Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

3. Концепції інформації.

Вперше як наукове поняття слово "інформація" почало вживатись у теорії журналістики. пізніше цей термін "взяла на озброєння" наука про оптимальне кодування повідомлень і передачу сигналів технічними каналами зв’яззку. автор цієї науки – теорії інформації К. Шеннон запропонував у кінці 40-х рр. одиницею вимірювання інформації вважати біт. Шеннон дійшов висновку, що чим неочікуванішою є новина, тим більшою є її інформативність. Формула Шеннона показувала залежність кількості інформації від кількості подій і від вірогідності цих подій. Інформація дорівнює нулю, якщо можлива лише одна подія. Зі збільшенням кількості подій вона збільшується і досягає максимального значення, якщо події є рівновірогідними. За Шенноном, інформація – це знята невизначеність, чи результат вибору з набору можливих альтернатив. так, інформація, що отримується при підкиданні монети, дорівнює 1 біту.

4. Співвідношення понять "інформація" та "знання".

Знання – це систематизованы, впорядкованы, усталены выдомосты, ынформацыя може не мати таких властивостей.

Знання – це істині перевірені практикою відомості, а інформація – це відомості, що не пройшли перевірки на істинність. Якщо знання – це теорія, положення, закони та концепції то інформація – це фактичні дані. Знання – це відомості, що стосуються галузей науки і техніки, інформація – це відомості донаукові. Знання – це відомості, які має суспільство незалежно від ступеня їх новизни, а інформація – це відомості про відомості.

Знання – це відомості, які має субєкт, а інформація це все те що той чи інший спосіб зафіксовано в знаковій формі у вигляді документів. Знання –це те, що зберігається в документних фондах і використовується при ретроспективному пошуку, а інформація – це поточні надходження. Інформація – це те що надходить до людського мозку з багатьох джерел і в багатьох формах і утворюють структуру знання.

5. Наукові напрями, що вивчають інформаційні потоки.

Інформатика – наука про властивості інформації і методи її переробки. Це визначення широке. Найчастіше інформатику зводять до алгоритмізації і програмування, ще частіше – одного програмування. Інформація не тільки переробляється, але й передається. Передається вона дискретно – у вигляді шматків – повідомлень. Повідомлення, зафіксоване на будь-якому матеріальному носієві – папері, пластмасі, металі, називається документом, якщо воно задовольняє якусь соціальну потребу і має юридичну силу.

Документалістика вивчає властивості зафіксованої інформації. Документалістика виникла з надр кібернетики – науки про оптимальне управління.

У к. ХХ ст. у багатьох науках з’явились інформаційні метанапрями, наприклад:

інформаційна географія – розподіл і режим інформаційних потоків і масивів на Землі і в окремих регіонах;

інформаційна топографія – розподіл і режим інформаційних потоків у масштабах організації, установи;

інформаційна економіка – економіка інформаційної діяльності;

інформаційне право – правове регулювання інформаційної діяльності;

інформаційна медицина – вивчає причини і розробляє методи профілактики й лікування захворювань, пов’язаних із неправильним інформаційним режимом чи інформаційним образом життя людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]