Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

26. Інформаційні ресурси управління.

Ключовою ланкою в ринковій економіці є поінформованість керівного й адміністративно-управлінського апарату, створення інформаційного сервісу для осіб, які приймають рішення, збільшення інтелектуального продукту, виробленого суспільством. Інформація є продуктом творчих сил людства. Вміле використання її сприяє науково-технічному прогресу.

Кількість службовців, які займаються інформаційною діяльністю, є одним із показників рівня інформатизації суспільства. Це виробники, оброблювачі, розповсюджувачі інформації, персонал, який обслуговує ЕОМ. Інформатизація суспільства стає однією з визначальних сторін сучасного господарського життя. Інформація перетворилася на найважливіший ресурс суспільства, стала невід'ємною складовою господарської діяльності на всіх рівнях. Це такий самий принциповий фактор розвитку, як сировина й енергія.

На рис. 3. показано перетворення вхідних ресурсів на товари, продукцію, послуги.

Праця, матеріали,

енергія, капітал, інформація

Вхідні ресурси

Виробництво (господарська діяльність)

Товари, продукція, послуги

У процесі господарської діяльності (виробництва) ресурси перетворюються на продукцію (послуги). Капітал використовується для закупівлі матеріалів, енергії, будівництва складальних ліній. Матеріали, енергія, праця використовуються в процесі виробництва продукції.

Ресурси інформації використовуються безупинно для зв'язку і координації кожної фази процесу перетворення.

Інформаційні ресурси є продуктом інтелектуальної діяльності найбільш кваліфікованої і творчо активної частини працездатного населення. Надійність, своєчасність й ефективність інформації відіграють особливе значення. Інформаційне неуцтво призводить до банкрутства.

Управління господарською діяльністю потребує такої інформації:

– прогнозування ринкових процесів;

– відхилення від планових показників для прийняття оперативних рішень;

– нових наукових знань, відомостей про винаходи, технічні новинки своєї фірми та фірм-конкурентів.

Процес управління в будь-якій організації полягає в реалізації функцій, які взаємодіють між собою та формують єдиний процес, тобто безупинний ланцюг взаємозалежних дій.

27. Призначення і роль інформаційних систем.

Кожний об'єкт управління – це система, що складається із взаємозалежних елементів.

Призначення ІС полягає в описі економічного об'єкта, його станів, взаємодії, що виражаються через економічні показники. Вона покликана своєчасно подавати органам управління необхідну і достатню інформацію для прийняття рішень, якість яких забезпечує високоефективну діяльність об'єкта управління та його підрозділів. До головних її завдань належать:

– виявлення джерел інформації;

– збирання, реєстрація, обробка та видача інформації, що характеризує стан виробництва й управління;

– розподіл інформації між керівниками, підрозділами та виконавцями відповідно до їх участі в управлінні.

Найважливіша властивість ІС – єдність управлінської інформації, що визначає єдине інформаційне забезпечення системи управління. Вхідною інформацією користуються всі органи управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]