Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_ekzamen.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
236.16 Кб
Скачать

8. Причини, передумови та наслідки розпаду Київської Русі.

Смерть Мстислава в 1132 р. позначила кінець історичної доби, в якій Київ відіграв роль основного центру руських земель, і поклала початок періодові політичної роздробленості, розпаду Київської Русі на окремі князівства та землі. Зокрема, на землях України сформувалися князівства Чернігівське, Переяславське, Волинське, Галицьке. У першій половині XII ст. відокремлюються Новгородська земля, а трохи пізніше Суздальська та Ростовська. Спочатку їх було 12, а згодом — сотні.

Проте Київська Русь у середині XII ст. зовсім не розпалася, як це вважала значна частина істориків минулого. Роздробленість, що охопила в цей час Русь, дістала назву феодальної, оскільки була зумовлена еволюцією феодалізму. Феодальна роздробленість — закономірний етап у розвитку середньовічного суспільства. її пережили також імперії Європи, у тому числі й держава Карла Великого.

До роздробленості Київської Русі призвели подальша феодалізація давньоруського суспільства, соціально-економічний розвиток окремих регіонів. Збагатившись за рахунок землеволодінь, боярство стало значною політичною силою, зацікавленою насамперед у процвітанні та примноженні своїх багатств і зовсім байдужою до держави. Місцеві князі, спираючись на боярство, що їх оточувало, почали дбати про збагачення своїх князівств коштом сусідів.

Унаслідок цього Київська Русь поступово перетворилася на ціле з багатьма центрами, пов'язаними традиціями та династичними узами. Змінилася лише форма державного устрою: на зміну відносно єдиній централізованій монархії прийшла монархія федеративна. Із середини XII ст. нею спільно править група найвпливовіших і найсильніших князів, вирішуючи питання внутрішньої й зовнішньої політики на з'їздах — снемах. При цьому зберігалися всі елементи загальноруської державності: єдність території, що поділялася внутрішніми межами, народність, культура. Тобто зберігалися об'єднавчі тенденції державно-політичного життя, які живила також спільна боротьба із зовнішніми ворогами, єдине законодавство та система церковної організації.

Отже, попри все феодальна роздробленість була закономірним, до того ж прогресивним поступом в історичному розвитку Київської Русі.

Хоча відокремлені князівства були значною мірою самостійними, вони часто ворогували між собою. Особливо приваблював їх Київ. Той, хто завойовував його, міг претендувати на верховенство в династії Рюриковичів.

Звичайно, непоправної шкоди Русі завдала татаро-монгольська навала (1237—1241 pp.). Остаточне зруйнування Києва монголо-татарами в 1240 р. ознаменувало собою трагічний кінець київського періоду історії України.

Та русичі зуміли вистояти й відродити життя. Після розпаду Київської Русі естафета державності перейшла до Галицько-Волинського князівства, яке продовжило традиції Київської Русі й стало її завершальним етапом.

9. Монголо-Татарська навала на південно-західну Русь. Ординське Іго.

Монголо-татарське навала на Русь - яскравий епізод у вітчизняній історії.

Монголо-татари під проводом хана Батия вирішили направити свої війська на території нинішньої Росії. Мета стояла все та ж - підкорити ці території. Одним з перших міст, які зазнали нападу, виявився Торжок. Спочатку жителі відбивалися на повну силу, але надія убувала, настільки численним було монголо-татарське військо. Жителям Торжка залишалося тільки дорожче продати своє життя і завдати супротивнику якомога більших збитків. Після двотижневої облоги Торжок був узятий. 5 березня 1238 р. монголо-татари проникли у палаюче місто, вбиваючи абсолютно всіх: жінок, дітей, людей похилого віку. Ті, хто зміг втекти з міста, було вбито потім, по дорозі на північ.У 1257 р. в Руську Землю приїхали монгольські чиновники, метою яких було переписати всі населення Русі і обкласти народ важкою даниною. Єдина категорія людей, яка не була переписана - це церковники. Цей перепис і означала встановлення на Русі монголо-татарського ярма. Князі самі переписувати допомагали населення своїх земель. У тих районах, де князівська влада була сильна, перепис пройшла без ексцесів.

