуальних задач країни.

Основними завданнями науково-дослідної роботи студентів є:

- оволодіння студентами науковими методами пізнання, поглиблене і творче засвоєння програмного матеріалу;

- навчання методиці й засобам самостійного вирішення наукових і технічних задач, стилю і навичкам праці в наукових колективах, ознайомлення з методами організації їх роботи, сприяння успішному вирішенню актуальних наукових задач

Науково-дослідна робота студентів є продовженням і поглибленням навчального процесу і організовується безпосередньо на кафедрах, в науково-дослідній частині університету. Керівництво науково-дослідною роботою студентів здійснюють науково-педагогічні працівники університету, а також співробітники науково-дослідної частини університету.

Науково-дослідна робота студентів складається із науково-дослідної роботи, яка є складовою частиною навчального процесу і науково-дослідної роботи, що виконується в позаурочний час.

Науково-дослідна робота студентів, яка включається в навчальний процес передбачає: виконання завдань, лабораторних робіт, курсових і дипломних проектів (робіт), які містять в собі елементи наукових досліджень; виконання конкретних нетипових завдань науково-дослідного характеру під час виробничої або навчальної практики; вивчення теоретичних основ, методики, постановки, організації і виконання наукових досліджень, планування і організації наукового експерименту, обробки наукових даних.

Науково-дослідна робота студентів, яка виконується в позаурочний час, організовується у формі: робота в студентьких наукових гуртках, участь студентів у виконання держбюджетної та госпдоговірної наукової тематики у наукових підрозділах університету, в роботах, які виконуються на контрактній основі, та в роботах передбачених індивідуальними планами науково-педагогічних працівників, які виконуються на кафедрах і в наукових підрозділах університету; індивідуальна робота або робота у складі творчих колективів при виконанні наукових досліджень в рамках вітчизняних або міжнародних проектів тощо.

Науково-дослідна робота студентів включається в загальні плани навчально-виховної і наукової роботи університету, факультету, кафедри.

Результати висвітлюються в річному звіті університету, факультету, кафедри, а також університетських зборах.

10. Педагогічна практика, її зміст і організація

Дидактичною метою практичної підготовки студентів є оволодіння ними навичками, вміннями та способами організації майбутньої професійної діяльності. У вищих закладах освіти використовуються такі види практики: навчальна і виробнича. Навчальна прктика може проводитись як з відривом, так ібез відриву від навчання. Виробнича прктика проводиться з відривом від навчання і безпосередньо пов’язана з майбутньою професійною діяльністю.

Мета проходження практики — набути навичок застосування методів наукових досліджень, проведення науково-дослідної роботи, а також підготуватися до науково-дослідної та педагогічної діяльності.

Основний зміст педагогічної практики:

• вивчити структуру закладу освіти, організацію навчально- виховної роботи;

• вивчити навчально-тематичні плани, навчальні програми, робочі програми;

• відвідати заняття, які проводяться провідними викладачами кафедри;

• вивчити державні освітні стандарти;

• ознайомитися з методичним забезпеченням кафедри;

• підготуватися до проведення семінару або практичного заняття за однією з дисциплін (підбір літератури, складання плану, розробка практичного завдання);

• провести семінар (або практичне заняття);

• проаналізувати проведене заняття, урахувати зауваження;

• засвоїти методику викладацької діяльності;

• ознайомитись з сучасними методами викладання дисциплін;

• набути навичок розробки методичного забезпечення навчального процесу;

• набути навичок проведення занять;

• скласти звіт про практику та захистити його.

Основним документом, в якому фіксується процес проходження студентом практики, є щоденник проходження практики. За результатами проходження практики студент складає звіт про виконання програми практики. Звіт повинен містити відомості про виконання всіх розділів програми практики та індивідуального завдання, висновки та пропозиції, список використаної літератури.

Звіт про практику разом із заповненим щоденником практики подається на кафедру не пізніше як через 2 дні після завершення практики.

Процес оцінювання знань студентів передбачає:

• перевірку керівниками практики звіту з практики та написання відгуку;

• захист звіту студентом перед комісією.

Під час захисту звіту студент має охарактеризувати виконану роботу, викласти пропозиції, які сформовані в результаті аналітичної обробки фактичного матфіалу для написання магістерської роботи та розробки методичного забезпечення для проведення заняття.

Під час захисту оцінюються:

• повнота виконання програми практики та індивідуального завдання;

• відповіді студента на поставлені запитання.