Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з ІАД.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

24. Сутність інформаційного забезпечення управління.

Усі процеси життєдіяльності людського суспільства відбуваються за допомогою інформації, яка є формою зв’язку між об’єктом, що передає повідомлення, і тим, який прийматиме його.

Інформація – сукупність відомостей (даних), які сприймаються з навколишнього середовища (вхідна інформація), видаються в навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігаються всередині певної системи.

Інформація повинна відображати реальний світ, процеси, явища. Для цього слід використовувати зрозумілу користувачу мову, бути своєчасною, корисною та необхідною йому.

У теорії автоматизованої обробки інформації її розглядають як сукупність знань, що є об’єктом нагромадження, реєстрації, передачі, збереження, обробки.

Економічна інформація – один із найбільш масових різновидів інформації, що відображає процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ та послуг.

Економічна інформація кількісно характеризує стан виробничо-господарської та фінансової діяльності об’єкта через систему натуральних і вартісних показників, циркулюючи у виробничій та невиробничій сферах, органах управління. За допомогою економічної інформації можна простежити взаємозв’язки між ланками народного господарства, напрями його розвитку, налагодити ефективне управління ним. Ці особливості суттєво відрізняють її від економічних даних.

Економічні дані – відображення економічних явищ, не пов’язане з конкретним завданням управління і з певним споживачем.

Економічні дані стають інформацією, якщо їх споживач розв'язує певне завдання управління. Іншими словами, економічна інформація – це економічні дані, які використовуються в управлінні.

25. Структура і властивості економічної інформації.

Обробка інформації на ЕОМ потребує структуризації та формалізованого опису окремих її сукупностей. Розглядаючи структуру економічної інформації, виділяють її окремі елементи – прості й складні інформаційні одиниці. Логічний підхід до структуризації дає змогу встановити структурні елементи залежно від функціонального призначення інформації та її особливостей: реквізит, показник, інформаційне повідомлення, інформаційний масив, інформаційний потік, інформаційну підсистему (рис. 2).

Економічна інформація має певну структуру незалежно від технічних засобів, що застосовуються для її обробки.

Реквізит – це логічно неподільний елемент. такі елементи бувають двох видів: реквізити-основи та реквізити ознаки. реквізити основи кількісно характеризують конкретні об’єкти управління, а реквізити-ознаки – якісно. реквізити основи можуть бути –кількісними, трудовими, грошовими (вартісними), абсолютними, відносними, а реквізити-ознаки – довідковими, групувальними, спеціальними.

Показник – це мінімальна сукупність інформації, що має залишковий економічний зміст. Він характеризує певне економічне явище. На основі показників складають документи. У документі може бути кілька показників.

Сукупність інформації, достатньої для того, щоб виробити судження про конкретний процес (явище, факт), називається повідомленням.

Вхідні дані надходять для обробки сформованими у вигляді інформаційних повідомлень. Повідомлення, зафіксоване на матеріальному носії відповідно до правил, які існують, і що має юридичну силу, називається документом.

Масив як структурна одиниця інформації набув провідного значення за автоматизованої обробки інформації. Сукупність масивів, що стосуються однієї ділянки управлінської роботи, називається інформаційним потоком, а сукупність інформаційних потоків, які характеризують управлінську роботу, пов'язану з виконанням певної функції, – інформаційною підсистемою.

Під час проектування ІС необхідно враховувати такі властивості економічної інформації:

– вхідна інформація в основному фіксується в первинних документах, які не підходять для автоматичного введення в ЕОМ, що зумовлює необхідність перезапису даних на машинні носії;

– такі ж вхідні дані використовуються багаторазово для отримання показників у різних економічних розрізах для всіх служб і видів господарської діяльності;

– основна частина економічної інформації підлягає періодичній, регулярній обробці;

– здобута похідна інформація часто використовується як вхідна в наступних розрахунках;

– економічна інформація характеризується тривалістю збереження.

Економічна інформація має задовольняти такі вимоги:

– точність – забезпечувати її однозначне сприйняття всіма споживачами;

– вірогідність – визначати допустимий рівень спотворення як вхідної, так і результативної інформації, на якому зберігається ефективність функціонування системи;

– оперативність – відображати старіння інформації з часом і втратою актуальності (цінності). Несвоєчасність надходження інформації зумовлює запізнення в прийнятті рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]