Почалося важке двохсотрічне ярмо.

Після Батиєва погрому розпочалася відбудова міст на згарищах. Проте завдання це була далеко не з легких. Ціле сторіччя після нашестя Батия не відновлюється кам'яне будівництво.

Монголо-татарське навала і наступне за ним тривале іноземне ярмо завдали колосального збиток продуктивним силам нашої країни, надовго затримали її розвиток в всіх областях: економічної, політичної, культурної. Розруха земель постійними погромами і систематичне пограбування народу важкими виплатами згубно відбивалися на господарстві. Ремесло було підірвано. Монголо-татарське навала законсервувало натуральне господарство. У той час, як країни, що не зазнавали монголо-татарським погромів, поступово переходили від феодального ладу до більш прогресивному - капіталізму, Русь зберігала феодальне натуральне господарство. Знадобилося кілька століть для того, щоб подолати це відставання. Не менш важкими були наслідки для політичного розвитку. У домонгольської Русі міста все сильніше висловлювали свій вплив, пропонували викорінити феодальний лад. Нашестя обірвало прогресивні поштовхи. Орда всіляко перешкоджала політичному об'єднанню країни, сіяла розбрат між князями.

10. Утворення Галицько-Волинського князівства. Князь Роман Мстиславович.

Об'єднання Галичини і Волині вперше здійснив волинсь­кий князь Роман Мстисла-вич - син Мстислава Ізяславича. Скориставшись безладдям у Галичі, він зайняв його у 1188 році, але не зумів утримати його під натиском угорців, які також вторглися до Галицької землі на заклик місцевих бояр. Вдруге Роман приєднав Галичину до Волині у 1199 році, після смерті останнього галицького князя з роду Ростиславичів, династія яких правила галицькими землями 114 років (1084-1198 рр.), з них 57 років - у Галичі. Він жорстоко придушив місцеву боярсь­ку опозицію, яка чинила опір його спробам централізувати управління.

Незважаючи на піднесення Галицької Руси, життя диктувало необхідність об'єднання її з Волинню. В 1199 р. волинський князь Роман Мстиславович, спираючись на підтримку дружинників, частини середніх і дрібних бояр та міщан, незадоволених могутністю великих бояр, зайняв Галич. Утворилося єдине Галицько-Волинське князівство. У внутрішній політиці Роман Мстиславович зосередив увагу на зміцненні княжої влади й ослабленні бояр, багатьох із яких він відпра­вив у заслання чи стратив. Проте найбільшу славу Романові принесли його ус­піхи в зовнішній політиці. У 1203 р. він завдає поразки своїм суперникам із Суздаля і в 1204 р. здобуває Київ. Відтак під владу одного князя потрапили всі, за винятком Чернігівського, руські князівства: Київське, Переяславське, Галицьке та Волинське.

У 1204 році папа Римський Інокентій III направив до князя Романа посольство, яке наполегливо вмовляло князя при­йняти латинську віру, обіцяючи йому королівський титул'і владу на всю Русь. Князь Роман у відповідь показав їм сво­го меча і сказав: "Чи такий Петрів меч у папи? Якщо він має такий, то може міста давати, але* я, поки маю цього при боці, не маю потреби інший брати". Щоб захи­стити руські князівства, Роман провів кілька дуже вдалих походів на половців. Водночас він заглибився далеко на північ у польські та литовські землі. На початку XIII ст. Роман перетворився на наймогутнішого правителя Східної Європи, якого літописці називали "великим князем", "самодержцем усієї Русі". Проте реалізу­вати до кінця своїх планів він не зміг через війну з польським князем Лєшком. Під Завихостом 1205 року князь Роман загинув.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]